Roominaroom, London

Roominaroom Home, Limehouse Flat, London Building Interior, Photos, Property

Roominaroom, London

Innovative Flat interior in Limehouse – design by atmos

26 Nov 2013

Roominaroom

Limehouse, east London, UK

Design: atmos

Roominaroom by atmos
photo from architects

Roominaroom – a highly sculptural refurbishment of a Limehouse (London) flat – all done with a CNC-carved kit of timber parts.

It has recently won a UK Wood Award in the Small Project category.

Roominaroom by atmos
photo from architects

The judges praised its “beautiful curves and delicate stairs” and called it a remarkable, ingenious jewel.

The Wood Awards press release is at http://www.woodawards.com/bishop-edward-king-chapel-takes-2013-gold-award/

atmos also won the Judge’s Special Award for Worldscape, which the judges described as “the extraordinary translation of a huge idea into a functional product… deliciously mad and completely refreshing.”


photos : Alex Haw

The clients for this small residential jewel have an expanding family but fixed walls.
Since they couldn’t expand upwards or outwards, we had to build inwards.
We designed a room within a room.

The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume, yet its innards array to maximise the sense of interior spaciousness.

The room packs a series of planes and pockets that carefully combine minimal volume with maximum
pleasure. Barely shoulder-width at its exposed elevation, the room offers a rich, sensual, multi-programmed journey from door to bed. The room is wrapped in thin structural plywood ribs that swell and retract as needed to provide integrated furniture, and to mete out a cinematic rhythm on the short but highly articulated journey through the space.


photos : Alex Haw

Their outer skin is sheathed in glowing plasterboard that blends back into the existing room.
The room within a room appearing to swell from the corner like a subtle force of life.

The room is accessed by a spiralling set of stairs that grow from the corner of the room and flow between the pillars of the entry portal, their lower levels continuing as a series of alcove shelves beneath.

The steps offer carved timber floorstrips that fluidly trace the journey, slowly eroding towards the inaccessible rear of the step into a carved contoured topography that eventually melts away as a hole to reveal the steps below, their accumulated void similarly reflected by a mirrored floor beneath, from which the stair’s main lasercut steel beam springs forth.


photos : Alex Haw

The slender CNC-carved oak line serving as the front lip to the treads converge into a vertical web of lines which form a handrail that curls round the corner and blends into the front edge of the shelves, turning to trace across the storage cupboard before splitting and looping along the shelf above the bed, around its window and back along both sides of the bed and desk, ending by merging and diving into the floor where they cross back to the graphic handrail line that first bore them.

The front rib aligns with a vertical window mullion, affording fenestrated fire escape to the room beyond. Its timber frames the glazed entry door with a slim vertical portal that grows out of the floor and branches into the ceiling.
The wall behind the portal frame then angles back to widen the room, cradling a horizontal desk surface which flows onwards into the bed itself.

Each subsequent rib sensually wraps around the room, exposed as vertical shelf supports to the south exposed in both floor and ceiling along their journey across into the acoustic plasterboard wall opposite. aThe ribs rise and curl backwards to support both the hovering bed and the desk cantilever, their surfaces lavishly carved to feed the views in through the cinematic glazing.

The double bed nestles in a shaded timber alcove at the end of the room, hovering just high enough to allow passage beneath its cantilevered structure, yet low enough to be reached from a floor which thus had to be both lifted as high as possible from its host living room floor, yet low enough to leave enough head-room above it.


photos : Fred Vitzthum

The bed cantilevers over the floor to offer sufficient legroom for its future transformation into a generous desk as the children grow and migrate and the room becomes a workspace. The generous space beneath, originally intended as simply the vast storage space everyone dreams of, was so admired that it became a padded forestal lounge for “smaller people.”

The bed wedges between a wall that leans back to flow seamlessly into the ceiling of the room beyond, and a compact storage cupboard opposite, whose side is pulled like a curtain aside to provide integrated ergonomic bedside storage, which is extended by a shelf above.

The bedrest is veneered with cross-grain walnut book-matched to form the image of a distant landscape, the timber grain recalling the extraordinary mountain formations of the landscapes surrounding one of the client’s hometown of Guilin; the horizontal book-matching mimics the mesmerising mirror effect of the city’s mountain reflected in their river. Abstract engravings of her favourite flowers provide foreground contrast and reveal the sectional archaeology of the timber substrate.


photos : Alex Haw

Roominaroom London – Building Information

Design: atmos (Alex Haw, Friedrich Vitzthum, Sneha Sumanth, Marvin Schlindwein, Anamaria Spulber)
Structural: Blue Engineering (James Nevin)
Contractor: Ventsislav Borisov
CNC cutting: Object Design (Tom Vaughn)
with very special thanks to Amy + Marcus

Roominaroom appeared recently on BBC2‘s “The House that 100K Built“;

Presenter Kieran Long called it  “one of the most inventive ways of creating additional usable space I’ve ever seen…spectacular… spatially ingenious… incredible, playful… amazing… absolutely extraordinary…”

The clip is at https://www.youtube.com/watch?v=GjOZf7hRXlY

Roominaroom London images / information from atmos


To see all listed projects on a single map please follow this link.


Architecture in London

London Houses

London Architecture

London Architecture Walking Tours


Another design by atmos on e-architect:

The Bougheries Structure, New York City, USA
The Bougheries StreetFest 2013 New York
image from architect
The Bougheries Structure

London Architect

Belsize Park House

Islington Houses

Comments / photos for the Roominaroom London Architecture page welcome

Roominaroom Building