Barrier Free Abode Jalandhar, Punjab Real Estate Development, Indian Architecture Images

Barrier Free Abode in Jalandhar

2 July 2020

Barrier Free Abode by Space Race Architects in Jalandhar

Design: Space Race Architects

Location: Jalandhar, Punjab, India

Barrier Free Abode Jalandhar, Punjab, India

‘Barrier Free’ Abode by Space Race Architects, Jalandhar, India

Mr. Praveen Sekhri’s neoteric residence is an epitome of the proposition ‘Simple Living and High Thinking’ as propagated by Mahatma Gandhi. This article shall take one to an engaging visual experience of this residence. The vision is to consider a one-family inclusive home where the entire family lives blissfully together in harmony. This is achieved with its Simple Living in terms of spaces curated instead of the Architectural Manifestations.

Facing us, the exterior facade of the abode is a spectacular vista of horizontal, diagonal, and vertical slits. The boundary wall is cladded with stone. The Mild steel tubes used in pergola at the upper level and vertical slits at the right end seamlessly highlight a light and shadow effect.

Barrier Free Abode Jalandhar, Punjab

The armor on the outside breaks with a warm and modest interior. The layout of the house is oblong in shape and linear in a plan. There are three green courts, one at the left side as one enters, just opposite to the informal sitting area and the other next to the lift opposite the dining area and the last, at the rear end adjacent to the kitchen. All these zones not only rightfully blend and connect the spaces with nature but also infuse light and ventilation throughout the day.

The rear landscape court is designed as a meditative space with an Om symbol amidst the Vertical Garden, at the backdrop that improves the air quality and filters the pollutants from entering the indoor spaces. The elegant false ceiling that is singly recessed with cove lighting and the minimalistic embellishments, along with the green spaces, effortlessly connects the people with the natural environment. It is a perfect combo of aesthetics, function, spatial planning, and comfort.

‘Barrier Free’ Abode by Space Race Architects, Jalandhar, India

When we mean comfort, the ground floor comprises of two bedrooms, one for the parents and the other for guests and an informal sit out next to the foyer, a formal lounge, and kitchen at the rear end with dining. In contrast to the rather docile interior and color combination of the bedrooms, other spaces like the formal lounge are treated differently, with darker shades of beige and golden embellishments giving it a classical appearance.

It connects to the rear meditative landscape showcased by a sleek glass partition. Stepping in, the adobe has an open built-in, C-Shaped modular kitchen with a burner in the center, over which a chimney is placed. The working station, on all three sides, is covered with led white lights that effortlessly go with the subtle color combination.

Barrier Free Abode Jalandhar, Punjab home

Climbing up the contemporary staircase, the upper level of the structure houses three bedrooms, an informal lounge, a utility, and an open sit out with pergola roof in the front left end, which is a buffer zone for family gatherings, to quench the need for sunshine. The lift in the upper level leads to an informal lounge that is carefully designed, keeping in mind the taste of the millennial generation. The gold plated wired skeleton furniture with undecorated cushions for chairs, and black marble for the tables turns the space rich yet humble.

Barrier Free Abode Jalandhar, Punjab house interior

A darker shade of beige and golden pastels is also reflected in the curtains and the jalied patterns on the sidewalls, similar to the ground floor. As the residence is built on the philosophy of a one-family unit, both brothers with their families stay together harmoniously in each of the bedrooms. The third room, which is inclusive of an indoor play area with fine wooden flooring and an innocent bunker bed with a combination of white and blue, is designated for their grandchildren.

In terms of Architecture, the design is simple and intuitive that corresponds to the lifestyle of the benefactors, canvased with neutral colors and soothing tones of grey. Carefully handpicked lamps for the bedrooms adds an aesthetic appeal, play, and drama in the space. The washrooms are spacious and grand; the use of hanging lamps above the basin and organically shaped sit-outs in the walk-in closet create a majestic feel.

Jalandhar property interior design

The provision of ramps at the porch, the front landscape, and at the rear landscaped court displays the conscious efforts of the principal architect to fulfill the prerequisite of barrier-free spaces and access to the home minister, that is, the mother of the clientele. At the rear end, a stairway from the ground floor connects the utility and drying balcony on the first floor and all the way to terrace where servants stay. The house possesses appropriate self-sufficiency and saves energy with the use of solar panels and rainwater harvesting.

The residence duly follows the principles of Universal Design and Inclusivity namely equitable use, flexibility, Intuitiveness, tolerance for error, low physical effort, and optimal space for rightful approach and usage. At this time when modern architecture is shifting more towards superficiality, this abode signifies the deeper meaning of functionality, which indeed makes it stand-out. To conclude this abode with its minimalistic interiors, practical, and aesthetically sophisticated facades achieve a balanced design. It attempts to make a long-lasting intriguing impression not only on the minds of residents but also the visitors.

Barrier Free Abode by Space Race Architects, Jalandhar, Punjab, India

Barrier Free Abode in Jalandhar – Building Information

Project Name: ‘Barrier Free’ Abode
Architecture Firm: Space Race Architects
Project Year: 2019
Built-Up Area: 8443 Sq. Feet = 784.4 Sq. M
Location: Jalandhar, Punjab, India
Specialist Manufacturers: Schuco, Motto, Lioli, Simpolo, Osram, Kohler, Pure, Sonear, Eureka Forbes, Blue Star
Principal Architect: Ar. Thakur Udayveer Singh
Specialist Design Team: Ritika Singh
Content credits: Pappal Suneja

Photography credits: Purnesh Dev Nikhanj

About Writer
Pappal Suneja is a freelance architect and an architectural Journalist. He is Country Editor for World Architecture Community as well as an International correspondent for ADA Magazine. Pappal is the founder & Curator of Architectural Journalism & Criticism Organisation, India. He is currently pursuing research at Stiftung Bauhaus Dessau, Germany.

Barrier Free Abode in Jalandhar images / information received 020720

Location: Jalandhar, Punjab, India

Indian Properties

Indian Buildings

Bavlu Weekend House, Ahmedabad, Gujarat
Architecture: UJJVAL FADIA
Bavlu Weekend House Ahmedabad
photograph : Subhash Patil

Bavlu Weekend House in Ahmedabad, Gujarat

Verandah House in Ranchodpura, outskirts of Ahmedabad
Architects: Arpan Shah Architect, Modo Design
Verandah House in Ranchodpura, Ahmedabad
photo : Bharat Aggarwal

Verandah House in Ranchodpura, Ahmedabad

The House Of Secret Gardens
Architecture: SPASM Design
The House of Secret Gardens in Ahmedabad
photography : Edmund Sumner, Umang Shah and Photographix – Sebastian Zachariah & Ira Gosalia
The House Of Secret Gardens in Ahmedabad

Indian Architecture

India Architecture Designs – chronological list

Indian Architecture News

Hexalace, Mohali, Punjab, North West India
Architects: Studio Ardete
Hexalace in Mohali Punjab
photograph : Ar.Purnesh Dev Nikhanj

New Building in Punjab

The Street, Mathura, Uttar Pradesh, North India
Design: Sanjay Puri Architects
The Street in Mathura
photo : Dinesh Mehta

The Street in Mathura

Indian Architect : contact details

Comments / photos for the Barrier Free Abode in Jalandhar page welcome

Website: India