VCS – Unesco Visitor Center Sesto, Italy

Unesco Visitor Center Sexten, Sesto Building, Dolomites Architecture, Architect, Italian Development

VCS – Unesco Visitor Center Sesto

Contemporary South Tyrol Architecture, Northern Italy – design by AllesWirdGut, Architects

7 Dec 2016

VCS – Unesco Visitor Center Sexten

Design: AllesWirdGut

Location: Sesto, Dolomites, South Tyrol, northern Italy

VCS – Unesco Visitor Center Sexten

Setting the dial

Three edgy structures provide the new iconic entrance to the UNESCO World Heritage Site of the Dolomites.

Fanning out along the southern edge of the square, the three volumes frame the square space and, together with the existing buildings (congress center, skiing school, tourist information, and cable railways), add to the new alpine sports center and also make for a public meeting point which, in the future, will be open to tourists and, even more so, to the people of Sexten/Sesto as a festival and village square.

VCS - Unesco Visitor Center Sesto

Each of the building “blocks” on the square accommodates one type of use and takes on specific functions; together, the group of built related volumes connects the overall layout into a sculptural ensemble.
The monolithic free-standing structures get their clear-cut shapes from the vectors of visual axes, site boundaries, given heights and distances.

VCS - Unesco Visitor Center Sesto building design

The first building over a ground plan that opens like a funnel toward the square houses a café and service rooms. Underneath the central, vertically towering megalith, a covered area is created that is usable for multiple purposes and can also be engaged by neighboring programs.

CS - Unesco Visitor Center Sexten plan

For events, the space can be used as an open-air stage. With the tower-like building appearing as if suspended in the air, a visual connection between the festival square and the street space is established, which makes festivals and events visible and experienceable also from the street side.

CS - Unesco Visitor Center Sexten layout

The third, again horizontal structure unfolds a generous exhibition space, which opens toward the mountain panorama on the inside in a trapezoid-shape across the full width of the room. The central exhibit therefore is the view of the famous “Sesto Sundial” which enables telling the time from how the sun stands in relation to a range of Dolomite mountain peaks.

AllesWirdGut propose a choice of materials for the new building focusing on naturalness, robustness, and aging quality. A mineral cladding—concrete or stone—is proposed for the exterior facades, while interiors should be given a cozy and warm wooden shell.

CS - Unesco Visitor Center Sexten building

VCS – Unesco Visitor Center Sexten/Sesto – Building Information

Project Data:

Client: Sexten/Sesto Tourist Information
Invitational competition: Oct. 2016 – 2ndPrize
GFA: 320 m²
Planning: AllesWirdGut
Team: Fabian Bartel, Felix Reiner, Johannes Sicong Qiu

Visualization: Riviera Moretti

Project Details:

Projekt / Project: UNESCO Visitor Center Sexten
Typologie / typology: Besucherzentrum

Ort / Location: Sexten (IT)
Auftraggeber / Client: Tourismusverein Sexten, Dolomitenstraße 45, 39030 Sexten

Wettbewerbsart / Type of Competition: Geladener Wettbewerb, 2. Preis
Wettbewerbsdatum / Date of Competition: 2016-10

Nettogrundrissfläche NGF: 241,40 m²
Bruttogrundrissfläche BGF / GBA: 292,90 m²

Planung / Planning
Mitarbeiter – Projektleiter / Collaborators – Project Leader: Fabian Bartel, Felix Reiner, Johannes Sicong Qiu
Sonderfachleute

Illustrationen / Illustrations © AllesWirdGut
Visualisierung / Visualitzation © Riviera Moretti

images / information from AllesWirdGut Architects

AllesWirdGut Architektur

Sexten (Italian: Sesto) is a comune in South Tyrol in northern Italy, famous as a summer and winter sport resort in the mountains.
According to the 2011 census, 95.37% of the population speak German and just 4.36% Italian as first language. source: wikipedia


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Strata Hotel
Design: Plasma Studio Architects
Strata Hotel
image from architects

Dolomitenblick

Dolomitenblick, Sesto, Dolomites, South Tyrol, northern Italy
Plasma Studio
Dolomitenblick Italy
photo : Hertha Hurnaus

Dolomitenblick

Italian Buildings




Website: Sexten

Key Italian Buildings

Maxxi : National Contemporary Arts Centre, Rome
Zaha Hadid Architects
Maxxi Rome
photo : Roland Halbe
Maxxi Rome

Bologna Civic Offices
Mario Cucinella Architects
Bologna Civic Offices
photo : Daniele Domenicali
Bologna Civic Offices

Italian Architect

Sesto Fiorentino Gymnasium Building

Comments / photos for the Strata Hotel Sesto Architecture page welcome

Strata Hotel Sesto Building

Website: Sesto

No tags for this post.