Prahran Residence in Melbourne

Prahran Residence, Melbourne Home Development, Interior Project, Australian Architecture Images

Prahran Residence in Melbourne

Real Estate Building Project in Victoria, Australia – design by LSA Architects Pty Ltd

27 Jul 2019

Prahran Residence

Architects: LSA Architects Pty Ltd

Location: Melbourne, Victoria

Prahran Residence Melbourne

For the Prahran Residence light and space were the main design brief and the key design elements of the home, these fundamentals have been incorporated into every aspect of the internal and external design.

Prahran Residence Melbourne

The southern orientation of the rear private open space and the smaller windows and dark colours of the original Victorian home created an opportunity to brighten, lighten and enhance a beautifully detailed grand Victorian house.

Prahran Residence Melbourne

Sight lines were introduced to capture the views of the pool and garden from the key areas of the home. The clerestory windows were introduced to draw light into the rear of the house from the northern, front of the building.

Prahran Residence Melbourne Prahran Residence Melbourne

The soaring ceiling height introduces an incredible sense of space, light and scale to the residence. A sense of balance between the internal and external is also achieved using complimentary materials; the Millboard decking , bluestone flooring and exterior render tones allow the internal and external spaces to merge and blend to create the impression that the house, courtyard and rear studio are all connected and successive rooms of a single building. The white walls and owner’s selection of contemporary art lift the spaces and provide a sense of delight as elements are discovered.

Prahran Residence Melbourne

Private functions such as bedrooms are located in the heritage part of the house and public and entertaining spaces are grouped in the contemporary addition. As the clients are great entertainers the kitchen, dining and living spaces are widely used. The pool, outdoor entertaining spaces and the rear home theatre areas all join to provide areas for all ages to come together and have fun.

Prahran Residence Melbourne

A pool window into the home theatre and a floor window in the first-floor studio as well as the large black framed aluminium windows allow the pool to be experienced from all part of the house. The green bizazza tiles and landscaping selections once again combine to make the spaces appear larger than they are.

Prahran Residence Melbourne

The brief was to enhance the existing house. Emphasis on landscape-Jenny smith from jenny smith gardens originally owned house
Established garden
Added to be Eckersley’s

Outdoor rooms
Light and space
southern orientation of the rear private open space and the smaller windows and dark colours of the original Victorian home created an opportunity to brighten, lighten and enhance a beautifully detailed grand Victorian house
Sight lines were introduced to capture the views of the pool and garden from the key areas of the home

Prahran Residence Melbourne

The key challenges were:
• Small site
• Every space has a use or multiple uses
• Limited scope for walls on boundaries – 5 neighbours
southern orientation of the rear area of private open space

The solutions were:
• The clerestory windows were introduced to draw light into the rear of the house from the northern, front of the building.
• The soaring ceiling height introduces an incredible sense of space, light and scale to the residence.
o A sense of balance between the internal and external is also achieved using complimentary materials; the Millboard decking , bluestone flooring and exterior render tones allow the internal and external spaces to merge and blend to create the impression that the house, courtyard and rear studio are all connected and successive rooms of a single building.

Prahran Residence Melbourne

Prahran Residence, Melbourne – Building Information

Architect: LSA Architects Pty Ltd

Landscape: Eckersley Garden Architecture
Builder: Calibre Custom Builds
Lighting Designer: Ilanel Design Studio

Completion date: 2018
Building levels: 3

Prahran Residence Melbourne

Photography:UA Creative

Prahran Residence in Melbourne images / information received 270719

Location: Melbourne, VIC, Australia




New Melbourne Architecture

Contemporary Melbourne Architecture

New Melbourne Buildings : current, chronological list

Melbourne Architecture Tours by e-architect

Abode318 Apartments
Design: Elenberg Fraser
Abode318 Apartments building
photo : Peter Clarke

Abode318 Apartments

VicRoads Office Building, Sunshine
Architects: Gray Puksand
VicRoads Office Building Melbourne
photo © Tatjana Plitt

VicRoads Office Building




Comments / photos for the Prahran Residence in Melbourne – page welcome

Website: Melbourne