Sorby House Sheffield – Burngreave Building | Sorby House

Sorby House Sheffield, BNDfC regeneration, Burngreave Development, Design, English Project

Sorby House, Sheffield, Yorkshire : Burngreave Building

Sheffield Building, England – design by Bond Bryan Architects

12 May 2008

Sorby House Sheffield

Bond Bryan’s New Deal Building Gives Typical 60s Office Block Sustainability Makeover

Sorby House in Sheffield designed by Bond Bryan Architects is now complete and has opened to the public. The 3,500 sqm community project building forms the centrepiece of the Burngreave New Deal for Communities (BNDfC) regeneration programme.

Sorby House Sorby House Sheffield Sorby House Sheffield

The once-typical 1960s office building now incorporates many sustainable energy features, including twin wall façade technology to promote natural passive ventilation, and acoustic protection from traffic noise.

A Biomass boiler installation provides heating from locally sourced renewable fuel and the natural passive ventilation is marked at roof level by the striking lime green ventilation cowls. These provide much needed personality to the building and present a new skyline feature visible from around the city.

The striking design acts as a visual catalyst for regeneration at the heart of this deprived ward. Retaining the majority of the existing building structure is a major sustainability gain at a time when many buildings of this age, and newer, have been demolished.

The formerly forbidding, institutional building has been transformed to a colourful, vibrant and welcoming area, offering flexible and dynamic spaces for community use as well as serviced accommodation for new business start-ups. The new design represents a major makeover with a striking twin wall glass façade to the main road frontage which provides exciting views into the new interior atrium.

Bond Bryan was appointed by Burngreave New Deal for Communities in May 2004 to undertake the major refurbishment of the office block on Spital Hill in the centre of Burngreave.

The process has been energised throughout by the close working relationship between the client and the architect’s creative team.

Associate Director Stephen Mitchell from Bond Bryan says: “The brief was to provide a landmark building to act as a catalyst in BNDfC’s 10-year strategy for the regeneration of the Burngreave district.

“The building was a typical 1960’s ‘T’ shaped office block fronting Spital Hill and extending to Sorby Street at the rear. We have designed the 3,500 square metres of floor space to be a mixture of open plan and cellular offices.

“Interestingly, the heating is provided using a Biomass boiler using locally sourced wood chips and the existing uninsulated building now achieves modern thermal insulation requirements.

“We have also implemented external facades finished with sto resin through-colour based reinforced render systems. This will help extend the life of the building and protect it in the long term.”

Sorby House Sheffield – images / information from Bond Bryan Architects 120508

Sorby House design  : Bond Bryan Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Yorkshire

Yorkshire Architecture Designs – chronological list

Sheffield Buildings

Sheffield Walking Tours

Sheffield Architects

University of Sheffield Environmental Research Centre
Bond Bryan Architects
Sheffield Research Centre
picture from architect
University of Sheffield Research building

Sheffield city centre carpark, St Paul’s Place, Sheffield
Allies and Morrison
Sheffield Carpark
photo : Dennis Gilbert
Sheffield carpark

Sheffield Hallam University

Sheffield Office Building

University of Sheffield Research building

Yorkshire Buildings

Leeds Buildings

Comments / photos for the Sheffield Building page welcome

Sorby House Sheffield – page

Website: Visit Sheffield

Website: Sheffield