Boarding House in Saint-Genis Laval

Boarding House LEGTA, Lyon Building, Southern French Architecture Images

Boarding House in Saint-Genis Laval

Campus Facility at LEGTA, Lyon, southern France – design by rue royale architectes

26 Apr 2016

Saint-Genis Laval Boarding House

Design: rue royale architectes

Location: Saint-Genis Laval, Lyon, southern France

Boarding House in Saint-Genis Laval

Boarding House

96-bed boarding house at the Agricultural Technological and General André Paillot High School (LEGTA) in Saint-Genis Laval (69)

Boarding House Boarding House

Project selected for the 6th International Forum Bois Construction – april 2016

“Rooms with a view”, evokes not only the film of the same name, but also the magic of a domestic, landscaped setting. It is in this poetic, yet functional, spirit that the architects imagined their project for the LEGTA (Agricultural Technological and General High School) boarding house in Saint-Genis Laval.

Boarding House

The need to comply with very stringent energy standards (BEPAS ) increased the complexity of the project’s starting point which was to provide an appropriate architectural solution for an imposing programme, which would fit into an agricultural landscape and organise the relationship with the existing buildings.

Boarding House

A co-educational 96-bed boarding house with communal areas (common room, study rooms and staff housing) in addition to the teaching facilities (250 pupils) composed of several heterogeneous entities, located on the Coin estate, 12 kilometres from Lyon.

*A Room with a View, James Ivory, 1986

Boarding House Boarding House

The last piece of an architectural puzzle
The project has had to fit into a very heterogeneous setting with the different structures built over time to meet the growing needs. On the Coin agricultural estate which covers 75,000 m2, the old farm with its characteristic manor house features was extended in the 1970s with a second set of buildings built in the style of time to house the teaching facilities and dining room. Twenty years later the agro-food research laboratories, resembling industrial premises, were built on the outer boundaries of the plot.

In terms of the landscaping, the hilly topography offers a number of viewpoints looking out across the surrounding countryside, taking in the Monts du Lyonnais, the Pilat, and the Rhône valley. The rural nature of the setting is still pre-dominant, with orchards and remarkable woodland spaces, but the surrounding urban housing estates are gradually getting nearer.

In this context, the boarding house can be viewed as the last piece of an architectural puzzle. It both brings together the different components and reveals their true nature. It is the final full stop, organising the space and landscape, guiding the resident and the user.

Boarding House

An urban response
In order to meet the dual challenge posed by a dense programme covering 2,000 m2 in a rural setting which needs to interact with the original building, the designers decided to divide the project into three structures and to simultaneously reorganise the outside spaces.

Two new buildings, facing east to west, act as the backdrop. Converging slightly, they form an angle with the manor house around a levelled off contemplation garden. The boarding house on the second floor dominates the architectural grouping. It accommodates the bedrooms and support services and extends to the west with the staff housing and technical rooms. The common room on the ground floor benefits from the advantages of all four aspects and frames the square formed by the high school. The main entrance, reception area and common room are all located in this part of the programme. At a right angle a second volume outlines a clear, simple outcrop which organises the vertical accesses, the study rooms, and the service rooms. An old hangar with golden stone pillars has been renovated to form a covered courtyard. Sheltered, but still open, it closes off and confirms the status of the central square around which the rest of the programme is built.

The overall layout uses a rift effect to treat the interface between the old and new buildings which takes the form of an old pedestrian alleyway which is used to access the service spaces for the project: student parking and staff housing.

The walkways and staircases are absolutely crucial to the project. They benefit from lots of natural light and differentiated views. The bay windows in the boarding house are north-facing and positioned at different heights which allows for natural smoke control and offers views over the orchards.

Boarding House

Garden courtyards
The project is built across three stratified buildings, freeing up space in the gaps for tiny garden courtyards. The scale of these miniature landscaped spaces contrasts with the wide sweeping countryside surrounding the project.

The patio between the common room and boarding house has been made into a contemplation garden. Inaccessible, it helps with the thermal regulation of the building during warm weather and offers lyrical views from the bedrooms or common room.

The ground surfaces are joined together like a patchwork carpet, moving between plant and mineral surfaces, taking care to remain natural and permeable: quartzite cobbles, wooden terraces, alleyways, the square, the main avenue, the orchard etc.

Boarding House

High-performance buildings
The environmental approach was front and centre of the whole project and influenced all other concerns. One decisive factor was the aspect: all the bedrooms are south facing to make the most of the sunlight that is so vital, with shades used to ensure maximum comfort in the summer months. The rooms all have views of the square and the garden whilst the hallways and staircases on the north-facing side of the building enjoy panoramic views of the surrounding countryside. The dual-aspect common room which has openings to the north and the south means this interior space offers maximum comfort.

The payoff for complying with the need to keep the project compact in order to meet the performance targets resides in the grouping and layering of the programmes and the easy access between spaces.

Boarding House

Adapted construction systems
As regards the structure, two different protocols were used according to where they performed best. The common room used a wooden structure, constructed from glulam portal frames on a concrete foundation and slab.
The boarding house is composed of a concrete column-beam system with load-bearing facades, filled with a wooden framework.

The interplay between the horizontal and vertical boards creates a kind of topsy-turvy effect between the north and south facades. Facing opposite each other they create two complementary feels.

To the south the slatted facade with vertical boards placed at variable intervals is highlighted with the coloured rain barrier and the spacing of the openings.

To the north and on the east and west gables, the horizontality is emphasised by the horizontal cladding and the strip windows at varying heights. The roof of the common room is also covered with boards used this time on the roof, notably to preserve the beauty of the views from the boarding house.

Rooms with a view
Splitting the project over three buildings gave the project a certain functionality and improved efficiency. This is notably true for the bedrooms, the mainstay of the boarding house, which are housed in a separate building accommodating one hundred high school students.

Each 30 m2 unit is designed for three people and contains three beds, separate wardrobes, individual aligned desks and a bathroom with a shower and two wash basins.

This unity aims to create a feeling of domestic harmony which allows each person their own privacy in a pleasant shared space. Every last detail has been thought out to optimise the use of space and enhance the user-friendliness of the communal areas. The essential features have been carefully preserved and the architects have worked hard to include details which create a sense of family living, including components that can be customised by each individual, such as the curtains and bookshelves. These bedrooms are protected, welcoming spaces in which community and individuality coexist.

Boarding House

Boarding House – Building Information

Client: Région Auvergne Rhône-Alpes, Direction Immobilière des Lycées Unité Territoriale Rhône Ouest
User: LEGTA, Lycée d’Enseignement Général et Technologique Agricole

Client: Région Auvergne Rhône-Alpes
Project Management:
Lead Architect: rue royale architectes
Landscaping: Autre nature

Structures: Iliade – Structure Génie Civil
Economics: Iliade – Economie Gestion de projet
Fluids: Iliade – Génie Climatique et Electrique
Environmental: Se&Me
External works: SIAF Ingéniérie
Acoustics: Génie Acoustique
Building control: Apave Sud Europe
Scheduling, supervision and coordination: TPF.I
Health and Safety: Alpes Contrôles
Environmental Project Management: Cap Terre

Photography: Studio Erick Saillet

Translation: Version Originale, Kim Barrett
Programme: 96-bed boarding house
1 staff housing unit
Common room
Study rooms

Total surface area: Gross floor area: 2,014 m2
Useable surface area: 1,695 m2
Total costs: €4,017,500 ex. VAT
Schedule: Competition: 2010
Delivery: July 2015
Main materials: concrete
larch wood
exterior woodwork wood/aluminium
interior rubber floors

Environmental characteristics: compliant with BEPAS
wood-fuelled heating system
solar-powered hot water
shades on the south facade
external venetian blinds on the east and west facades
triple glazing on the north facade
“very high performance”
air-tightness for the envelope
“very high performance”
air-tightness for the utilities

Raw materials:
– 1,000 m² of solid larch cladding
– 20,000 [ml] of larch timber tiles
– 32 m3 of wood framing for the walls
– 20 m3 of glulam wood
– 750 m² of Stamisol colour
– 3,300 m² of insulation

Contractors:
01 – Demolition / Asbestos removal: Perrier Deconstruction
02 – Main earthworks: De Gasperis
03 – Covered yard:
Carcass work Valentin
Wooden framework and cladding Favrat
04 – Interior woodwork: Ets Pierre Giraud
05 – Partitions and linings: Sa Aubonnet et Fils
06 – Drop ceilings: Ets Lardy Sas
07 – Soft flooring: Sa Aubonnet et Fils
08 – Ceramic tiling: Mmj Carrelages
09 – Paint: Courtadon
Wall coverings
Cleaning:
10 – Heating / Ventilation Ets Larue
Plumbing:
11 – Electricity / High Voltage / Delecsys
Low voltage:
12 – Lifts: Cfa Division De Nsa
13 – External works / green spaces: Eurovia Lyon

Photographs: Erick Saillet

Boarding House in Saint-Genis Laval image / information from rue royale architectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Lyon Confluence Buildings

Musée des Confluences
Design: COOP HIMMELB(L)AU
Musée des Confluences, Lyon
image © COOP HIMMELB(L)AU

Musée des Confluences

Le Monolithe – Lyon Confluence
MVRDV, architects
Le Monolithe
image © Philippe Ruault

Le Monolithe Lyon Confluence

Monolith in Lyon
Designed by Erick van Egeraat
Monolith in Lyon
image © Designed by Erick van Egeraat

Monolith in Lyon

French Architecture




Lyon buildings:

The Orange Cube
Architects: Jakob + Macfarlane
The Orange Cube Lyon
photo : Nicolas Borel

The Orange Cube Lyon

Docks Quay Rambaud
Odile Decq Benoît Cornette
Docks Quay Rambaud
image © Odile Decq – Labtop

Lyons Docks building

Lyon Buildings

French Buildings
Millau Bridge
photo © Nick Weall
Millau Viaduct

Architects France

Odile Decq Benoît Cornette

French Houses

Comments / photos for the Boarding House in Saint-Genis Laval page welcome

Boarding House in Saint-Genis Laval

Website: rue royale architectes