Mariturri School in Vitoria-Gasteiz

Mariturri School, Vitoria-Gasteiz Building Development, Spanish Architecture, Images

Mariturri School in Vitoria-Gasteiz

Education and Sport Building in Spain – design by A54 arquitectos

29 Aug 2016

Mariturri School

Design: A54 arquitectos

Location: C/Leza, Mariturri, Vitoria-Gasteiz, Spain

Mariturri School in Vitoria-Gasteiz

Mariturri School

This building meets the increasing educational demand of the city of Vitoria, in a neighborhood that concentrates the biggest extension of collective dwelling during these last years, and where most of the childhood population live.

Mariturri School

The plot is surrounded by a group of large size towers, in a green area crossed by the Zarauna creek. The building is planned as a low rise construction that tries to oxygenate the area and work as an inner courtyard.

Mariturri School Mariturri School

After evaluation of the functionality of the program, the topography, the orientation, the surroundings and the roadways around the plot, an L shape building was proposed, opened towards the sunniest orientations and most protected from the usual winds, so that the playground could be placed on the most favorable position.

Mariturri School

Mariturri School

The building, with a capacity for 693 pupils, houses the classrooms for the stages of primary school (6 to 12 years) and pre-school education (2 to 5 years), each of the levels being on each side of the L shape.

Mariturri School

Both parts have been configured as two intersected prisms, defining the common spaces, complementary uses, and the main entrance to the school in their merging area.

Mariturri School Mariturri School

The gable roofs respond to the surrounding, leaning themselves towards the playground, offering their most urban façade towards the outside and the human scale to the inside.

Mariturri School

From the point of view of functionality, it has been sought for the most appropriate location for each of the uses, so that the connections among them could be clear and effective, reducing the circulation spaces; but respecting and discriminating the requirements and specific flows of each usage.

Mariturri School

Mariturri School

It has been used a precast construction solution, standardized and with regular geometries, avoiding façade developments larger than necessary, to reduce the perimeter of the building. The concept design follows the principles mentioned before, but keeping always in mind the volumes, composition, and proportion of the facades and interior spaces, conditioning the constructive solutions and material choosing.

Mariturri School Mariturri School

In the playground, three sport courts have been projected (one of them covered). They have been adapted to the topography defining three different platforms; the first one, at ground floor level, and the other two, with a difference of 1m height. They are placed close to the gym, with a direct and covered access with exterior ramps.

Mariturri School

During the design of the building bioclimatic strategies have been considered, such as orientation and protection of the classrooms from the sunlight, the design of installation systems and air circulation conditions, the choosing of the construction solutions and their isolating conditions, the supplying distances of each material etc. The standardization has supposed a reduction on the costs and working schedules. It has also been a challenge to propose construction systems with minimum maintenance.

Mariturri School

The design of the interiors has been specially careful with accessibility and adaptation to the users, also while studying the chromatic compositions and signalization, in order to favor functionality and provide clear circulations.

Mariturri School Mariturri School

Mariturri School – Building Information

Title: Mariturri School
Location: C/Leza, Mariturri, Vitoria-Gasteiz, Spain
Client: departamento de educación. gobierno vasco
Architects: A54 arquitectos (marina durán, fernando ortega, eugenio de la torre)
Project Team: borja garcía, gorka goikoetxea
Civil engineer: eneko oar
Structure: jon bilbao (minteguia&bilbao)
MEP: unai martinez de lahidalga (AIALME ingenieros)
Lighting: koldo villasuso (SUSAETA iluminación)
Photography: imagina2 visualization studio
Contractor: construcciones MOYUA
Year: 2016
Built surface: 6.193 sqm
Plot surface: 14.975 sqm

Mariturri School

Mariturri School in Vitoria-Gasteiz images / information received 290816


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Madrid Architecture

Madrid Buildings

New Cultural Center Pozuelo de Alarcón
FÜNDC SL
New Cultural Center Madrid
photo : César Gª Guerra © FÜNDC

New Cultural Center Madrid

Madrid Design Center, San Sebastian de los Reyes
IAD, architects
Madrid Design Center
render from architect

Madrid Design Center

Villanueva de la Cañada, northwest of Madrid
Aranguren & Gallegos Arquitectos
Villanueva de la Cañada
photo : Hisao Suzuki

Villanueva de la Cañada

Museum ABC
Aranguren & Gallegos Arquitectos
Museum ABC Madrid
photo : Jesus Granada

Madrid Museum

Madrid Architecture Photos
Reina Sofia Madrid
building photo © Chris Romer-Lee

Madrid Architecture Walking Tours




Madrid Building – Key Architecture

Caixa Forum
Herzog de Meuron
Caixa Forum Madrid Herzog de Meuron
photo © Chris Romer-Lee

Caixa Forum Madrid

Barajas Airport
Architects: Richard Rogers Partnership
Madrid Airport Building
building image received from RRP

Madrid Airport Building

Bernabeu Stadium – Real Madrid FC
Architects: Estudio Lamela
Bernabeu Stadium
image : Angel Baltanás y Angel Martinez © EL

Bernabeu Stadium

Buildings / photos for the Mariturri School in Vitoria-Gasteiz page welcome

Mariturri School in Vitoria-Gasteiz – page

Website: A54 arquitectos