British Council New Delhi Building Renewal

British Council New Delhi Building Refurbishment, Indian Architecture Interior

British Council New Delhi Building Renewal

Contemporary Adaptive Reuse Development in India – design by Morphogenesis

2 Aug 2019

British Council, New Delhi

Architects: Morphogenesis

Location: 17, KG Marg, Atul Grove Road, Janpath, Connaught Place, New Delhi, India

British Council in New Delhi Building Renewal

The British Council located in the heart of New Delhi, is a design collaboration of grandmasters, Howard Hodgkin, Charles Correa and Mahendra Raj.

British Council New Delhi Building renewal

Photos by Randhir Singh

Introduced at a time when books were sporadic and expensive, the British Council library along with its unparalleled collection of books, audio books and internet stations made learning interactive. Today, the British Council as an institution, is considered as the first point of contact for those who seek higher studies in the UK and for the propagation of the English language in the Indian context.

It has evolved from being a conventional library to a centre for knowledge dissemination, culture and networking. It is also a place that hosts varied art and cultural programmes; British, Indian and Global.

New Delhi British Council building auditorium

Over the years, research has become digitized and the space was no longer fulfilling its original purpose. The demand for such a space was the brief that Morphogenesis deciphered as the need for redesign. Breaking away from the general assumption of break and redo, Morphogenesis decided to revamp the old-standing structure to create a flexible, multi-tasking setting that intertwines technology, culture, education and work.

The project is viewed through the lens of adaptive reuse, where conservation of the original design story that carries the large Banyan Tree mural by Howard Hodgkin on the exterior, was integral to the new intervention. The building is replete with symbolism on the outside, as well as on the inside.

New Delhi British Council building interior

This continuum of history has been maintained through the symbolism, yet new systems for contemporary work formats have been introduced; for example, the hoteling concept of a workstation, remote working, hot-desking and biophilia for indoor air quality etc. Most spaces work as co-working and flex spaces, such as the library, that can be converted into a Town Hall and play areas, that allow for additional collaboration. This adaptive re-use design led to the creation of an agile workforce philosophy as a result of dynamic and need based allocation of space, services and resources.

British Council New Delhi building interior

An auditorium designed for 180 people fitted with state-of-the-art facilities, is both an instructional and a performance auditorium. The redesign for the same is founded on the understanding, that art leaves a lasting impression, and adds character to the built form. The enhancement adds to the livability quotient of the space that sits well within the firm’s belief that new work paradigm has blurred boundaries between work life, social life and personal life – essentially, the Live, Work and Play ethos.

The design approach employed is tactile in nature, with a strong emphasis on sustainability, the use of regionally sourced and manufactured materials infuses a local tinge to the project. Recycled materials, reclaimed wood along with LEED-certified materials and fixtures have been incorporated to improve occupant well-being.

The use of sensors help optimize the lighting usage by turning systems on and off as people enter and leave spaces, ensuring energy is not wasted on lighting areas that are not in use. Along with energy efficiency, here a work philosophy and design intent actively resulted in the actualization of a new idiom in design and an augmented workforce with a judicious use of materials.

British Council New Delhi building interior renewal

This has resulted in the British Council New Delhi being awarded a LEED Platinum rating under the Commercial Interiors category by US Green Building Council, making it the first British Council worldwide, to be certified as USGBC LEED Platinum.

With this interior retrofit project for the illustrious British Council building, Morphogenesis honours the site’s past, while supporting the present and innovating for the future.

Photographs © Randhir Singh

British Council New Delhi Building Renewal images / information received 010819

Morphogenesis

Address: 17, KG Marg, Atul Grove Road, Janpath, Connaught Place, New Delhi, Delhi 110001, India
Phone: +91 120 456 9000




Architecture in India

Indian Architecture Designs – chronological list

Architectural Tours New Delhi by e-architect

Charles Correa

New Delhi Architecture

Three Trees House in New Delhi
Design: DADA & Partners, architects
Three Trees House in New Delhi
photograph : Ranjan Sharma / Lightzone India

Three Trees House in New Delhi

Mood House, Faridabad, New Delhi
Design: Studio Archohm, architects
Mood House
photograph : Bharat Aggarwal

Contemporary New Delhi House

Indian Architecture Offices : contact details

Indian Houses

Morphogenesis Architects




Cubix Office Interior in New Delhi
Design: SPACES ARCHITECTS@ka
Cubix Office New Delhi
picture from architects

Cubix Office interior in New Delhi

New Delhi Restaurant

Week End House in Pune, Maharashtra, western India
Architecture: Sunil Patil & Associates
Tall House in Pune
photo : Hemant Patil

New House in Pune

Kings House, Bangalore, Karnataka
Design: The Purple Ink Studio
Kings House
photograph Courtesy: RAYS & GREYS : SHAMANTH J PATIL

Kings House in India

Comments / photos for the British Council New Delhi Building Renewal – Contemporary Architecture in India page welcome

Website: New Delhi