Etch House, Honor Oak Home Extension

Etch House, Honor Oak Home Extension, Lewisham Property, Residential Photos

Etch House, Honor Oak Home Extension

NLA ‘Don’t Move, Improve!’ Competition Joint 3rd Prize, UK – design by Fraher Architects

29 + 26 Jan 2018

The Etch House, Honor Oak

New London Architecture News

Design: Fraher Architects

Location: Honor Oak, South London, England, UK – Honor Oak is an inner suburban area principally of the London Borough of Lewisham, with part in the London Borough of Southwark.

Etch House, Honor Oak home interior

Etch House, Honor Oak Home Extension – Joint Third Prize in ‘Don’t Move, Improve!’ 2018

Photos: Adam Scott

Project Size at start: 970 sqft

Project size upon completion: 1460 sqft

The Etch House re-examines the layout of the traditional Victorian terrace house. A modern floor plan sits within the old house walls, hidden behind the retained street elevation.

Etch House, Honor Oak Home Extension

Joint Third Prize was given to and to The Etch House in Lewisham, by Fraher Architects – with a dynamic staircase cutting across the building.

The building floor levels were dropped to create a sunken ground floor plan that enables a generous floor to ceiling height at loft level, and all new elements to the building clad in Douglas fir.

Etch House, Honor Oak Home Extension

Project Description:

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Etch House, Honor Oak Home Extension

The project looked to challenge the traditional layout by using the staircase to cut across the building. This removed the dark corridor and landing spaces and instead liberating the plan installing a CNC cut dynamic staircase with active landing study and playroom spaces.

The existing internal walls, chimney breasts, staircase and floors were removed, retaining only the facade, to enable the building floor levels to be dropped to create a sunken ground floor plan that enables a generous floor to ceiling height at loft level.

Etch House, Honor Oak Home Extension

All new elements to the building are clad in douglas fir to create a visual legend for the building, whilst the existing walls are retained as painted plaster.

Removed floor levels are traced onto the walls, whilst locations of the existing building features such as the roof, staircase and decorative plaster work is cut into the faces of the joinery.

High levels of insulation, solar hot array and a wildflower roof lower the carbon footprint of the building, whilst the stripped out existing house provides firewood for the stove. The old house heats the new.

Etch House, Honor Oak Home Extension Etch House, Honor Oak Home Extension

Supporting information:

Joinery:
All the fitted furniture is designed and made to mark out the location of the original building features. Valchromat which is a through coloured MDF is used in contrast to the Douglas Fir Plywood.

Colour:
Each floor level has an accent colour finish to the joinery, brassware and ironmongery. These colours were chosen by the clients daughters and provide a playful contrast to the douglas fir and grey joinery.

Doors:
The internal full height doors are clad in douglas fir, to act as opening portions of the walls within which they sit. Hexagonal brass recessed finger pull details reference the original hexagonal tiles found in the old bathrooms.

Concrete:
The polished concrete floor to the ground floor level has stones set in it collected by the owner’s daughters from their travels. The concrete sinks in each bathroom are made using a black aggregate to contrasts with the colourful brassware.

Garden Door:
The garden door sits at 4 metres tall, taking advantage of the full height brickwork wall that the extension encloses onto.

Etch House, Honor Oak Home Extension

Honor Oak House Refurb – Building Information

Team image Credits:

Architect: Fraher Architects
Engineer: Constant Structural Design
Photographer: Adam Scott
Joinery design and fitout: Shape London
Windows: Oriel Windows
Contractor: Findlay Fraher Developments
Tiles: Blueprint Ceramics
Sanitaryware: Original Bathrooms ‘Vola’

Etch House, Honor Oak Home Extension Etch House, Honor Oak Home Extension

Photographer: Adam Scott

Joint Third Prize also went to Bayston Road in Hackney, by Al-Jawad Pike.

According to the architects, “Our marker is our design integrity and approach. Fraher do one thing really well – designing, delivering and working hard for our clients. Lizzie manages the initial design concept and planning stages, whilst Joe focuses on the technical and physical delivery of projects.”

Don’t Move, Improve! 2017 – winners below:

Sun Rain Rooms by Tonkin Liu Architects
Sun Rain Rooms, Finsbury home interior
photo : Edmund Sumner

Brent home extension by O’Sullivan Skoufoglou Architects
Dewsbury Road House Extension Brent
photo : Rory Gardiner

Location:Honor Oak, London




Architecture in London

London Architecture Designs – chronological list

London Architecture Walking Tours

London Houses

London Architecture

London Architect Studios

Don’t Move, Improve! Competition

Mapledene Road, Hackney:
London House Extension




Houses in London

Gap House
Gap House
image © Nick Kane

House in Highgate Cemetery
House in Highgate Cemetery
photo : Lyndon Douglas

Khan House
Khan House
photo : Sue Barr

Ladderstile House
Ladderstile House
photo © Nick Kane

Plinth House
Plinth House

Website: www.tonkinliu.co.uk

London Buildings

London Fields House Extension
photo © Matt Clayton Photography
Don’t Move, Improve! 2016

Website: New London Architecture NLA

Comments / photos for the Dewsbury Road House Extension Brent – 2nd Prize at Don’t Move, Improve! 2018 page welcome

Dewsbury Road House Extension Brent Building

Website: Visit London