IPCW Residence: Indonesia

IPCW Residence, East Java House, Indonesian Property, Architect, Development, Images

IPCW Residence

Indonesian Residence: New House South East Asia – design by Ivan Priatman Architecture

page updated 24 Sep 2016 with new photos ; 10 Aug 2015

IPCW Residence in East Java

Design: Ivan Priatman Architecture

Locatin: Surabaya, East Java, Indonesia

The IPCW Residence is a residence for a young family of 4 in Surabaya. The site is a rectangular 464 m2 corner lot located in a new residential development in the west of the city, in a condition best described as semi-urban, where houses are grouped in clusters and share a party wall with each other. The brief for the design calls for a courtyard house with indoor-outdoor living spaces.

Residence in East Java

The program and massing of the house is designed upon the concept of spatial and programmatic continuity. The continuity allows the whole house to be experienced in one continuous sequence starting from the most public area (the main entrance) gradating to the most private area (the master bedroom). This architectural concept unfortunately mandates a long thin mass which would not fit the site that is relatively square in proportion.

Residence in East Java

As a solution that becomes the parti model of the house, the elongated mass is folded several times to create an angular yet continuous spiral, that then also define the central courtyard of the house. Antithetical to the typical middle-upper class house where a void is usually placed indoors above the living room to make the house appear grander, here the void is placed outside in the form of the courtyard to signify a paradigm shift that places nature in a more central role in residential family living.

Residence in East Java

Residence in East Java

The house is a rethinking and reinterpretation of the modern house in the tropical climate. While many facets of the house are visibly modern in an international sense (white walls, flat roofs, lots of glass), the tropical reinterpretation is less apparent, yet very much present. Vernacular architecture in the region shows deep overhangs of roofs to shade the interior from the sun and rain. The notion of indoor-outdoor living and continuity between inside and outside is also a characteristic of the traditional architecture. This house recreates these vernacular characters in a modern way, using the building itself to shade the living area on the first floor.

Residence in East Java Residence in East Java

The living area of the house is located on the east side of the house on ground level to take advantage of the prevailing wind for the majority of the year from the east. The floor-to-ceiling sliding glass doors around the house’s primary living area blur the boundary between indoor and outdoor, bringing the natural environment inside and creating an indoor-outdoor living. When doors are opened, the side yard, the living area, and the courtyard becomes one connected indoor-outdoor living space that is naturally ventilated. The courtyard and the swimming pool becomes an extension to the living room.

Residence in East Java

Tropical landscaping is designed both in the side yard and also the courtyard not only to create privacy and spatial separation from the street but also to create a microclimate so that the air surrounding the house is cooler and thus the prevailing east wind is cooled before it ventilates the house. The partly shaded swimming pool provides an additional psychological cooling effect to the indoor environment while also creating a feeling of serenity to the living and dining area.

Residence in East Java

While the first floor is mainly rectangular to maximize space, the second floor is at an angle; the end of the house points due south to frame the view to the green space on the south and to avoid facing other houses in a frontal manner. The thin massing with operable openings on opposing sides allow for cross ventilation.

Residence in East Java

Residence in East Java

By using natural ventilation and by the orientation of the house, the use of air conditioning, which has become a mandate for all living spaces in Surabaya’s hot and humid weather, is significantly minimized. The thin floor plan also allows for ample daylighting and further energy savings.

Thus, the house is very much vernacular as it is modern. And vice versa.

Residence in East Java Residence in East Java

The house uses a reinforced concrete structure with Autoclaved Aerated Concrete brick walls. While reinforced concrete structure is the common building tradition in Indonesia, the use of aerated concrete walls for private houses is not. Brick walls are the most commonly used materials due to the cheap cost and greater availability. Nevertheless, the aerated concrete walls are used in this house to provide greater insulation against heat and sound, and also are helpful in reducing the structural load of the building. The constrained palette of white walls and clear glass as exterior finishes make the house stand in stark contrast with the surrounding neighborhood of custom designed, eclectic houses. Solid wood floors are used throughout the interior of the house.

Residence in East Java

IPCW Residence – Building Information

Site Area: 464 sqm
Floor Area: 410 sqm
Design Period: 2010-11
Construction Period: 2011-13
Architects: Ivan Priatman Architecture
Structural Engineer Ratno
Contractor: Tycon

Photography: Ivan Priatman Architecture

Residence in East Java

Materials
Bathroom: Sanitair TOTO
Ligting: Philips
Kitchen Appliances: Teka
Countertop: Silestone
Windows: YKK
Glass: Asahimas
Paint: Propan

Residence in East Java Residence in East Java

IPCW Residence in East Java images / information from Ivan Priatman Architecture


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Indonesian Architecture

Indonesian Architecture Designs – chronological list

Indonesia Architecture News

Contemporary Houses

Indonesia Buildings
Peruri 88 Indonesia Jakarta Tower Building
image from architects




Indonesian Architect Studios

Malaysian Development

Singapore Building

Comments / photos for the IPCW Residence in East JavaJawa Barat Architecture page welcome

IPCW Residence in East Java

Website: Ivan Priatman Architecture