A Concrete Composition House in Rishpon

A Concrete Composition House, Israel Family Home, Architecture, Images

A Concrete Composition House in Rishpon

Contemporary Residential Building, Israel – design by Studio de Lange, Architects

6 Feb 2017

A Concrete Composition House

Architects: Studio de Lange

Location: Rishpon, Israel

A Concrete Composition House

Laid on an 8,000 sqm (20 Acre) plot, two concrete rectangles perpendicular to one another form the letter T. Between them stands a light vertical element.

A Concrete Composition

This home was envisioned as an unfolding sequence of simple geometric forms that compose an entire spatial experience.
The abundant landscape, including grassland areas and pool, were seen as an integral part of the whole form. Weaving their way through the concrete structures, they merge the outdoors with the built environment.

A Concrete Composition

The design plan is minimalist and the material scale is monochrome. It includes natural stone, exposed concrete and aluminum, all found in varying quantities on the exterior as well as interior of the home.

A Concrete Composition

The material and color palettes were greatly restrained so not to overbear the space; allowing the space itself to be an adequate airy platform for the residents and their exquisite art and design collection.

Concrete and white walls combine with large slabs of natural stone flooring. These are strung together by natural wood staircases that delicately stitch the different floors.

The prominent color detail found is an array of black. Used throughout in architectural details, such as all the window profiles & outdoor porches as well as in design choices such as the entry door and kitchen façade. Black is used in both wood and metal textures, as those are complementary to the exposed concrete; which serves as the base material in the palette.

A Concrete Composition

A sculpted circular driveway, allows an encompassing view of the house upon arrival.

A Concrete Composition

On this northern, entry façade, elongated slits in the concrete carry-on the buildings geometry and concrete slab layout. They also provide framed views to the interior.

A Concrete Composition

In contrast, the southern façade toward the garden is composed entirely of transparent glass. Allowing a full view to the pool and grounds.

A Concrete Composition

The building is divided in two wings. One containing the public zones, including, the entrance, main living, dinning and kitchen areas. The other, houses private functions, including the sleeping quarters and an office.

A Concrete Composition House A Concrete Composition

The differing functions of the house characterize the structures – The public wing has monumental proportions in terms of height and volume, thus differentiating itself from the private wing, which has elongated proportions and lesser height for an intimate feeling.

A Concrete Composition

Throughout the day, the structure’s changing reflection is apparent in the elongated pool adjacent to the home.

A Concrete Composition

At the core of the public wing runs a 22 meter concrete wall which doubles as a gallery wall for the owners art pieces, and as a divide to the various public functions.

A Concrete Composition

It effectively splits the “volume” in two. On one side, the grand living and dining room that lead outdoors to the garden and pool area; on the other, the kitchen with its central island. It is also the supporting wall for downward leading staircase. The double height living space is delineated by an 18 meter long, 3 meter tall glass façade that provides a full view to the southern landscape.

A Concrete Composition

Over the exit, a black aluminum roofed porch emphasizes the horizontal lines of the structure. Conceived by the Japanese space defining word: “engwa”, it is a space that is neither interior nor exterior and at the same time -both. This fully shaded porch provides for comfortable seating year round, and is fitted with adjustable louvers for added comfort.

A Concrete Composition

A Concrete Composition

The kitchen, structured around a central island, keeps with the homes elongated & fluid interior proportions. The black kitchen surfaces detailed with aluminum handles, keep with the clean design concept.

A Concrete Composition

A framed view of the front yard serves as the opening to an intimate outdoor- eating patio.

A Concrete Composition

A Concrete Composition

The entire house is of large slab, Italian natural stone flooring. These, complete the clean and quiet look of the inside and spill outward toward the garden, thus blurring the lines between interior and exterior space.

Connecting the private and public volumes is a vertical transparent glass element. Trans versing the courtyard, it enables a full view to the gardens, front and back. This element serves as much a transit space as a momentary place for repose. Adjustable louvers screen the Middle East’s abundant sun, providing measured light entry throughout the day.

A Concrete Composition A Concrete Composition

The western, private wing of the home, houses linearly organized bedrooms and a semi-public area. An exposed concrete wall with a single, floor- height slit, separates the master suit from the public space, and provides it a great deal of privacy.

A Concrete Composition

The master-suit too uses a restrained color and material palette, in order to complement the space without overbearing. Here too, the focus is southward, toward the grounds, fully visible through a floor to ceiling glass façade. Stretching the length of this architectural volume is a shaded and paved seating area that “spills” from with-in, blurring the boundaries between in and out.

A Concrete Composition

The northern part of the private wing houses the guest room and office area. Arranged in a row, these spaces connect via a glass corridor, granting a view to the homes front entrance.

A Concrete Composition

Located below the public area of the eastern wing, the basement houses a private screening room, gallery, and an intimate seating area.

A Concrete Composition

Light fills this space through a dug-in open courtyard, creating both a filter and an added benefit of wonderful light and shadow play on the exposed concrete surfaces.

A Concrete Composition

This work is the result of a fruitful dialogue with veteran clients who have vast knowledge and love for art and design. It is the owners’ art and design collection, intertwined with the architecture that creates this homes elegant atmosphere.

A Concrete Composition

The long established personal and professional dialogue allowed for a noncompromising planning process. Ultimately allowing the architects to form a strict and clean language, with elements both unique and precise in their purpose. A space that is graceful and un-assuming, open to the outside and giving a stage to the life with-in. Quiet and seemingly effortless.
The architects Tal & Chanan de Lange conclude: “Simple design is anything but simple”.

A Concrete Composition

A Concrete Composition House – Building Information

Lot size: 8,000 Sq ²
Built property: 900 Sq²
Architecture and Interior Design: Studio de Lange, Prof. Chanan de Lange, Arch Tal de Lange, Designer Shirley Marco
Building Supervisor: Yaakov Burstein
Engineer: Buky Snir
Landscape Design: Zur Wolf Landscape Architecture

A Concrete Composition

Photography: Amit Geron Article translator and asst. writer – Danna Colin, Designer

A Concrete Composition House in Rishpon images / information received 060217

Studio de Lange on e-architect


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Israel Architecture

Tel Aviv Architecture Tours

Israeli Buildings

Israel Houses

New Houses

Israeli Architects

Tel Aviv Architecture

Rothschild Tower
Design: Richard Meier & Partners Architects
Rothschild Tower Tel Aviv
rendering: DBOX

Rothschild Tower

Tel Aviv Museum of Art Extension, Tel Aviv, western Israel
Tel Aviv Museum of Art
photo © Amit Geron
Tel Aviv Museum of Art




Israeli Houses

Gassul House, Tivon, north Israel
Design: SO architecture
Gassul House Israel
picture from the architect

Gassul House – near Haifa

House N, Even Yehuda
Design: Sharon Neuman and Oded Stern-Meiraz
House N Even Yehuda, Israel
picture from architects

House Even Yehuda

New House Designs

Website: Israel

Comments / photos for theA Concrete Composition House in Rishponpage welcome

A Concrete Composition House in Rishpon

Website: Studio de Lange