College of Creative Media, London Building Development, Architecture Images

The Music Box in London

13 June 2020

London College of Creative Media

Architecture: SPPARC Studio

Location: London SE1, England, UK

A place for living; a space for learning.

The Music Box designed by SPPARC Architecture is a cubed shaped campus for the London College of Creative Media (LCCM).

The Music Box London

Adopting the proportions of the golden section, the building is in two parts but it is the erosion of this cubic form that truly defines the building whilst creating a longitudinal distinction between the music college and the residential apartments above to create a genuinely integrated mixed-use development.

The inspiring brief for the new LCCM campus called for a unique creative environment; a space which welcomes artistic and intellectual exploration in order to advance the philosophies of modern music whilst successfully combining the educational facilities of the building with mixed tenure residential accommodation.

The Music Box London

The concept and architectural approach were derived through the desire to reflect the creative energy that is generated inside the college onto the streets outside to engage both its users and the public.

The Music Box contains four floors of rehearsal and performance spaces, a ground floor café, basement bar and music venue, it is the only conservatoire of its type in Europe to focus solely on contemporary music.

The Golden Section, or proportion, determined by Phi (1.618) was known to the Greeks as “dividing a line in the extreme and mean ratio” and to Renaissance artists as the “Divine Proportion “.

The Music Box London

Music has often been described as being the purest form of art, and therefore the most direct expression of beauty, with a form and spirit at one and least encumbered with anything extraneous – unlike other art forms which are based on perception, music is a direct manifestation of will.

There are many similarities between the artistic origins of music and architecture with varying philosophies of rhythm and format.

Goethe once quoted that Music is liquid architecture; Architecture is frozen music.
However, the connection between music and architectural reference in The Music Box building is less to do with formal comparisons and more closely linked to an exploration of spatial ideas of sound, noise, acoustics, melody, and harmony through the use and format of the external materials and their colour.

The purity of the form is reflected in the simplicity of the external surfaces, the use of brick reflecting the weight and character of the surrounding area whilst defining a building with its own unique identity influenced by the musical creative use within.

The Music Box London

The Music Box, London – Building Information

Architects: SPPARC Studio

Project Budget: $36000000
Completion date: 2017
Building levels: 14

Address: 241 Union Street, London SE1 0LR
Phone: 020 3535 1046
London College Of Creative Media

Photography: Ed Reeve Edit Photo

The Music Box in London SE1 images / information received 130620

Location: Bankside, London SE1, England, UK

London Architecture

London Architecture Links – chronological list

London Architecture Walking Tours

London Architect

Bankside Buildings

Hilton London Bankside
Interior Design: Chris Webb
Hilton London Bankside Building
image courtesy of architects office

Hilton London Bankside Hotel

NEO Bankside
Design: Rogers Stirk Harbour + Partners
Neo Bankside London Apartments
photo : Edmund Sumner

NEO Bankside Luxury Flats

GAIL’s Artisan Bakery in Southwark
Design: Holland Harvey Architects
Gails Artisan Bakery
photography © Ståle Eriksen

Gail’s Artisan Bakery in Neo Bankside

Bankside 123 – Southwark Building

65 Hopton Street – Bankside Housing

NEO Bankside Development London

Bankside 4 Development London

London Architecture

make architects

Comments / photos for the The Music Box in London SE1 page welcome

Website: London