An Eclectic Victorian Home Extension, North London Home Refurbishment, Architecture Images

An Eclectic Victorian Home Extension in North London

4 Mar 2020

An Eclectic Victorian Home Refurbishment and Extension

Architects: Charles Tashima Architecture

Location: North London, England, UK

An Eclectic Victorian Home Refurbishment and Extension

An Eclectic Victorian Home Extension North London

The design focus for this North London Victorian terrace home design project was the refurbishment and reconfiguration of the ground floor together with additional space of a new side-return.

Orienting and organising the interior architecture to maximise sunlight during the course of the day was one of our primary challenges solved.

While the front of the house faces south-southeast with wonderful direct morning light, the rear garden faces northwest, consequently less light for most of the day.

An Eclectic Victorian Home Extension North London

At the encouragement and inspiration of our famous client, we made the somewhat counter-intuitive decision of relocating the kitchen to the smallest room at the back of the terrace house, rather than in the larger room extension in the garden.

This move had advantages. The kitchen gained the strategic position to serve both the garden living area to the back and breakfast room at the front. It’s important to note that the living and family dining areas are set (about 7 steps) lower than the main ground floor of the house.

In order to improve the connection and flow of the two levels, we designed a stair with a generous half landing – a space between. Just above this landing, we introduced a glazed cube for light as well as head-height. The stair is made of reclaimed oak, blackened steel and polished brass handrail.

To improve the use and volume of light within the existing extension, we added a number of windows and skylights in addition to a side return and window seat, projecting into the garden with a direct view of a beautiful magnolia tree. In the late afternoon, there is a brief period when light cuts across the house on the garden side and light does have a moment of direct engagement.

An Eclectic Victorian Home Extension North London

As to the character of the rooms, our client asked for an eclectic approach, using a rich variety of materials – including reclaimed flooring, concrete worktop, Moroccan cement tiles, coloured glass and steel windows – to work together with a variety of colours and rich array of their furniture.

We sought to create atmospheric and warm spaces with bespoke joinery. It was important that the room had the dual feel of being a place to read the newspaper and have breakfast, while having the warmth and comfort of surrounding books and photographs.

While the front of the house faces south-southeast with wonderful direct morning light, however the rear garden faces northwest, consequently allowing less light for most of the day. Our client also wanted to improve the connection and flow between different levels in the home.

An Eclectic Victorian Home Extension North London An Eclectic Victorian Home Extension North London

At the encouragement and inspiration of our client, we made the somewhat counter-intuitive decision of relocating the kitchen to the smallest room at the back of the terrace house, rather than in the larger room extension in the garden.
This innovative move had several key advantages. The kitchen gained the strategic position to serve both the garden living area to the back and the breakfast room at the front.

And, in order to improve the connection and flow of the two levels, we designed a stair with a generous half landing – a space between and just above this landing, we introduced a glazed cube for light as well as head-height.

The stair is made of reclaimed oak, blackened steel and polished brass handrail and to improve the use and volume of light within the existing extension, we added a number of windows and skylights in addition to a side return and window seat, projecting into the garden with a direct view of a beautiful magnolia tree.

In the late afternoon, there is a brief period when light cuts across the house on the garden side and light does have a moment of direct engagement.

An Eclectic Victorian Home Extension North London

Architect: Charles Tashima Architecture

An Eclectic Victorian Home Extension North London

Photos: Oliver Perrott

An Eclectic Victorian Home Refurbishment and Extension in North London images / information received 040320

Location: the Haringey Ladder, North London, England, United Kingdom

London Architecture

Contemporary London Architectural Projects, chronological:

London Building Developments – chronological list

London Architectural News

Architecture Walking Tours London by e-architect

London Houses

London Architects Offices

Carpet Fitters by LT Flooring

North London Buildings

Sun Rain Rooms, Islington
Design: Tonkin Liu Architects
Sun Rain Rooms, Finsbury home interior
photo : Edmund Sumner

Sun Rain Rooms Home Extension

Canaletto Tower, 257 City Road, Islington
Design: UNStudio, architects
Canaletto Tower London Building design by UNStudio
photography © Hufton+Crow, © EvaBloem

Canaletto Tower Building

Second Home new Spitalfields rooftop space
Design: architects SelgasCano
Second Home Spitalfields Rooftop Space
photo : Iwan Baan

Second Home Rooftop Space London

Comments / photos for the An Eclectic Victorian Home Refurbishment and Extension in North London page welcome

Website: North London