Riverwalk House in Barwon Heads

Riverwalk House, Barwon Heads Residence, Modern Residence, Victoria Architecture Images

Riverwalk House in Barwon Heads

Modern Home in Australia – design by Irons McDuff Architecture

24 Apr 2017

Riverwalk House

Design: Irons McDuff Architecture

Location: Fitzroy North, Victoria, Australia

Riverwalk House

Riverwalk House

An affordable housing solution for a final land release in the coastal town of Barwon Heads, Victoria. Located only 100 metres from the Barwon River, Riverwalk house is a simple series of gabled forms, creating a spacious home while maximising a central garden and open space for active boys.

Riverwalk House Riverwalk House

What were the key challenges?
The block sloped somewhat towards the rear, and this resulted in some very long concrete stumps which were cut down considerably in order to not overly impeed on the rear neighbouring property. The budget was a challenge however the builder came on board during the design phase and this allowed some great planning and cost cutting prior to the build.

Riverwalk House Riverwalk House

Bushfire rating, though small, challenged the desire for a simple coastal timber dwelling. The slight elevation of the rear pavilions above ground and the sue of sugar gum cladding and NSW cypress pine windows assisted in meeting the requirement.

Riverwalk House Riverwalk House

What are the sustainability features?
Despite some challenges often presented with timber frame and clad dwellings, with extensive insulation throughout, the house achieves an energy rating of 6.5 stars. It is a small house achieving efficiency in construction and materials as well as reducing excessive operational energy requirement, carefully located double glazed windows throughout, allow generous to light and winter sun, while maintaining protection from the heat of the summer sun. More generous openings engage with the landscape and connection to external activities.

Timber cladding is sourced regenerative sugar gum, milled by a sustainable farmers co-operative. Natural timber windows are cypress pine. The solar hot water system and a large water tank services the toilets and outdoor taps.

What was the brief?
The brief was for a low budget, architecturally crafted home on a small block of 500sqm, taking advantage of the westerly orientation and need for yard space. An important requirement was for separate living areas and a small overall footprint. Rather than the current popularity of open plan living, the client wanted to separate the main kitchen/dining with the living space whilst retaining the feeling of being visually connected. This is achieved through the glass link and large glass windows between the two pavilions.

Connection to the community via kitchen to street, slot window along kitchen bench allows some casual waves, (nearly Mrs Mangle like) but retaining privacy.

The carport to one side allows storage for multiple ‘toys/bikes’ and completes the courtyard garden area to provide a sense of open and secure play area.

How is the project unique?
The project encapsulates two different building pavilions with a glass link connection. The full height windows and high pitched roof generate an enormous amount of sunlight, and creates a wonderfully liveable home that allows the client to work and live from.

Key products used:
The front pavilion is clad in locally sourced Sugar Gum timber, whilst the rear pavilion forming an L-shape comprises of black stained Shadowclad. The natural sugar gum provides a backdrop to the native landscaped street front. The two pavilions are connected by a glass link, separating the kitchen and dining from the living zone yet providing a clear view through to each area. The rear Shadowclad was stained black in order to recede the rear pavilion into the landscape and hero the Sugar Gum. It was also a cost-saving measure.

Internally, the material palette is simple, allowing client personal expression. The kitchen benchtop is a concrete-look Ceaserstone product, and the laundry a similar colour laminate.

Who are the clients and what’s interesting about them?
The house was originally designed for a family of three, a single parent with two young and active boys. It was important for this little household to feel a sense of security with positive connection to the community. However as time has evolved and life changes, the house has more recently catered for an extended family of six!

Riverwalk House Riverwalk House

Riverwalk House in Barwon Heads – Building Information

Project size: 135 sqm
Site size: 505 sqm
Project Budget: $320000
Completion date: 2015
Building levels: 1

Riverwalk House

Photographs: Nikole Ramsay

Riverwalk House in Barwon Heads images / information received 240417


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Melbourne

Melbourne Architecture Designs – chronological list

Melbourne Architecture News

Melbourne Architecture Tours

Melbourne Architecture

Melbourne Architects – design studio listings

Australian Architects

Australian Houses

Lyon Housemuseum




Melbourne Buildings

Mash House
Design: Andrew Maynard Architects
Barrow House Melbourne
photo Kevin Hui (C) 2010

Letterbox House
Design: McBride Charles Ryan
Letterbox House
image © John Gollings

Cloud House
Architect: McBride Charles Ryan
Cloud House Melbourne
photo : John Gollings

Kangaroo Valley House

Comments / photos for Riverwalk House in Barwon Heads page welcome

Riverwalk House in Barwon Heads Building

Website: Irons McDuff Architecture