Villa Het Tolhuis in Zaltbommel

Villa Het Tolhuis, Zaltbommel Residence, Netherlands Development, Holland Architecture, Images

Villa Het Tolhuis

Dutch Residential Building – design by Bekkering Adams Architects

30 Nov 2015

Villa Het Tolhuis in Zaltbommel

Design: Bekkering Adams Architects

Location: Zaltbommel, the Netherlands

Villa Het Tolhuis Conversion and Extension of an Existing Toll House into a Villa and Studio

The design for this toll house is a conversion of an existing toll house with working and living areas. The design is fully built by the owners themselves and reflects their passion for exceptional materialization and building techniques.

Villa Het Tolhuis

The result is an extraordinary house in which old and new are interwoven. A meandering wall connects the different volumes into a self evident and coherent whole. With patios, walled gardens and large sliding doors, the garden is drawn into the house, so that inside and outside flow together. Skylights, narrow strip windows and large
glass surfaces provide a surprising play of light in the house.

Villa Het Tolhuis

The design provides with a living area, working area and a big studio, which could be used in the future as a gallery. The existing situation was a cluttered structure of different annex buildings and garden walls, which were added to the toll house in last decades. The toll house itself had become invisible. In the design several parts are demolished and all building components are brought together as one volume. In this way the extension has a strong appearance and the toll house is done full justice.

Villa Het Tolhuis

A meandering wall connects all the building parts. A corridor on the street side, located at the back of the volume of the toll house, functions as a connecting element for the different building parts and functions also a sound buffer against the traffic noise. This corridor gives access to all areas of the building. The different living areas are placed transversal to the corridor: living, kitchen, studio, patio, working area and storage, together a form of series of big and small spaces, each with their own characteristics and atmosphere.

Villa Het Tolhuis

During winter and summer different parts of these areas can be closed or added so the house can move along and can be used in different ways during the seasons. The rainwater falls as a cascade into a pond in the living room inside the house, this water is used for the gray water circuit as well as a decorative element in the house. Inside the house all facilities are integrated in the concrete elements, such as the floor- and wall heating, lighting, wall sockets and vacuum system.

Villa Het Tolhuis

The building is made out of in-situ concrete, which is detailed with great precision so formwork, pattern of spacers and specific characteristics of the material are part of the composition. The facade and overhangs have been carried out with a special, imported from England, dark flat brick executed in glued brickwork. The brickwork folds itself fully three dimensional around the contour of the house, thus giving the building a solid sculptured appearance. Solid oak wood window-panels shape the encasing that frame the view.

Villa Het Tolhuis

The outdoor area is part of the design of the house and inside the house nature is felt and sensed everywhere. Small enclosed gardens and patios, low windows or strategic roof lights catch the daylight and project it on the walls. Together they strengthen the feeling of a house as a green oasis behind the long garden wall.

Villa Het Tolhuis

Villa Het Tolhuis – Building Information

Location: Zaltbommel, the Netherlands
Program: Private house and studio
Client: Private client
Design: 1999 – 2006
Completed: 2014
Design team Juliette Bekkering, Corine Keus
Contractor: Client: Jan Woudenberg & Mariken Wijnstekers
Structural engineer: CAE Nederland
Photos: Daria Scagliola

Villa Het Tolhuis

Villa Het Tolhuis in Zaltbommel images / information from Bekkering Adams Architects




Dutch Architecture

Dutch Architecture Designs – chronological list

Eindhoven Buildings

Dutch Homes

Dutch Buildings

Eindhoven Buildings

E Tower
Design: Wiel Arets Architects
E Tower Eindhoven
picture : Wiel Arets Architects

E Tower Eindhoven

Valid Tower
Design: Wiel Arets Architects
V Tower
image : Jan Bitter

Valid Tower Eindhoven




Website : Holland

Contemporary Dutch Residences

Recent Dutch houses shown on e-architect:

Villa L, near Utrecht
Design: Powerhouse Company with RAU
Villa L Holland
photograph from architects

House N, Noordwijk
Design: Maxwan a+u
Dutch Seaside House
photo © Filip Dujardin

Comments / photos for the Villa Het Tolhuis in Zaltbommel page welcome

Villa Het Tolhuis – page

Website : Bekkering Adams Architects