Victoria Park House Extension, E9 Property Renovation, East London Building, Images

Victoria Park House

Extension and Renovation in East London, England – design by Scenario Architecture

5 Nov 2016

Victoria Park House Extension & Renovation

Design: Scenario Architecture

Location: Victoria Park, London, E9, UK

Victoria Park House Extension and Renovation

The property is a two storey semi-detached house post war construction in the middle of a row of terrace houses. The clients, a young couple, came to Scenario Architecture to redesign the ground floor as the previous layout was not suitable for their style of living.

Victoria Park House Extension

The areas were dark and segregated and they ended up not using them at all.

Victoria Park House Extension

The house had previously a rear poorly made and non-insulated conservatory raised three steps from the rear garden, and a rear extension with ancillary spaces.

Victoria Park House Extension

We used the front side area for bicycle storage so that they would not pass the bikes through the house. The entrance space got redesigned to allow for a built in bench with shoe storage underneath.

A hidden-when-open fire door creates the only barrier with the rest of the ground floor open plan. The reception area remained at the front of the house.

Victoria Park House Extension

The wall next to the previously non-functional fireplace got demolished to allow for passage and view to the kitchen. The fireplace got replaced with a two sided ”window” fireplace to allow both the reception area and the kitchen to benefit from it.

Victoria Park House Extension Victoria Park House Extension

A single wall division provides privacy for the shower room area on the ground floor and at the same time acts as a catwalk on the top for the couple’s two cats with access from the main staircase going up.

Victoria Park House Extension

The kitchen floor is lowered to allow for a mental separation from the rest of the areas and its polished concrete with the reflective surface adds to the ambient light. A central island provides some additional work space and flexibility for the rest of the space as the kitchen table can slide and hide in it.

Victoria Park House Extension

A newly created space next to the kitchen is being used as a Japanese style seating/ work area a bit more isolated from the rest of the areas but directly connected at the same time and can also assume various uses. This seating area and the kitchen have now direct connection to the garden with two large sliding folding doors.

Victoria Park House Extension

The new extension incorporates a green roof and a large skylight above the seating area.

Victoria Park House Extension Victoria Park House Extension

Victoria Park House Extension and Renovation images / information received from Scenario Architecture

Location: Victoria Park, East London, E9, England, UK

London Building Designs

Contemporary London Architecture Designs

London Architectural Designs – chronological list

London Architecture Tours – tailored UK capital city walks by e-architect

London Architects Offices

London Architecture News

East London Housing

Stratosphere Homes, Stratford, East London
Architects: Allies and Morrison / Stockwool
Stratosphere Homes in London
photo : Morley von Sternberg

Stratosphere Homes

Blackwall Reach, Tower Hamlets, East London
Design: C. F. Møller Architects
Blackwall Reach
Court Yard View CGI

Blackwall Reach Development

Wardian London Penthouses, Isle of Dogs
Design: Glenn Howells Architects
Wardian London
image courtesy of architects

Wardian London Property

Website: London

Comments / photos for the Victoria Park House Extension and Renovation page welcome

Website: Scenario Architecture