Garden Wall House in Carlton North, Melbourne

Garden Wall House in Carlton North, Melbourne Residence, Interior Design Australian Real Estate, Victoria Home Photos, Architecture

Garden Wall House in Carlton North

Modern Residential Project in Victoria, Australia – design by Sarah Kahn Architect

14 Nov 2017

Garden Wall House

Design: Sarah Kahn Architect

Location: Carlton North, Melbourne, Victoria, Australia

Garden Wall House

Garden Wall House

The project involved the insertion of a new 3-bedroom residence as a second dwelling on the lot, adjacent to an existing garage on large block in Carlton North.
The block itself was a complex site with the existing garage and studio building to one edge surrounded by lane ways, a large double-storey heritage terrace house facing the principal street front to the eastern side and the remaining land an overgrown, rambling garden that was too large to be properly maintained by the owner and lacked connection to the main house. The owner wanted a simple, flexible and sunlit home, in which she could remain living alone happily and safely well into old-age, to be inserted into the unused garden space.

Garden Wall House

The new home had to sit alongside the existing studio/garage building, allow for direct entry to the second dwelling from the lane way plus maintain access into the garage and to the studio above whilst retaining sunlight in the existing studio room, where the owner worked. A keen gardener, she also wanted to maximize connection to the outdoors and retain some of the established planting, but create a more manageable garden.

Garden Wall House Garden Wall House

The new house also had to sit sympathetically into the varied, lane way streetscape and respond to the requirements of the heritage overlay. The project also had a very tight budget to achieve the desired areas, so we had to plan the building as efficiently as possible and keep the structure and built form very simple. Integration of materials salvaged from the existing garden area, including bricks and bluestone pavers, was also a critical concern.

Garden Wall House Garden Wall House

Sarah Kahn Architect approached the design by breaking up the site and creating a ‘patchwork’ of indoor and outdoor spaces, public and private zones, and small garden zones. The ground floor pavilion of the new house is framed by a recycled red brick wall, which extends beyond the enclosure of house to embrace the garden and separates the home from the lane way, creating a private garden sanctuary.

Garden Wall House Garden Wall House

A new public entry porch zone was created to the south of the new house which separates the new dwelling from the existing garage and studio – and the client from her workplace in the studio. The entry porch sits neatly between the old and new elements, accessed via timber batten clad gates to both the lane way and the rear garden with a translucent roof above.

The recycled brick wall that encloses the main house and garden runs along one edge of the entry porch separating the public and private areas of the site, the owner from her workplace. The new house is conceived as a simple box with maximum openings to the north, flowing onto bluestone (salvaged from the old garden) paved terraces.

All the main spaces are located along the north face of the ground floor, allowing the owner to live entirely on one floor. To protect the north facing glazing from the summer sun, a timber pergola shade structure was designed to sit just beyond the facade line and frame the openings – this extends into the garden on the western side further strengthening the connection with the garden and framing the terrace.

The simple, efficient and flexible planning of the ground floor allows for a large central kitchen, the heart of the home for the owner who enjoys cooking and entertaining, whilst allowing the main living / dining space to be arranged in a variety of ways. The main bedroom on the ground floor also opens to the north and directly accesses the garden.

A large pivot door which separates the main bedroom from the living space can be left opening, effectively joining the spaces and allowing for a full facade of continuous glazing to the north. The maximizing of the passive solar performance of the house along with inclusion of hydronic heating, PV panels, solar hot water system and reuse of materials from the site were crucial considerations.

The upper floor is designed as a distinct, dark timber box sitting atop the ground floor open pavilion element. The form is raked to the south allowing for access to sunlight into the existing studio room over the garage.

Timber sun and privacy screening shade the full height north facing windows of the upper bedrooms – framing intimate views of the garden and distant views of the neighbourhood. A roof deck is accessed from the upper floor landing, adding to the outdoor entertaining and potential gardening spaces of the new home, a final square in the ‘patchwork’.

Key products used:
Polished concrete floor, recycled timber floorboards, recycled bricks (reclaimed from the existing garden), reclaimed bluestone pavers (reclaimed from the existing garden), Silvertop ash timber exterior cladding with Charcoal stain finish.

What was the brief?
Provide a simple and flexible new home on a tight budget, which connected to the existing garden and allowed for retention of an existing garage and studio. The house was to be a “forever” home for the client, who wanted to create a private, sunlit home in which she could live safely into old age.

Who are the clients and what’s interesting about them?
The client was a middle-aged woman who works from home (in the existing studio space). She is a keen gardener and wanted the living spaces of the house to connect with her established garden. She also wanted a safe, private home which would allow her to live independently and safely well into old age.

Garden Wall House

What were the solutions?
We divided the site up into smaller parcels, a “patchwork”. The new house is located alongside the existing garage with an entry porch zone servicing both the existing building and the new house in between. A brick wall separates the shared public entry zone from the private zone of the house and allows for creation of a sheltered garden which the new house fully opens up to along the northern facade. An efficient and flexible floor plan was designed to allow for the main living space to be set up in a variety of ways and maximize the sense of space. The main bedroom and ensuite are also located on the ground floor, allowing for the owner to live entirely on one floor when required.

What were the key challenges?
The design had to allow for retention of the existing building on the site, retain access to sunlight in the existing upper floor studio space and allow for a full new house on a strict budget.

Garden Wall House

Garden Wall House – Building Information

Design: Sarah Kahn Architect
Project size: 222 sqm
Site size: 306 sqm
Project Budget: $520000
Completion date: 2017
Building levels: 2

Garden Wall House

Photography: Tatjana Plitt

Garden Wall House in Carlton North, Melbourne images / information received 141117

Houses


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Melbourne

Melbourne Architecture Designs – chronological list

Melbourne Buildings

Melbourne Architects

Australian Architecture

Cloud House, North Fitzroy
Architect: McBride Charles Ryan
Cloud House Melbourne
photo : John Gollings

Cloud House Melbourne

Harold Street Residence, Melbourne
Design: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Harold Street Residence
photo : John Gollings

Harold Street Residence




Melbourne Architecture Designs

Melbourne Park Western Precinct
Design: NH Architecture with Populous
Melbourne Park Building
photo from Victoria Government

Melbourne Park Western Precinct

Myer Bourke Street
Design: NHArchitecture
Myer Bourke Street
image from FD

Myer Bourke Street

Website: New house in Toorak, Victoria

Australian Architects

Australian Houses

Comments / photos for the Garden Wall House in Carlton North, Melbourne page welcome

Garden Wall House in Carlton North

Website: Melbourne