Walter Segal House Extension Highgate, North London Property, Building, Architecture Photos

Walter Segal Home Extension Highgate, London

31 + 29 July 2020

Walter Segal Home Extension in Highgate, North London

Design: Morris + Company

Location: North Hill, Highgate, London, England, UK

Walter Segal Home Extension in Highgate, North London model
photograph : Jack Hobhouse

Extension of Walter Segal Home in Highgate by Morris + Company

Planning approval granted to develop former home of architectural icon, Walter Segal. Morris + Company, is continuing the architectural legacy of Walter Segal’s original home with planning approval for an additional extension of the home.

Walter Segal house extension North London
image : Morris + Company

The architecture practice developed a detailed hand-crafted study model to communicate and test their design intentions, reflecting a leading aspect of the practice’s design process; something which they’ve really been focusing on of recent with their #onreflection videos; a teaser can be viewed here. The proposed interventions by Morris + Company include an inconspicuous front extension, joining the house with the street, and a dynamic timber zig-zagged rear extension, connecting it to the 4,000 sq.ft of retained private garden.

Walter Segal home extension in North London
image : Darc Studio

The proposed front extension involves converting the entrance passageway off North Hill into a concealed cloakroom, with a new, high-ceilinged, light-filled volume. This new space celebrates the threshold between the new and existing architecture, and provide an uninterrupted view of the original brickwork and exposed Segal staircase. The proposed rear extension will provide new accommodation set over two floors; including a ground floor living room with a hearth, a reading room and study, and an upper floor master-suite with a dual aspect over the garden. The scheme also involves landscaping of the verdant and unspoiled grounds.

Walter Segal Home Extension in Highgate, London model
photo : Jack Hobhouse

Morris + Company has received planning approval for a sensitive upgrade of the Highgate Village home built and lived in by pioneering architect Walter Segal. The scheme, to revive the original architecture of the house, and provide a generous home for future generations, complements the defining characteristic of Segals’ prefabricated, modular, timber-framed vernacular, and adopts his principles of efficient, lightweight, sustainable construction. At the same time, it celebrates a sensitive new layer of contemporary architecture to the iconic home.

Walter Segal house extension North London
image : Morris + Company

The house at 9 North Hill, designed and built by Segal in 1965, is a modest, low-lying three-bedroom, two-storey detached house, that faces onto a large 126ft sloping garden; which lies in direct contrast to the grander and more elaborate neighbouring homes along North Hill, ranging from Georgian to early Twentieth Century. The proposed interventions by Morris + Company include an inconspicuous front extension, joining the house with the street, and a dynamic timber zig-zagged rear extension, connecting it to the 4,000 sq.ft of retained private garden. The project is estimated to commence January 2021 and complete October 2021.

Walter Segal Home Extension in Highgate model
photo : Jack Hobhouse

The proposed front extension involves converting the entrance passageway off North Hill into a concealed cloakroom, with a new, high-ceilinged, light-filled volume to celebrate the threshold between the new and existing architecture and provide an uninterrupted view of the original brickwork and exposed Segal staircase. The proposed rear extension will provide new accommodation set over two floors; including a ground floor living room with a hearth, a reading room and study, and an upper floor master-suite with a dual aspect over the garden. The scheme also involves landscaping of the verdant and unspoiled grounds.

Walter Segal house extension North London
image : Morris + Company

The composition of the rear extension is derived from thorough analysis of the logic and layout of the original garden and house. The sequence of volumes is stacked and slipped both vertically and horizontally, graduating away from the main house, in order to preserve the reading of Segal’s original architecture; whilst at the same time creating a new, and legible whole. The internal composition continues Segal’s original zig-zag route through the main house that reveals glimpses of each on-coming room as you walk through the interior.

Walter Segal house extension North London
image : Morris + Company

The stepped geometry of the extension follows the natural slope of the garden, limiting the amount of soil that will need to be excavated during construction, and reducing unnecessary impact on the eight mature trees that sit adjacent. The staggered layout also preserves views out to the garden from the main house.

Walter Segal house Extension in Highgate model
photo : Jack Hobhouse

The scheme includes a timber veil of uniformly spaced timber battens that wrap around the building, visually and structurally linking with the timber palisades used by Segal to divide large windows. It also includes a textured, aggregated concrete ribbon with high recycled content that wraps the base of the building, to provide a plinth to the house, and a juncture between the timber structure and the earth. The scheme also features a timber staircase and timber internal finishes to offer a smooth, warm touch and a sense of security and comfort.

The design features a composition of varied windows, hidden behind or punctuating the building’s skin, and each defined by the activities within; offering privacy in the bathroom; forming a window seat in the library; and bringing the garden into the living room. These openings are also designed to help to bring in natural light and solar gain during the day, whilst at night, the battens are designed to soften the interior’s lighting, to omit a warm glow and create a lantern-like effect.

Walter Segal house extension North London
image : Morris + Company

The proposal aims to be congruent with many of Segal’s pioneering construction principles; using readily available locally sourced materials to create a low maintenance, modular, lightweight timber-framed system, and eliminating the need for excessive foundations, and specialist wet trades such as bricklaying and plastering. This design method, similar to the lightweight construction method used in traditional Japanese architecture, also allows great flexibility in planning, and infinite adap-tations and variations in the future.

The use of minimal repeated elements in the design is a key concept for the construction of the extension; from the structural components and interior lining, to the modulation of the cladding and envelope. To accommodate restricted site access, the architects have developed a component-based construction system, whereby small elements can be brought in and assembled on site. This in turn promotes the use of a simple structural timber-frame system of posts and beams and avoids excessive use of concrete. The repeated cladding panels can be manufactured in advance and brought to site as units to further reduce on-site construction time.”

Walter Segal Home Extension Highgate, London images / information received 280720

Location: Highgate, North London, south east England, UK

Highgate House Designs

Highgate Residential Properties

Victorian Townhouse Property
Design: LLI Design
Victorian Townhouse in Highgate London
photo courtesy of architects
Victorian Townhouse Property in Highgate

New Highgate Townhouse Property
Design: LLI Design
Highgate Townhouse Property first floor
photo : Rick Mccullagh
Highgate Townhouse Property

Kingsley Place Property
Design: Zuber Architecture
House in Highgate
photograph : Mel Yates
Kingsley Place House, Highgate Property

Highpoint
Design: Berthold Lubetkin Architect / Tecton
Highpoint, Highgate Flats: Berthold Lubetkin London
photo © Adrian Welch
Highpoint London, Highgate Flats

House in Highgate Cemetery
Design: Eldridge Smerin, Architects
Highgate House North London Luxury Property
photograph : Lyndon Douglas
House in Highgate Cemetery

Sheldon Avenue house
Design: Belsize architects
Sheldon Avenue House, Highgate
image courtesy of architects
Sheldon Avenue House, Highgate Home

Highgate Architecture

Highgate Junior School Building

Highgate Junior School Building

Highgate Junior School Building

Highgate Property

London House Designs

London Residential Architecture

London Houses

Oak Hill House, Hampstead, North London
Design: Claridge Architects
Oak Hill House
photograph : Simon Kennedy
New Hampstead House

Elm Court House, North London
Design: AR Design Studio
Elm Court House
photo : Martin Gardner
Elm Court House

North London Residential Extension
Design: Alison Brook Architects
North London Residential Extension

Hampstead Housing : Lawn Road Flats

Hampstead house : 2 Willow Road

Hampstead Architecture

Architecture in London

London Architecture Links – chronological list

London Architecture

London Architecture Tours

London Architect Studios

Comments / photos for the Walter Segal Home Extension Highgate page welcome

Website: Highgate North London