The Orange Cube Lyon, Jakob + Macfarlane Building, Architect, Image, French Architecture, News

The Orange Cube, Lyon

Docks Development in southern France – design by Jakob + Macfarlane

11 Mar 2011

The Orange Cube Lyon Building

Design: Jakob + Macfarlane Architects

The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

The Orange Cube in Lyon

The Orange Cube The Orange Cube Lyon The Orange Cube Lyon Building France The Orange Cube Lyon Building France
The Orange Cube Lyon photos : Nicolas Borel

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views. This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of concrete pillars on 5 levels. A light façade, with seemingly random openings is completed by another façade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.

The Orange Cube Building The Orange Cube Lyon The Orange Cube Building France The Orange Cube France
The Orange Cube Lyon photos : Nicolas Borel

In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry. These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form. It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.

A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the façade corner that gives on the river side. This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms. The plan of the façade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior. This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator. The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level. Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges. The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.

The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.

The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays.

Orange Cube Orange Cube Lyon
The Orange Cube Lyon photos : Nicolas Borel

The Orange Cube Lyon – Building Information

Client: Rhône Saône Développement
Dates: competition 2005 – Sep 2010
Surface: 6,300m2
Site: Quai Rambaud, Lyon
Program: tertiary
Cost consultant: Michel Forgue
Electrical Engineering: Alto Ingénierie
Acoustic: Avel Acoustique
Structure: RFR GO+
Façade: T.E.S.S

The Orange Cube Lyon image / information from Designed by Jakob + Macfarlane Architects

Jakob + Macfarlane Architects

The Orange Cube Lyon is shortlisted for the LEAF Awards 2011

LEAF Awards : Shortlisted Buildings + Architects

Location: The Orange Cube, Lyon, France

Lyon Buildings

Contemporary Lyon Architecture

Lyon Architecture Designs – chronological list

Lyon Architecture News

Lyon Buildings

Perrache-Confluence Substation Extension
Design: rue royale architectes
Perrache Confluence
photograph : Studio Erick Saillet

Perrache-Confluence Substation Extension

Block 32 Development, La Duchère
Design: Tectoniques Architectes
Block 32 Lyon 1
photograph : On Stage

Block 32

Le Monolithe
MVRDV, architects
Le Monolithe Lyon

French Architecture

French Buildings

Architects France

Hotel de Region Rhone Alpes
Architect: Atelier Christian de Portzamparc
Lyons Building : Hotel de Region Rhone Alpes

Zenith St Etienne

Pierre Vives

Marseilles Projects

Paris Buildings

French Houses

Buildings / photos for the Orange Cube Lyon – Jakob + Macfarlane Architecture page welcome

Website: Visit Lyon