Albisola Superiore Tunnel, Promenade, 3S studio, Italy

Albisola Superiore Tunnel, Italian Promenade Project, Savona Design, Ligurian Landscape

Albisola Superiore Promenade + Tunnel

Italian Landscape Project: Development in Savona, Liguria, Italy – design by 3S studio

25 Jan 2012

Albisola Superiore Tunnel + Promenade

Design: 3S studio

Location: just east of Savona, Liguria, northwest Italy

Project Description

Rehabilitating an inoperative railway through environmentally awaress means, thereby transforming this area into a promenade that adheres to its area’s environmental constraints.

This project would focus on the safety of the tunnel works on the cliff slope, including hydraulics.

Albisola Superiore Tunnel Albisola Superiore Tunnel Project Albisola Superiore Tunnel design Albisola Superiore Tunnel development

The project encompasses the entire stretch of the retired railroad and its fixtures between Albissola and Celle Ligure (SV), transforming it into an environmentally accentuated pedestrian promenade.

The project focuses the nature paths, view points, a new overhang walkway made by corten steel and wood.

The restoration of the railway tunnel will function as a “container” for visionary art exhibitions and artistic installations.

Gallery:
• a lightweight action, through the use of networks and nails in the most deteriorated sections in the trenches;
• consolidation and re-sewing the facing brick inside the tunnel
• cleaning and structural consolidation of the bricks
• Design a steel and shaped steel corten cladding that would leave a gap for drainage where it is now visible to the naked rock. Corten steel cladding panels not entirely covers the surface, but a glimpse into a series of panels “missing” the main structure.
Lights and video projectors in the empty space make a spectacular grazing effect. This site will be a place for temporary exhibitions, multimedia installations, a real space for art.
The walk
• Maintenance of the sign / Rail: readable to the old train tracks through the use of a floor covering that remains constant throughout the section of track.
• Interaction with the edges of the natural environment: use spaces on the side near the natural slope.
• Expansion to the scenic views: definition of a secondary wood pat -30 cm level between the mean path and the sea side.
The overhang walkway was used in the tract in the eastern end of the tunnel up to the promontory, the main structure consists of a pair of beams laminated wood arcs, which are fixed to the wall on one side of the by steel plates and supported by other chemical anchors and micropiles.
• New plantings of green border and accommodations. The materials, palms similar to those existing in the first section of the walk from the west while in the next stroke the path becomes more urban nature trail to walk and therefore the essences of Mediterranean scrub are located in an apparent chaos. Bougainvillea glabra plants cover the walls of the gallery, the oaks and other Mediterranean trees create shade under the wall for pedestrian stop, flowering shrubs and bushes hide the huts of the camp and preserve the lines of perspective views.
• New lighting will use the green slopes and rocks as the existing reflective surfaces. There are no street lights, but hidden projectors that make a satisfying general lighting. Other embedded lights design the enviromment. Protection interventions at sea

Albisola Superiore Promenade:
Albisola Superiore Promenade Albisola Superiore Promenade design Albisola Superiore Promenade Italy

BRIEF REFLECTION:
“We designed this urban promenade without altering the identity of the area that for a strange paradox was maintained in a state of semi-abandoned for 40 years. The general objectives of the design on to the general issues were:
• Giving continuity to the pedestrian paths
• Increase the usability of the coastline
• Reversibility of the interventions
• Materials with low environmental impact
• Increase in public parks and redevelopment of the existing
• Development of tourism compatible ”
The cost per square meter (true yardstick of public space projects) was very low in the face of complex interventions (including structural works, and on the sea) subject to constraint, the final high quality environment.
This is the result of setting design strategies that have always focused on the real change of boundary conditions, activation of the virtuous and the overall vision.
The materials commonly used, but simple “safe”, are confirmation of what you have preferred the complexity / articulation of space and the real usability of the new structures with respect to the richness of the decoration and trim. You are so ‘ obtained important results in terms of:
– Extension of the project area
– Achievement of results-not originally anticipated impact on economic activity and tourism-environmental rehabilitation
– Construction of new routes (like the gallery, the first inaccessible).
All results that integrated and exceeded the objectives initially set by the entities involved in the process

Albisola Superiore Tunnel:
Albisola Superiore development

Albisola Superiore Project – Building Information

Public administration involved for the approval process:
Albisola Superiore, Savona, Italy
Regione Liguria
Superintendence for the architectural and landscape of the Regione Liguria
CLIENT: Albisola Superiore (Savona)

PROJECT TEAM:
3S studio – Silvia Dagna Serena Galassi Simona Maurone associated architects
voarino cairo, associated
CAIRE cooperative architects and engineers,L. Villa

LOCATION: Albisola Superiore (SV), Italy

CREDITS:
GEOLOGICAL REPORTS: Geoteam
HYDRAULIC RELATIONS: Studio dot , Ing. A. Da Corte
PHOTOGRAPHS: Daniele Voarino
BUILDER: Betonbit

START AND DELIVERY WORKS DATE: 2007/2011 Delivery Jul 2011
AMOUNT OF WORKS: € 1.964.511,11
AVERAGE COST square meter: 350 euros

3S studio Silvia Dagna Serena Galassi Simona Maurone associated architects

Albisola Superiore Promenade:
Albisola Superiore Promenade Albisola Superiore Promenade design Albisola Superiore Promenade Italy Albisola Superiore Promenade Project

Albisola Superiore Tunnel + Promenade images / information from 3S studio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




New Italian Architecture

Contemporary Italian Architecture

Italian Architecture Designs – chronological list

Italian Architectural News

Milan Architecture Tours

Italian Buildings

Genoa Buildings

Italian Landscape Architecture

Italian Landscape Interventions – Selection

Fortezza Franzensfeste, Eisacktal, South Tyrol, north east Italy
Markus Scherer with Walter Dietl
Fortezza Franzensfeste Italy
photo : Alessandra Chemollo
Fortezza Franzensfeste

Quarto Ponte sul Canal Grande
Santiago Calatrava
Quarto Ponte sul Canal Grande Venice
www.palladium.de, Barbara Burg/Oliver Schuh

Grand Canal Bridge Venice

Italian Architecture – Selection

MAXXI : National Contemporary Arts Centre, Rome
Maxxi Rome
photo : Roland Halbe
MAXXI Rome Building

Blaas head office in Bolzano, northern Italy
monovolume architecture+design
Blaas Building
photograph : Oskar Da

Blaas Bolzano

Website: Architecture

Italian Houses

Italian Architect

Comments / photos for the Albisola Superiore Promenade + Tunnel – Savona Architecture page welcome

Albisola Superiore Tunnel

Website: Visit Italy