The Studio in Stoke Newington

The Studio, Stoke Newington Property, North London Home, Architecture, Images

The Studio in Stoke Newington

Residence in north London, UK – design by Bradley Van Der Straeten Architects

10 Jun 2016

The Studio

Location: Stoke Newington, London

Design: Bradley Van Der Straeten Architects

The Studio: award – winning plywood interior refurbishment

The Studio in Stoke Newington

Bradley Van Der Straeten Architects have re-imagined the interior space of a North London mews by constructing a new volume clad entirely in plywood.

The Studio in Stoke Newington The Studio in Stoke Newington

When construction began in 2011, the Studio was the inaugural project for firm’s directors English – Belgian duo, George Bradley and Ewald Van Der Straeten and their first experience as builders.

The Studio in Stoke Newington

Located in Stoke Newington, London N16, the property is a former coach house to Palatine House, a property occupied by Anna Sewell whilst writing Black Beauty. The architects had to be efficient with the space in order to meet the brief, as there was no possibility to extend.

The Studio in Stoke Newington The Studio in Stoke Newington The Studio in Stoke Newington

‘We wanted to create a quirky and interesting space that was adaptable and modern. The concept was to remove walls and doors and instead play with volumes and voids to articulate the space and the way light enters the property.’
Ewald Van Der Straeten, Director

As a result, all existing interior walls and floors were removed to make way for two new sculptural volumes to be inserted into the building.
The oak volume is the only one expressed on the exterior and is used to articulate the glazed front door. On the inside it houses a new shower room and a compact utility space.

The entrance hall is formed of the space between the two new volumes. To retain the clarity between the volumes and maintain a flow between the ground floor spaces the architects have used a full height sliding door to enter the ground floor bedroom.
The plywood volume spans the full three storeys of the property, houses the new stair and culminates in a mezzanine bedroom on the top floor.

‘The volume was designed with chunky proportions and the same material on every surface to make the stair and bedroom appear as if they have been carved out of one piece of wood. Plywood was chosen as the principle cladding material due to its strength and versatility but also to provide warmth and character to the spaces and to contrast with the white painted perimeter walls of the property.’
George Bradley, Director

The living space is situated on the first floor of the property. It benefits from a double height ceiling and is lit on one side by a large four metre high bespoke made oak window which opens up onto a small balcony. On the other side the living area is overlooked by the plywood volume, which appears to sit like a sculpture within the building. A sliding door at high level opens to reveal a balcony from the top floor bedroom overlooking the living space.

As well as housing the new stair and bedroom, the plywood volume also cleverly contains storage and bookcases in unexpected places to maximise the use of every inch of space within the building.

The result was a playful and engaging space that was the recipient of ‘best existing building’ at the Wood Awards 2015.

The judges remarked:
‘The imaginative architectural approach created a family home out of what would previously have seemed an un-liveably small area, and despite having no external space, the building never feels claustrophobic. A charming and imaginative home for a small but growing family.’

The Studio in Stoke Newington The Studio in Stoke Newington

Photography: Ewald Van Der Straeten

The Studio in Stoke Newington images / information from Bradley Van Der Straeten Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in London

London Architecture Designs – chronological list

London Architecture Walking Tours

London Architecture

London Architect Studios : contact details

Stoke Newington Houses

Barretts Grove
Design: Amin Taha + Groupwork
Barretts Grove House in Stoke Newington
photo © Timothy Soar

Barretts Grove House in Stoke Newington

Stoke Newington House

Newington Green House in London

London Houses

Stoke Newington School Building

Belsize Park Property on e-architect:

Belsize Lane House, north west London
Tasou Associates
Belsize Park Property
photo : Tasou Associates

Belsize Lane House

London Houses




North London Houses

Hanover Terrace House
Belsize Architects
Regent’s Park Residence
photo from architects

Hanover Terrace House

House in Cannon Place, Hamsptead
Belsize Architects
Cannon Place Home Hampstead
image from architects

House in Cannon Place

House in Highgate Cemetery
eldridge smerin, Architects
House in Highgate Cemetery
photo : Lyndon Douglas

House in Highgate Cemetery

Notting Hill Penthouse, northwest London
Studio RHE
Notting Hill Penthouse
photo © Bjarte Rettedal

Notting Hill Penthouse

Comments / photos for the The Studio in Stoke Newington page welcome

The Studio in Stoke Newington Building

Website: Bradley Van Der Straeten Architects