Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Saatchi & Saatchi HQ Chancery Lane, London Midtown Office Building, Architect, Images

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Midtown London Office Building for Publicis Groupe, UK – design by Bennetts Associates and Jump Studios

22 Jun 2017
RIBA Awards Winner in 2017

40 Chancery by Lane by Bennetts Associates – Holborn, central London, England – Mixed use building – Workspace/office and retail – is one of winners announced for the London region.

6 Jun 2017 +14, 11 Mar 2017

Saatchi & Saatchi 40 Chancery Lane Offices

Architects: Bennetts Associate and Jump Studios

Bennetts Associates is pleased to announce the completion of No. 40 Chancery Lane, a large-scale commercial space in the historical heart of the Chancery Lane Conservation Area, London

40 Chancery Lane
photo ® Hufton+Crow

Following the fit-out by architecture and interior design practice, Jump Studios, the space is now the new home to globally renowned advertising agency, Saatchi & Saatchi.

The 102,000 sq ft office and retail building is the product of a long-standing collaboration between Bennetts Associates and developers Derwent London

Sitting on the site of former mid-20th Century buildings, the space incorporates original fragments of one of the existing Took’s Court buildings. Took’s Court features as “Cook’s Court” in Dickens’ Bleak House.

40 Chancery Lane
photo ®Hufton+Crow

Retaining the streetscape geometry, carefully calibrated vertical window recesses align with original street levels. Inside, a day-lit atrium separates the new and old – making a showcase of the existing Took’s Court brick fabric.

Onciato travertine marble was chosen as the predominant façade material, to complement its neighbours built in Portland stone. The historic, street legacy of narrow passages leading to open spaces and courts is echoed in the new 40 Chancery Lane by the inclusion of a landscaped courtyard, for tenancy use.

With office space on three sides of the courtyard, the fourth wall hosts a series of vertical, slatted, timber screens and outdoor seating along the boundary of neighbouring buildings.

40 Chancery Lane 40 Chancery Lane
photos ®Hufton+Crow

Over the building’s seven floors, Bennetts Associates has ensured the ‘Category A’ fit-out is designed to adapt to the space requirements of its tenants. Structural columns are strategically placed to minimise impact on the floor plates, and fresh air supply is localised with individual, opening windows.

Artist Susanna Heron has created a series of tall, incised panels within the travertine-clad flank wall to the passageway between Chancery Lane and the courtyard, inspired by the overlapping stems of the birches found in the courtyard.

Sustainability targets of BREEAM Excellent were set, and achieved, meaning the project makes significant carbon reductions compared with today’s typical speculative office development. The scheme has since won an RIBA London Award 2017.

Chancery Lane is the latest addition to Bennetts Associates’ portfolio of commercial projects in the capital. Other projects include the recently completed One Bedford Avenue on Tottenham Court Road and 11-21 Canal Reach, a Grade A development in King’s Cross for Argent which has been designed to meet BREEAM Excellent.

Saatchi & Saatchi’s new Chancery Lane HQ completed – First Look

Jump Studios completes new HQ for Saatchi & Saatchi in London’s Midtown

Architecture and interiors practice Jump Studios, a Populous Company, has delivered a new London office for Saatchi & Saatchi, the renowned global communications and advertising agency.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Situated in the heart of London’s legal district on a large corner site, 40 Chancery Lane will be the new London home for Saatchi & Saatchi, which is part of the Publicis Groupe, meaning the agency will be leaving its offices at 80 Charlotte Street in Fitzrovia after more than 40 years.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Working closely with Saatchi & Saatchi, Jump Studios has taken the 100,000 sq. ft, seven storey blank canvas provided by this Bennetts Associates’ designed, Derwent London development, and created a bespoke and welcoming workspace that evokes the spirit of Saatchi & Saatchi as soon you enter the building. In doing so, they have also found space to re-open the agency’s in-house Charlotte Street pub, The Pregnant Man; named after Saatchi & Saatchi’s much celebrated 1970 campaign for the Family Planning Association.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Entering through a landscaped courtyard off Chancery Lane, the company’s employees and their visitors will be welcomed by the exact same stone step from the 80 Charlotte Street entrance, incorporating the famous Saatchi & Saatchi motto “Nothing is Impossible”, which has been moved to the reception area of the company’s new home.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Looking up from the courtyard they will also see this statement repeated in large steel letters affixed to a fifth floor entertainment terrace.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Inside, a traditional ground floor reception area has been dispensed with in favour of an open plan social hub that enables visitors to mix with employees as soon as they arrive and gain immediate insight to the philosophy of Saatchi & Saatchi and its creative approach.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

The reception area is intended to reflect a more open and collaborative working space than the enclosed welcome of more traditional offices, with a central bar and café area dominating the entrance space.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Moving away from the more cellular and partitioned feel of the agency’s former Fitzrovia HQ, Jump Studios has designed an open plan space that is informal, stylish and practical in equal measure.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

“Saatchi & Saatchi wanted guests to feel as if they are stepping directly into the agency, not a holding reception before the real thing,” noted project architect Andre Nave. “They were keen to subvert the traditional office in multiple ways like this, which meant we could create a truly effective space. It’s not every day that a client allows you to use Rachel Whiteread’s Ghost House, Grayson Parry pottery and Paul Smith suits as inspiration for their HQ.”

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

‘British with a twist’ is the theme that underpins the design approach, which Jump Studios has conceived in order to bring Saatchi & Saatchi’s unique character to life. From bespoke herringbone Bolon flooring in the boardroom which overlooks the courtyard to wainscot panelling upholstered in houndstooth cloth lining the office walls, different materials and patterns have been employed to catch the attention and provoke a reaction, similar to the agency’s work.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

High spec and bespoke lighting, furniture, flooring and finishes have been combined to distinguish neighbouring areas for different activities without the need for floor to ceiling partitioning.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

A range of mid-century furniture and lighting gives a stylish feel to the social space throughout, whilst bespoke finishes, such as the individually assembled brass tiles encasing the reception bar, reflect the required level of detail in everything Saatchi & Saatchi does.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Reflective steel tiles cover a central void which is illuminated by stunning candle effect lighting by renowned industrial designer Ingo Mauer, suspended from the ceiling of the first floor.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Jump Studios has worked together with Belgian furniture design company Bulo to create bespoke desks and shelving units for a variety of work stations. The units have been designed with a modular system, incorporating writeable and pin-able panels for brainstorming and collaborative working.

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ

Flexible seating is positioned on each floor, with bespoke pink leather booths designed by Jump Studios, encased in pre-cast concrete and walnut tables aside data and power connection points, providing space for employees to ‘break out’ but still work collaboratively within the office.

Saatchi & Saatchi Offices at 40 Chancery Lane

Jump Studios’ work has also extended to the neighbouring Tooks Court, a 19th Century building that was retained as part of Derwent London’s re-development at 40 Chancery Lane. The listed space was refurbished and incorporated into the new construction around an internal atrium. This will be the new home of Fallon London, the creative agency also owned by Publicis Groupe.

Saatchi & Saatchi Offices 40 Chancery Lane

Jump Studios’ co-founder and creative director Shaun Fernandes said, “Working closely with Saatchi & Saatchi’s senior leadership team has been incredible as they have embraced and guided design direction and ideas that other agencies would not dare to explore. Moving Saatchi & Saatchi from their spiritual home on Charlotte Street to Chancery Lane indeed proves Nothing is Impossible, and the feedback from the client is that it is now the agency they expected to be working at; which is just as it should be.”

Saatchi & Saatchi Chancery Lane Offices 40 Chancery Lane HQ

Jump Studios (a Populous company) is an award-winning architecture and interior design practice based in London. Encompassing retail, workspace, exhibition, brand experience, pop-up, restaurant and bar design, Jump Studios has established an impressive client list including Google, Nike, Rapha, Bloomberg, and Starwood Hotels.

Photography Gareth Gardner

Saatchi & Saatchi’s new Chancery Lane HQ images / information received 100317

Populous


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in London

London Architecture

London Architecture Walking Tours

40 Chancery Lane Context

35 Chancery Lane Building
Design: TateHindle
35 Chancery Lane
image courtesy of architects

12 New Fetter Lane

New Street Square Office Building by Bennetts Associates
New Street Square London
photo © Nick Weall

110 Fetter Lane Office Development by Woods Bagot, architects

New Fetter Place Development by TateHindle, Architects

London Architect

City of London Buildings




Key City of London Buildings

122 Leadenhall Street
Former Post Office building
image © Adrian Welch

Lloyds Building
Lloyds Building
photo © Nick Weall

Swiss Re Building
Swiss Re Building
photo © Nick Weall

Tower 42
Tower 42
photo © Nick Weall

Willis Building
Willis Building London
photo © Nick Weall

Bank of England
Bank of England
picture © Adrian Welch

Populous Architects

London Buildings

Comments / photos for the Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ in London page welcome

Saatchi & Saatchi Chancery Lane HQ London

Website: London