Vilnius Concert Hall Competition Design, Lithuanian Architecture Contest Images

New Vilnius Concert Hall Design

20 May 2020

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza

Design: Naza Arquitectura y Diseño

Location: Taurus Hill, Vilnius, Lithuania

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza Arquitectura y Diseño

ARCHITECTURAL COMPETITION FOR THE NATIONAL CONCERT HALL “TAUTOS NAMAI” IN VILNIUS

The Concert Hall will be located in Tauras Hill, an exceptional area known for its historical past, nature and cultural heritage. Trade Unions Palace and the northern slopes of Tauras Hill are examples of this. The new Concert Hall will be built in one of the most important pedestrian routes of the city of Vilnius, standing as a new landmark in Vilnius cityscape.

The construction of the Concert Hall raises as a new landmark in Vilnius cityscape, adapting itself to the Project Proposal for the Refurbishment of the Territory of Tauras Hill. The objective for building the new National Concert Hall is to create a new landmark for the city that preserves its historic importance.

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza Arquitectura y Diseño

For this reason, it has been decided to protect the four facades of the old existing building, as part of the interior distribution and form a new external façade of translucent glass. In this way, a double skin is created in which the facilities are arranged. Complementary to the amenities, the Grand Hall is located in the footprint of the old building creating an unprecedented view.

The new building will create an open and bright foyer from which the hall will be accessed, simultaneously retaining the unique character of the existing façade.

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza Arquitectura y Diseño

MOBILITY STUDIES

BIKE LANE
Bike lanes are adapted to the new layout included in the Project Proposals for the Refurbishment of the Territory of Tauras Hill. Indoor parking for bikes is planned to be located next to the northern façade.

ACCESSIBILITY
The proposal keeps the new pedestrian pathways suitable for persons with reduced mobility. This is also included in the Project Proposal for the Refurbishment of the Territory of Tauras Hill. Furthermore, a lift for reduced mobility persons has been planned adapting the connection with the access floor to the building.

PUBLIC TRANSPORT
The main public transport stops have been studied to allow access to the building, prioritizing the connections due to the natural conditions of the site and the surroundings.

TAXI DROP – OFF
It is essential to provide an access road to the site which facilitates the free flow of pedestrian and vehicular traffic. For this, taxi access and user arrival to the building have been proposed, allowing only for down routes and prohibiting the parking on the west facade, so pedestrian connections to the building are not interrupted.

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza Arquitectura y Diseño

FREIGHT/REGULAR USERS
Goods vehicles, staff, TV trucks and artist buses are proposed to access the Concert Hall from Tauras road, by means of bur¬ied roads that give access to the private parking and the loading / unloading area. This road will be one-way with the exit connecting to Mykolaičio-Putino Street, so the pedestrian paths are not in¬terrupted.

FUNCIONALITY AND INTERNAL COMUNICATIONS MASTER PLAN
From the outside of the National Concert Hall you will not be able to see the full scale of the Great Hall until you walk through the original façade of the Trade Union Culture House. In the main hall, there is a world of detail: the straight lines of the old façade contrast with the spherical shapes of the main hall. These shapes are covered in reflective metallic sheeting. In the foyer, a fantasy world of reflections will be created.

The configuration of the Great Hall is vineyard style. A total of 9 spheres form the entire room at various heights and sizes. 1812 seats are configured around a central point. The intersection of the spheres, covered in white wood in the interior, contrast with materials and warm colours on the floor and the armchairs.

Vilnius Concert Hall Contest Design by Naza Arquitectura y Diseño

BACKSTAGE AREA
The dressing rooms are located in the lower floors of the ancillary functions block, in order to be close to the stage. They are divided in two different levels. At the stage level the conductors, soloist dressing rooms, and the choir are situated. The rest of the dressing rooms are located in the first level, equipped with a service lift for the piano and other instruments.

MANAGEMENT AREA
The management area is located in the upper floor of the new building and inside the ancillary functions block, in order to achieve the necessary privacy. It´s connected to the parking with some lifts situated in the groundfloor.

REHEARSAL ROOMS
The rehearsal rooms are placed in the ancillary functions block, close to the main and small hall, and they are communicated directly with the loading bay by lifts for people and instruments. They are separated by the foyer, the old wall and a corridor to control the sound. They are divided in two different levels.

SMALL HALL
The strategic position of the small hall, situated close to the main entrance but separated of the main hall foyer, allows distributing the users in the building. However, it is connected with the ancillary functions block and with the underground level by a service lift.

EXHIBITION SPACE
The public functions block is divided in three different levels. In the groundfloor level the service programme for the main and small hall are situated and in the first floor the exhibition and commercial space are located.

RESTAURANT
The restaurant and its auxiliary programmes are located in the upper level of the public functions block and they are communicated directly with the entrance. It has access to the outside terrace on the roof of the building.

Vilnius Concert Hall Competition Lithuanian architecture contest layout

MAIN HALL
The main priority has been the creation of a Concert Hall, which manifests itself at first instance in the form of challenging concave geometries, that achieves the highest possible acoustic performance. Duringthedesignprocess, a refinement of shape and layout of the hall has been undertaken by focusing on lateral efficiency, reverberation time but especially the prevention of the focusing effect (echoes) associated with spherical geometry.

Within the hall, intricate finishes have been used to model the sound by specifically aligned deflecting surfaces, semi-hidden behind spaced wooden slats that break the spherical shapes acoustically, creating strong reflections from many directions and subsequently preventing echoes. Furthermore, balcony fronts have been placed in a way that takes advantage of spherical convex shapes, increasing diffusion through the hall and blending sound quality and pushing the boundaries of the live concert experience.

Vilnius Concert Hall Competition Lithuanian architecture contest 1st floor

The location of the choir is being placed behind the orchestra. This space often could be used for choirs and additional performers as well as for audiences. Location of the choir has been chosen so the sound emanating from here is naturally amplified to the audience.

Semi-hidden deflecting surfaces create the diffusion needed to increase the uniformity of sound distribution and ensure that the decay of sound in the hall takes place without excessive fluctuations due to the concave inner shape of the spheres. These deflecting shapes are hidden behind spaced (50%) wooden slats so that smooth concave sphere shapes are preserved from the audience´s view.

Vilnius Concert Hall Competition Lithuanian architecture contest 12th floor

ACOUSTIC CRITERIA
Numerical simulation by using CATT-Acoustic software has helped to contribute significantly to the interior acoustic characteristics of the Grand Concert Hall. High acoustically-absorptive seats will be installed to equal the equivalent occupied audience absorption.

This will ensure acoustic conditions are maintained in the event of partial occupancy. Acoustic curtains have also been installed on motorized curtain tracks along the side walls of the concert hall, in the additional coupled sphere volumes. They can be entirely hidden in curtain boxes located on five corners of the hall.

Vilnius Concert Hall Competition Lithuania architecture competition model

When deployed, these curtains allow for a lower reverberation time for amplified events and brass band concerts. A vertically foldable rehearsal curtain around the balcony fronts at stage level has also be installed in a curtain box integrated. When deployed during rehearsals, it is also used to simulate the acoustic absorption of a full audience.

Reverberation time in rehearsing rooms are within a range of 0.4 to 0.7seconds for Classical Music and 0.2 to 0.3 seconds for amplified music. Suitable reverberation times have been achieved by placing absorbent interior finishes in the walls and ceilings.

Vilnius Concert Hall Competition Lithuania architecture competition axonometric

National Concert Hall Competition Vilnius – Building Information

Author: Nazareth Gutiérrez Franco
Collaborators: Lidia Molina Cuesta, Ricardo Roda Alba, Acoustics: Antonio Sánchez Parejo-RSK Group, Mitsuru Yabushita, Structure: Leandro Morillas Romero

Vilnius Concert Hall Competition Design images / information received 200520 from Naza Arquitectura y Diseño

Location: Vilnius, Lithuania

Lithuanian Architecture

New Architectural Projects in Lithuania

Lithuania Architecture Designs, chronological list

Lithuanian Architecture Tours

Lithuania Architecture News

Vilnius Concert Hall Contest Design
Design: Orange Architects, in collaboration with ABT and Felixx
National Concert Hall Competition in Vilnius, Lithuania
image courtesy of architects
National Concert Hall Competition in Vilnius, Lithuania

Vilnius Concert Hall Contest Design
Architects: IATBW (International Architecture Team for Better World)
Vilnius Concert Hall Competition Design
image courtesy of architects
Vilnius Concert Hall Contest Design

Architecture in Lithuania

Nemunas Island International Design Competition
Design: KILD Architects
Nemunas Island International Design Competition winner
image courtesy of architects
Nemunas Island International Design Competition

Housing on S.Lozoraitis Street, Vilnius
Design: KILD Architects
Housing on S.Lozoraitis Street, Vilnius
image from architecture office
New Housing in Vilnius

Kaunas M.K. Čiurlionis Concert Centre Architecture Competition Finalists
Kaunas M.K. Čiurlionis Concert Centre design by UAB Paleko Archstudija and UAB Baltic Engineers
image from architects
Kaunas M.K. Čiurlionis Concert Centre Architecture Contest

Science Island International Design Contest Winners Onlinem Nemuno sala (Nemunas Island), Kaunas
Entry by SimpsonHaugh and Partners:
Science Island International Design Contest entry by SimpsonHaugh and Partners
image from architects
Science Island International Design Contest, Kaunas

Comments / photos for the National Concert Hall Competition in VilniusNew Lithuanian Architecture page welcome

Website: Lithuania