State Office de Knoop, Holland, Utrecht Office Interior, Dutch Building, Utrecht Architecture Images

State Office de Knoop in Utrecht

7 Apr 2020

State Office de Knoop

Architects: Fokkema & Partners Architecten

Location: Utrecht, The Netherlands

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

The former ‘Lieutenant General Knoop Kazerne’ has been transformed into State Office de Knoop, a contemporary office building with additional representation as a central meeting hub for all Dutch Central Government Ministries.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

To house its new users in a transparent and inspiring environment, the original military compound with a closed structure was stripped completely. The virtues of the old construction with its wide octagonal concrete columns were reinterpreted in the design to offer intimacy and character: a profound counterbalance to a bright and daylight flooded new atrium. At the FRAME Awards 2020, State Office ‘de Knoop’ was awarded the people’s vote for the Governmental interior of the year, thanks to its user-centered design.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

The new state office ‘de Knoop’, comprises an old building hull and a new building extension with a connecting atrium. The complex is wrapped with a rhythmic new glazed facade with vertical articulation and strongly embedded in the urban fabric. Precise logistics throughout the building and clever separations allow the building to meet high-security standards and a great capacity for adaptations in (future) use.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

Voids, balconies, and staircases make a continuous sequence of spaces in the new Government Office building that was created in collaboration with Cepezed and Rijnboutt. The interior offers a customer journey that centers on users’ needs. This ranges from the open, buzzing environment at arrival, to the restaurant, the break-out areas and social hubs, and which becomes increasingly more personal towards the working domains, with the workplaces and small meeting areas.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

The working domains are mainly situated in the characteristic existing building structure. The floors are now interconnected with new voids and staircases. Anchor points provide a meeting hub on each floor and are strung together with routing like a string of pearls in a necklace, each anchor point slightly different in order to do justice to the representation of the various users. In the conference center, situated in the new construction, open areas are defined along with the voids and staircases. These can house up to 300 people to informally connect before and after meetings. Its color schemes refer to the four seasons.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

Trees and plants are integrated into the design, while views of the city’s landmarks provide orientation. The integration of art and every detail up to the graphics of the wayfinding was designed with a meticulous passion to create a truly integrated design. Studio Drift made an enchanting design for the installation above the coffee bar in the connecting atrium.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

Reshaping the past into the future
Oftentimes eighties buildings get destroyed because of the limited ceiling heights, poor build quality and closed character. With the adding of voids and staircases a newfound spaciousness was created with far-reaching sightlines and open floors. The connection of voids to a new atrium gave the formally introvert building an extrovert feeling while the transparent and fresh identity of the interior also seamlessly connects it to a new building part.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

The old structure with its characteristic columns is now an asset, and by designing a special climate system, ample height is ensured in the office areas. Details like the exposed raw concrete against the smooth glass surface of the new elements and facade, emphasize the fluid merge between old and new. The materialization scheme was kept simple, the cool concrete of the existing building is contrasted with warm hues of wood and fabrics, never compromising on transparency.

Complex project parameters
The Dutch Central Government Agency commissioned the design, construction, and operations to the consortium R Creators after an extensive bidding process. They are contracted to finance the transformation with an exploitation phase of 20 years, making them responsible for maintenance and operation. This made for a complex field of stakeholders, various users, and strict government requirements.

Although the Programme of Demands consisted of 21014 requirements – relating to functionality, safety, acoustics, climate, sustainability, and aesthetics – the team managed to realize the extremely high ambitions while creating the most comfortable and welcoming working environment. According to ‘Centre for People and Buildings’ it is one of the most appreciated Dutch Government Office Buildings to work in and the interior was awarded a prestigious FRAME Award.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

About Fokkema & Partners Architecten
Fokkema & Partners is an architecture studio based in Delft, in the Netherlands. It has a philosophy grounded in providing optimal conditions for the wellbeing of the people in the spaces it designs. Since its foundation in 1995, the agency has designed the working environments of over 100,000 people.

The agency works from the inside out, using its spatial experience to seek the perfect communion of materials, interiors, and surroundings. Driven by unbridled curiosity and creativity, it develops sustainable solutions that contribute to health and wellbeing. This has resulted in a vast body of interiors, extensive renovations, building transformations, and new constructions, all surprisingly self‐evident only after the fact. The identity-rich and future-proof designs are the results of intensive collaborations with clients, which range from local to national government organizations and from multinationals to high-end service providers and educational institutes.

State Office de Knoop Utrecht The Netherlands

Photography: Lucas van der Wee

state office de knoop – post from 2018

State Office de Knoop in Utrecht, The Netherlands images / information received 070420 from v2com newswire

Location: Utrecht, Holland

Utrecht Architecture

Utrecht Architecture Designs

Utrecht Architecture Designs – chronological list

The Green House
Architects: cepezed
The Green House in Utrecht
photo: the green house by lucas van der wee | cepezed

The Green House in Utrecht

Barnhouse Werkhoven
Design: Ruud Visser Architects
Barnhouse Werkhoven near Utrecht
photograph : René de Wit

Barnhouse Werkhoven Building

Cartesiusdriehoek Blue District
Architects: Mecanoo architecten
Cartesiusdriehoek Blue District in Utrecht
image courtesy of architecture office

Cartesiusdriehoek Blue District Utrecht

Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Dutch Architect – design firm listings

Da Portare VIA, Zwolle
Architects: Studio Modijefsky
Da Portare VIA - Dutch Architecture News
photograph : Maarten Willemstein

Da Portare VIA in Zwolle

Hiphouse Zwolle
Design: Atelier Kempe Thill
Zwolle Apartments

Dutch Architecture

Comments / photos for the State Office de Knoop in Utrecht, The Netherlands page welcome

Website: Studio Modijefsky