Dalseong Citizen’s Gymnasium Competition, Daegu Architecture Contest

Dalseong Citizen’s Gymnasium, Korea

Daegu Building: South Korea International Competition Entry – design by JDAP

14 Jul 2014

Dalseong Citizen’s Gymnasium

Design: JDAP

Location: Dalseong County (Dalseong-gun), Daegu, South Korea

THE CITY-EMBRACE

Crafting a New Relationship with the Land, the City, and its People

JDAP has designed a new gymnasium in Korea as part of the Dalseong Citizen’s Gymnasium International Competition. The proposal sees this important public building in a beautiful terrain re-establish the primacy of public architecture within the city and attempts to forge a new relationship with its environment and its people.

Entrance View:
Dalseong Citizen’s Gymnasium, Korea

Dalseong Citizen’s Gymnasium Competition

The new gymnasium at Daelseung-gun must embody a NEW SET OF RELATIONSHIPS with its context to become a public building that is truly cherished by the people it is meant to serve. Korea has a tradition of public building complexes that meld landscape and builtform to create memorable environments and experiences for its people, (significant among which is the Do-dong Confucian Academy complex a few kilometres from the gymnasium site).

Concept Narrative

Concept Narrative

Program Distribution

The gymnasium continues with this tradition, in first RESTORING THE HILL upon which the building must stand.

In a hilly landscape where the backdrop of the hills and the presence of the Nakdong river form a constant reminder of the natural environment within which the city has grown, MINIMISING OF BUILDING FOOTPRINT forms a crucial starting step.

The form of the building derives from a non-convex, open plan-form that optimises the distance between spectators and the play area and between spectators themselves, forming a MORE INITMATE RELATION BETWEEN THE PLAYERS AND THE SPECTATORS.

This form also allows open space to infitrate the gymnasium as compared to a closed, convex  plan-form and in doing so, the building REACHES OUT TO VISTAS OVER THE CITY AND THE LANDSCAPE in an open outstretched gesture.  Climate plays an important role in the design of the gymnasium as well.

The sloping planes of the roof split to form a large central skylight to bring NATURAL LIGHT DEEP INTO THE HEART OF THE PLAYING SPACE.

The skylight alongwith the raised building together serve to create a stack effect that exhausts hot air from the building in summer. In winter, the earth sheltered lower storeys use the principle of traditional Korean heating  -the ONDOL FLOOR to transfer heat to the large thermal mass concrete floor slab. The form of the building also echoes the DOMINANT ROOFSCAPES of traditional Korean and Far-Eastern traditional architecture.

Successful public buildings must engage with the various facets of their context. The new gymnasium at Daleseung-gun does so in an EMPHATIC CITY EMBRACE !

View from Bridge

View Along Cafe

View Along Hill

Interior View

View from Road

Roof Plan with Site

Entry Level Plan

Upper Level Plan

Lower Level Plan

Section

South Elevation

North Elevation

TEAM: Jude D’Souza (Principal), Rohit Jain, Bhavya Vora, Dhruv Seth, Sandeep Shetty

Dalseong Citizen’s Gymnasium, Korea images / information from JDAP Architects

Location: Dalseong County, Daegu, South Korea, East Asia

South Korea Architecture Designs

Contemporary South Korean Architectural Selection

South Korean Architecture Designs – chronological list

South Korean Building News

Blue Line Park, Busan, South Korea
Design: Migliore+Servetto Architects
Blue Line Park Busan, South Korea
image courtesy of architecture studio

Blue Line Park in Busan

Root Bench, Yongsan-gu, Seoul
Architects: Yong Ju Lee Architecture
Root Bench in Seoul
photo : Kyungsub Shin

Root Bench, Yongsan-gu

Korean Architecture

Yongsan Masterplan Seoul

Korean Architects

Foster + Partners Architects

Velo Towers Seoul

Gwanggyo Competition

Comments / photos for the Dalseong Citizen’s Gymnasium page welcome

JDAP: www.jdap.in

Website : Dalseong County