Bermondsey Community Nursery, London

Bermondsey Community Nursery, London Childrens Building, South London Architecture Images

Bermondsey Community Nursery, London

Shad Thames Early Learning Centre in Southwark, London, England – design by Nicholas Kirk Architects

23 Jul 2019

Bermondsey Community Nursery

Design: Nicholas Kirk Architects

Location: Bermondsey, Southwark, South London, South East England, UK

Bermondsey Community Nursery London

Bermondsey Community Nursery has been transformed into a light, bright learning space for pre school children in the heart of Shad Thames. The brief was to completely overhaul the nursery accommodation and increase the number of childcare places for local families.

Bermondsey Community Nursery London

The completed project relocates the office and staff accommodation into a new extension to create 10 additional child spaces in the main nursery. These spaces are grouped around a maple tree to provide a picturesque and calming focal point in an otherwise busy urban environment.

Bermondsey Community Nursery London

The bathroom, nursery and external areas have received significant upgrades including new lighting, joinery and play facilities. Encouraged by the trustees, the nursery management have adopted new operational procedures to minimise the storage of hard data and increase the usability of the space. The nursery now feels spacious, calm and welcoming; attributes derived from the specification of high quality materials and a colour palette chosen to reduce ‘visual clutter’.

Bermondsey Community Nursery London

The building methods used were traditional construction techniques / joinery / timber frame.

The sustainability features were that it was predominantly made from renewable materials (timber). The services (lighting / heating) were all upgraded to greatly decrease energy output.

Bermondsey Community Nursery London

The key products used were Birch Ply / Rubber Flooring / Artficial Grass / Sedum / Cedar

The project is located on the ground floor of an office block. The project is unique through the combination of different stakeholders and users in and around the building each day.

Bermondsey Community Nursery London

The brief was to reconfigure and refurbish an existing nursery, to provide an additional 10 child spaces.

Bermondsey Community Nursery London

The trustees of the nursery / management staff and improtantly the children! Children are pretty interesting as they have amazing ideas about how space can be used.

Bermondsey Community Nursery London

The key challenges was to work with a large number of stakeholders and find creative design solutions for extended the nursery accommodation.

So the architects explored many options for reconfiguring the nursery and providing additional internal area. This culminated in providing an office extension in the garden of the nursery. No mean feat considering its location in a central London Conservation Area.

Bermondsey Community Nursery London

Community Nursery, Bermondsey – Building Information

Design: Nicholas Kirk Architects
Project size: 180 sqm
Site size: 180 sqm
Project Budget: £200000
Completion date: 2019
Building levels: 1

Bermondsey Community Nursery London

Photography: Agnese Sanvito

Bermondsey Community Nursery in London images / information received 230719

Location: Shad Thames, Bermondsey, Southwark, London, England, UK




Architecture in London

Contemporary London Architecture

London Architecture Designs – chronological list

London Architectural Walking Tours

Contemporary Bermondsey Architecture

Bermondsey Buildings

White Cube
Design: Casper Mueller Kneer
White Cube Building

Bermondsey Housing

Bermondsey Island

Bermondsey Station Building

Bermondsey Square




London Architects Practices

London Architecture

UCL London Buildings

Waterloo Railway Station

Comments / photos for the Bermondsey Community Nursery, London page welcome

Website: Bermondsey