Réglette Work Space Cuneo, Piemonte

Réglette Workspace, Cuneo Interior, Piedmont Development, Italian Architecture Photos

Réglette Work Space Cuneo

Interior Design in Piedmont, Italy – design by atelier qbe3, architects

22 Nov 2017

Réglette Work Space in Cuneo

Design: atelier qbe3, Architects

Location: Cuneo, Piedmont, north west Italy

Réglette Cuneo

English text (scroll down for Italian):

Diamo i numeri (Give the numbers/Out of mind).

Quando sei qui con me questa stanza non ha più pareti ma alberi, alberi infiniti.

A fun, dynamic and elegant work space: these were the Client’s requests for his new accounting firm.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior design

Réglette work space Cuneo Piemonte interior design

The architectural concept comes from the idea to fill the entire space with numbers, because those are calculation’s basis, the central tool of the study’s work.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior design

Réglette work space Cuneo Piemonte interior design

The interior space, walls, pillars and ceilings are conceptually transformed into a “trees forest” where the “fruits” are the numbers, packaging carton tubes represent the “Cuisenaire rods”, used by children at school to learn math.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior design

Poor, recycled materials but with a strong visual and iconic impact. Cardboard “fruits”, at the base of the project, make the creation of unique and fun lighting and furniture items, no element is left to chance.

White, the main color of the surfaces, lightens the envelope and exaltes the wood’s “heat”.

“Diamo i numeri” … because the workplace can become a place to stay and not a place to escape.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior

Italian text:

Diamo i numeri.

Quando sei qui con me questa stanza non ha più pareti ma alberi, alberi infiniti.

Uno spazio lavorativo divertente, dinamico ed elegante: queste erano le richieste della Committenza per la definizione del loro nuovo studio di consulenza tributaristica in Cuneo.

Il concept architettonico nasce dall’idea di riempire l’intero spazio con i numeri, in quanto proprio questi sono alla base del calcolo, strumento centrale del lavoro dello studio.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior

Lo spazio interno, pareti, pilastri e soffitti viene trasformato concettualmente in una foresta di alberi i cui frutti sono i numeri stessi, ovvero tubi di cartone da imballaggio che rappresentano i “regoli”, “numeri in colore”, utilizzati dai bambini a scuola come primo approccio alla matematica.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior

Materiali poveri, riciclati, ma con un forte impatto visivo ed iconico. I “frutti” in legno e cartone, alla base del progetto, consentono la realizzazione di lampade ed elementi di arredo unici e divertenti. Nessun elemento è lasciato al caso, il visitatore si trova a percorrere questi ambienti lungo un filo conduttore che lo accompagna lungo tutto il percorso.

Il bianco, colore principale delle superfici, consente di alleggerire l’involucro risaltando il “calore” del legno delle “ramificazioni”.

“Diamo i numeri” … perchè il luogo di lavoro possa diventare un luogo in cui stare e non un luogo dal quale scappare.

Réglette work space Cuneo Piemonte interior

Réglette Work Space Cuneo – Building Information

project name: Réglette
architecture firm: atelier qbe3
office website: http://www.qbe3.com
completion year: 2017
built area: 200 m2
project location: Cuneo, Piemonte, Italy

team: Francesco Badoero / Stefano William Costa / Valentina Garis

photographer: Fabrizio Scarpi

Réglette Work Space in Cuneo information / images received from atelier qbe3 Architects

Cuneo is a city and comune in Piedmont, Northern Italy, the capital of the province of Cuneo


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Cuneo Buildings

Cuneo buildings on e-architect

7 Jan 2016
Cin Cin Cocktail Bar, Cuneo, Piedmont, north west Italy
Design: atelier qbe3, Architects
Cin Cin Cocktail Bar
image courtesy of architects

Cin Cin Cocktail Bar Cuneo Building

Arabesque Cuneo Building

Oficina Vidre Negre
Cuneo Building

Italian Architecture News

Italian Architecture

Italian Architecture – Selection

MAXXI : National Contemporary Arts Centre, Rome
Design: Zaha Hadid Architects
Maxxi Rome
photo : Roland Halbe

MAXXI Rome Building

Blaas head office in Bolzano, northern Italy
monovolume architecture+design
Blaas Building
photograph : Oskar Da

Blaas Bolzano




Lonate Ceppino Library
Design: DAP studio architetto
Lonate Ceppino Library
photo © Luigi Filetici

Italian Library Building

Italian Buildings

Italian Houses

Italian Architect

Comments / photos for the Réglette Work Space CuneoPiedmont Architecture page welcome

Réglette Work Space Cuneo, Italy

Website: atelier qbe3