Victorian House Extension, London Property

Victorian Home Extension, London Building, Project, Photo, Property, Image

Victorian House Extension

Property Renewal in Islington, London, England, UK – design by Tamir Addadi Architecture

14 Dec 2010

Victorian House Extension

Design: Tamir Addadi, Raphael Cohen

Extension and alterations to a private house, London.

Completed 2010

Victorian House Extension in London

The main aim of the project was to create a sense of unity between the back garden and the house, allowing nature to play a significant part in the daily activities of the family.

Victorian House Extension London Victorian House Extension Victorian House London Victorian Property Extension London

The site of the project is a Victorian house located in a conservation area. Originally, the presence of the back garden in the house was minimal. View of the garden was limited, and the sole access to it was through a utility room located between the basement and the ground floors.

The back garden was excavated and the basement floor extended into it, to accommodate a new lounge. Particular aspects of the design aim to achieve a sense of merging of the garden and the inner space:

The stone floor of the garden extends into the lounge, and forms its low wall. It creates the effect of a large stone box that slightly enters the house. This ‘box’ is identical in shape and size to the one forming the higher level of the garden.

The furniture in the lounge was also designed as an extension of the garden: the wooden bar table continues the garden’s floor level, and the horizontal storage unit forms an additional level between the garden and the basement floor.

Timber shading for the ceiling of the lounge brings in natural light moderately, creating a sense of gradual transition from the light of the garden through to the inner space. It also provides privacy at night.

Victorian House Extension London Victorian House Extension Victorian House London

The climber plants on the walls of the garden will, when grown, surround the extension.

As a result of these actions, the lounge becomes a sort of transitional space, combining qualities of indoors and outdoors.

Originally, the basement floor consisted solely of a kitchen and a dining room. One of our aims was to convert this floor into a multi-use area. The new lounge was designed as a space in which the family can have guests, work, watch films, eat, and where the children can play. A new bathroom and a utility area were added to this floor, as well as a new separate entrance from street level.

Rear of the property prior to redevelopment:

Victorian Property Extension London

As part of the project we also designed a new terrace, facing the back garden, on the floor above, and made several changes to the layout of the upper floors according to the client’s needs.

Work included the design of bespoke carpentry units, kitchen, landscape design and project management.

Victorian House Extension London – Building Information

Client: private
General contractor: Clean Living
Carpentry at the extension: Folde
Structural engineer: HPS
Garden: Joan Scanlon
Design: Tamir Addadi, Raphael Cohen
Photography and sketches: Tamir Addadi

Victorian House Extension London image / information from Tamir Addadi


To see all listed projects on a single map please follow this link.

London Architecture

London Architecture Walking Tours

London Architect Offices

Victorian House

London Architecture

Chelsea Barracks masterplan
various architects
Chelsea Barracks
picture from architect

St Paul’s Cathedral
Christopher Wren
St Paul's Cathedral London
photo © Nick Weall

Central St Giles
Renzo Piano Building Workshop
Central St Giles
photo © Nick Weall

Comments / photos for the Victorian House Extension London page welcome

Victorian House Extension Building