Reflected Topography in Bangalore

Reflected Topography, Bangalore Interior, Furniture, New Indian Offices, Architecture Images

Reflected Topography in Bangalore

Contemporary Indian Interior in Bengaluru – design by Collaborative Architecture

page updated 5 Nov 2016 with new photos ; 1 Apr 2015

Reflected Topography Bangalore

Design: Collaborative Architecture

Location: Bengaluru, Karnataka, India

The Reflected Topography is a skillful response by the architects to the client’s rather complex brief to design a multi-functional public space, which could include variety of programs like relaxing zone, waiting zone, transition zone, and also a place where intimate and private meetings could happen.

Reflected Topography in Bangalore

What could a typical Office Lobby be? Could it be more than a reception space and trigger meaningful social interactions? Could it be more than a signature space, where the architects showcase their design skills and, the clients reiterate their corporate influence? What could be the strategies for a successful public space design in a highly secured and controlled campus? – These were few key issues Collaborative Architecture addressed at outset of design process.

Reflected Topography in Bangalore

The aspiration of the client, who is patron of good designs, made the design process challenging, and according to the architects, pushed the boundaries of innovation, that set a bench march for Public Space Design by its out of the box design and sustainability agenda (The project is Platinum LEED Certified).

Reflected Topography in Bangalore

The lobby is dominated by a central column, which supports the waffle slab system that spans across 32 m X 32 m space, with a height of 9m.The front facing sides have structural glazing and the sides on the back are stacked with services and toilets.

The Central column became the axis for spatial orientation. The lighting design plays the lead role in the overall architectural identity, and the project succeeds in effortlessly merging the lighting design and architectural space into a unified whole. The project is unique in that sense, to make the architectural lighting as the Raison detre, and the space definer, not just in stylistic terms, but in terms of tectonic manipulation of the neutral space.

Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore

The central column anchors the spatial disposition and in the vast lobby. The architectural lighting has been conceived as foliage which stems from this anchoring element. The column has been clad with Corian panels, with special details to have access for maintenance and service.

The seating cluster, again specially designed for the project triggers social interactions, and creates an undulating topography of contoured volume at the eyes level, in a way complementing the undulating pattern on the ceiling. The Strip light, highlights along the bottom of the sofa clusters creates a dynamic pattern and goes as an integral part of the overall design.

Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore

The waffle slab system, which is the most dominant part of the space, left exposed to highlight the structural clarity of the space- one of the earliest design decisions which paid dividends. The pattern of the waffle system acted as the spring board for the design of the customized lighting, which resulted in a highly dynamic space- reflecting the geometry of structural system- the REFLECTED TOPOGRAPHY.

Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore

The cantilevered meeting rooms are added to the existing mezzanine slab to accommodate private meeting rooms. The Lobby has 5 such private meeting rooms, where 4 are located at the mezzanine level as added cantilevered units projecting into the atrium space.

The lobby functions nearly 18 hours a day, the project is equipped with BMS with Dali ballasts for Day Light Harvesting. The expansive glazing on two sides allow ample amount of daylight during any season, making the system utilize minimal energy in day time.

LED based light sources have been used for the project. Customized Fabric lights has 1200 long LED tubes, the passage spaces have 600 & 1200 LED panel lights and 5W LED Spots and the waffle has 600 X 600 LED Panel Lights to supplement the customized lighting and to create a pattern in the waffle, which complement the configuration of the fabric lights.

Reflected Topography in Bangalore

Reflected Topography in Bangalore – Building Information

Project: Reflected Topography- BGRT , Bangalore, India
Client: Bearys Group, Bangalore, India
Architects: Collaborative Architecture – Mumbai, Beijing
Architectural Lighting: Collaborative Architecture
Project team: Lalita Tharani, Mujib Ahmed, Muneeb
Site Team: Iqbal, Sherif, Anand, Nezim
Electrical Consultants: SAN Design Consultants Pvt Ltd, Bangalore
Structural Consultants: Mahendra Raj, New Delhi, Bangalore
Area: 12,000 sq ft
Location: Bangalore, India

Materials
Floor: Quartz Stone
Walls: Exposed Concrete, Stucco on Masonry
Ceiling Structural Waffle System left untouched for the main Area, Gyp board for the mezzanine
Furniture: Plywood and Veneer /Plywood and Corian

Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore

Custom Designed
Cluster Seating: MS frame work, Plywood, Corian and PU Upholstery
Indoor: Tree Vase Flexi-Plywood and Corian

Custom Designed
Lights: Ferrari Fabric in MS Frame with LED Tubes
Waffle Lights: 600 X 600 GE Trilux LED panel Lights-
Mezzanine Lights: 600 / 1200 Linear GE LED Panel Lights + 5W LED Spots
BMS System: Dynalite, Philips
Chairs: Herman Miller

Photography: Lalita Tharani + Manish Gala

Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore Reflected Topography in Bangalore

Reflected Topography in Bangalore images / information from Collaborative Architecture


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Indian Architecture

Indian Architecture Designs – chronological list

New Delhi Architecture Walking Tours

Bangalore Buildings

Vivanta by Taj – Whitefield, Bangalore
Design: Warner Wong Design
Vivanta by Taj – Whitefield, Bangalore
photo from hotel

Hotel in Bangalore

Bangalore International Airport Building
Design: HOK Architects
Bangalore Airport
image : HOK

Bangalore Airport Building

Bangalore Luxury Eco Retreat
Design: Mohsin Cooper
Bangalore Luxury Eco Retreat
image : F10 Studios

Bangalore Luxury Eco Retreat

Vivanta by Taj Yeshwanthpur, Bangalore, India
Design: WOW Architects
Vivanta by Taj Yeshwanthpur




New Bangalore Architecture

Green Storeys Building Bangalore, Karnataka, India
Design: The Purple Ink Studio, Architects
Green Storeys Bengaluru
image from architects

Sustainable Building Bangalore – 31 Dec 2014

King’s House in Bangalore, Karnataka, India
Design: The Purple Ink Studio
Kings House
image from architects

New Property in Bangalore – 9 Sep 2014

The Courtyard House Bangalore project is part of a series of works that the architects are doing in the ‘Kilometer Zero Concept’. This means, everything that is required for the project is generated right there on site, within a radius of Zero Kilometers. This was an initial attempt on a Villa. The architects have taken this to the next level in their other projects like Kings House, Green Storeys & Komorebi House, all conceptualized (and under construction) in Bangalore.

Indian Buildings
Indian Convention Centre
image from architects

Indian Architects

Comments / photos for the Reflected Topography in Bangalore page welcome

Reflected Topography in Bangalore, India – page

Website: Collaborative Architecture