UCL Wilkins Terrace + Lower Refectory

UCL Facilities, University College London, Architecture, Images, Architect

UCL The Wilkins Terrace and Lower Refectory

Higher Education Building, London – design by Burwell Deakins Architects and Levitt Bernstein Architects

page updated 9 Jan 2017 with new photos ; 15 Oct 2014

The Wilkins Terrace and Lower Refectory

Location: Euston, London, England

Design: Burwell Deakins Architects and Levitt Bernstein Architects

Wilkins Terrace and Refectory Redevelopment

£9.3m project will transform a Refectory and an underused service yard into a vibrant social space and courtyard, restoring the historic splendour of the heart of the university and improving campus connectivity.

UCL Wilkins Terrace

UCL Receives Planning Approval for Wilkins Terrace and Refectory Redevelopment

University College London have received planning permission for their Wilkins Terrace and refectory project within the environs of the Grade I listed Wilkins Building, a part of the Bloomsbury Campus. The changes bring together Burwell Deakins Architects’ remodelling of the Wilkins Lower Refectory and Levitt Bernstein’s transformation of the adjacent yard into a new contemporary courtyard and terrace behind the historic Portico that UCL is synonymous with. The £9.3m redevelopment will provide a refectory of the highest quality offering a variety of dining and café space, connected to the new Wilkins Terrace, formed at the level above, to accommodate a range of formal and informal uses and providing a new east west link across the UCL campus.The scheme forms part of UCL’s masterplan to improve student experience by improving the quality and variety of facilities and accessibility around the campus.

UCL Wilkins Terrace

Andrew Grainger, Director of UCL Estates, said:
“The Wilkins Terrace and Lower Refectory projects will seamlessly join the central campus together, allowing for an essential new link through to Gordon Street. The area to be developed into the Wilkins Terrace is an underused courtyard known as the ‘Physics Yard’ in the centre of our historic campus. This project will transform the space into a stunning social events and amenities space and a huge enhancement of the Public Realm within the UCL campusThe existing refectory will be completely transformed to create a contemporary facility in its fine historical context while improving infrastructure, increasing amenities and improving usability.”

UCL Wilkins Terrace

Enabling works have already begun to allow project construction to start promptly in December 2014.

Wilkins Terrace:
Wilkins Terrace, within the site of what is currently known as the Physics Yard, is one of the most significant part refurbishment, part new-build projects to be carried out within the UCL Bloomsbury Campus and forms an intrinsic part of the current Wilkins environs projects. The former service yard was previously unloved and disconnected from the rest of the campus, so the design endeavours to create an entirely unique space which is also connected to those around it in a usable way, thereby strengthening pedestrian links through the campus as a whole. Students and staff members will be drawn through the buildings to ‘discover’ the unique courtyard spaces within. Three new ‘doorways’ will be formed through the courtyard to create this pedestrian link, sensitively incorporated by using the existing shapes of the listed windows of the adjacent North Cloister. A new lift and dual stairway access also allows the upper terrace to be accessed from the seating area below which leads through a colonade to the Lower Refectory.

UCL Wilkins Terrace

The new terrace and facade do not directly touch the Grade 1 listed Wilkins or Physics Buildings, with a light bridge connection at the Bloomsbury Theatre and 1960’s Donaldson extension. Wilkins Terrace forms a largely free-standing object within the space with its own architectural identity inspired by the materials and geometries of its context.

The upper courtyard will be an active social space, suitable for hosting a variety of different events. It will become home to student fairs, open air exhibitions, fashion shows and performances. Even when it is not being used for events, the space will provide UCL staff, students and visitors with functional and beautiful space. The terrace deck, fourth façade, fixed seating bays and new edge walls are clad in Portland stone, of three types of textures ranging from a medium compacted Jordans Whitbed to a fine grain Grove Whitbed, which displays a unique fossil structure. Strong planting design will include UK native fruit producing trees and a selection of plants chosen for their scent, blooms and culinary uses.

UCL Wilkins Terrace

It is intended that visitors to the Terrace will be able to pick fruit to eat whilst sitting in the courtyard and herbs that can be taken home. By selecting native species of plants and trees, nesting opportunities, shelter and nectar is made available to domestic wildlife in an otherwise densely built upon part of the city. “The location of UCL’s urban campus is enviable, but it should not mean that it has to be estranged from nature and plants.” Says Brighid Lowe, a lecturer at UCL’s Slade School of Art which is adjacent to the terrace. “ The planting scheme of the Wilkins terrace is an inspiring and urgent precedent: rather than a few token planters, it is a scheme that is completely integrated within the design. The plants will provide an evolving drama for this new space – and will also help in the rescue of our threatened bee population.”

UCL Wilkins Terrace

The Lower Terrace will form a striking outlook from the main refectory dining space, increasing the refectory’s seating capacity and providing further opportunity for attractive and ecologically beneficial planting.

The Lower Wilkins Refectory:
Designed by Burwell Deakins Architects, the Lower Refectory will occupy a key location between the new Wilkins Terrace and the Japanese Garden. Within the total reorganisation of the space, the Refectory Dining Hall will be relocated to the heart of the Wilkins Building to inhabit the original double height arched space, whilst the new servery and back-of-house support facilities will be moved to the less grand secondary spaces below the Bloomsbury Theatre and new Wilkins Terrace.

The existing ceiling and interstitial services gantry above, will be removed allowing the arches and clerestory windows to be exposed again, reestablishing double height daylighting to both sides of the dining hall, providing UCL with a grand collegiate dining facility within the Central Bloomsbury Campus.

UCL Wilkins Terrace

In order to improve the connection between the North and South Refectory facades, the glazing to both is going to be restored with additional entrance doors added. The main entrance to the servery will improve upon the existing arrangement, providing a grander entrance accessible for all.

Fixed banquette seats aligned with the existing arched structure will present defined spaces within the dining hall linked with a huge, dramatic circular light installation. The East and West ends of the dining hall will have more intimate seating areas and a coffee bar with lowered acoustic timber ceilings creating privacy and a variety of experience. Flanking ‘orangery’ spaces will offer more informal seating. A stone floor finish will enhance the link with the external colonnades and terrace.

UCL Wilkins Terrace

William Deakins, Project Director at Burwell Deakins Architects said:

“We are delighted to redevelop the current spatial characteristics of the facility and its presence on campus to provide a new model for the Wilkins Lower Refectory whilst reorganising the space to exploit the historic splendour of the Wilkins Building that has been concealed by past adaptations.”

In Context
The Wilkins Building took its name from UCL’s first architect William Wilkins, who envisaged the19th-century visitor entering the university through the octagonal hall situated at the top of the portico steps. Wilkins also designed the National Gallery and buildings for several Cambridge colleges.

The project is part of UCL’s wider programme to upgrade its Bloomsbury Campus. The new development sits harmoniously within the surrounding listed buildings with the new terrace and façade being a free-standing object within the space, inspired by the materials and geometries of its context. Together, the refurbished Lower Wilkins Refectory and transformed Wilkins Terrace will modernise this part of UCL, whilst simultaneously referencing and building upon the historic splendour of the site.

UCL The Wilkins Terrace and Lower Refectory images / information recieved 151014

Levitt Bernstein Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




London Architecture

London Architecture Design – chronological list

London Architecture

London Architecture Tours

London Architect

UCL Art Galleries by Burwell Deakins Architects

UCL Main Building
UCL Main Building
photo © Adrian Welch

University College Hospital Building




University College London Galleries – Museums & Collections

UCL School of Architecture : The Bartlett

UCL Buildings

UCLH Medical Research Centre

UCL Cancer Institute Building

UCL Building : Senate House
UCL Senate House
photo © Adrian Welch

London University Buildings

Website: London

Buildings / photos for the UCL The Wilkins Terrace and Lower RefectoryUniversity College London page welcome

UCL The Wilkins Terrace and Lower Refectory – page

Burwell Deakins Architects

Levitt Bernstein Architects