Plywood Playroom in Haringey, North London Roof Extension, Property, Architecture Images

Plywood Playroom in Haringey

10 Apr 2020

Plywood Playroom

Design: Inglis Badrashi Loddo

Location: Haringey, North London, England

Plywood Playroom Haringey North London

The Plywood Playroom is a plywood-lined loft extension housing a child’s bedroom is conceived of as a ‘Treehouse’ – a perfect hideaway in which to rest and play, atop this north London family home.

Plywood Playroom Haringey North London

IBLA were asked to add a new bedroom and shower room in the roof, to accommodate the needs of a growing family. Childhood memories of hide-and-seek games in the attic, long sunny afternoons making dens in the trees, and secret spaces with views over treetops were imagined as part of the design process.

Plywood lines the walls and ceilings in the loft – secret nailed into the substructure rather than screwed – giving a sense of playful ethereality and an informal character to the space. Combined with the seamless rubber floor, the pale poplar plywood (commonly used for making children’s toys) has a softness and tactility perfect for a child’s bedroom.

Plywood Playroom Haringey North London Plywood Playroom Haringey North London

The expansive new dormer window provides ample light and an unobstructed view over the garden and streetscape beyond. A plywood desk and reading space sit below the window, creating a perfect spot to study, read or relax. The new bathroom features an enclosed shower and a skylight with a view of the repaired finial, atop the house’s turret.

Plywood Playroom Haringey North London Plywood Playroom Haringey North London

These moments of sanctuary and intrigue within the high-up, light-filled timber rooms imbue the loft with a ‘treehouse-like’ feel, echoed in the plywood stair which ‘hangs’ down from the space above, alongside a new skylight that allows light into the house via the restored Victorian staircase.

IBLA also rationalised the laundry and utility rooms, and installed a large skylight over the kitchen. The resulting rear elevation combines bold glazed insertions alongside retained traditional elements, creating a lively whole.

The brief was to add a new bedroom and shower room within the roofspace of a Victorian house in Haringey, North London.

Plywood Playroom Haringey North London

The clients needed the extra room for their 12 year old son, but also wanted it to work as either a future master bedroom for themselves, or as a potential space for grandparents to live in.

The requirement to create a space that worked equally well for children and for adults was a key challenge. It wanted to be soft and playful and fun, but also restrained enough to work as a grown-up space. It needed to feel connected to the rest of the house, yet separate enough to be private and special.

A plywood aesthetic gives softness and a restrained mature palette, and unifies the new stair, bedroom and shower room.

The new large dormer window has been carefully detailed so as to appear frameless from inside, and presents an uninterrupted view of the surrounding trees and gardens. The complete concealment of the frame serves to dissolve the boundary between inside and out, and a recessed blind provides privacy at night.

Plywood Playroom Haringey North London Plywood Playroom Haringey North London

Plywood Playroom, North London – Building Information

Architects: Inglis Badrashi Loddo

Completion date: 2019
Structural engineers: Price & Myers

Plywood Playroom Haringey North London

Photography: Brotherton Lock

Plywood Playroom in Haringey, North London images / information received 140420

Location: Haringey, London, England, UK

London Building Designs

Contemporary London Architectural Designs

London Architecture Links – chronological list

London Architecture Tours – bespoke UK capital city walks by e-architect

London Architects Offices

London Architecture News

New Housing in London

London Housing Designs

North West London Housing

Brent Cross Housing
Design: Architects pH+
New Homes in Brent Cross
image courtesy of architects
Brent Cross Housing

Alto Residential Development, Wembley Park, North West London
Architects: Flanagan Lawrence
Alto Development Wembley Park
photo © Hufton+Crow

Alto Residential Development

New Homes in Southall, Borough of Ealing, west London
Architects: Assael Architecture
New Homes in Southall, Ealing, London
image courtesy of architecture office

New Southall Housing

Westfield Shopping Centre

Brent Cross Shopping Centre

Website: Millbrook Park Flats by Joseph Homes

Comments / photos for Plywood Playroom in Haringey, North London page welcome

Website: London