School ‘t Hofke Building, Eindhoven Building Project, Dutch Interior Architecture Images

School ‘t Hofke Building in Eindhoven

3 Apr 2020

School ‘t Hofke

Design: UArchitects

Location: Eindhoven, Holland

School tHofke Building Eindhoven Holland

School ‘t Hofke is a special primary school because there are 5 different groups of users who work together in one building, and use the facilities together for education, care, sports and neighborhood facilities. It consists of 16 classrooms, 3 groups for a daycare, 1 group for extra-curricular activities, 1 nursery school/kindergarten and one gym. The building has a social connection to the neighbourhood and also has rooms available for associations that want to use the extra consultation and meeting rooms.

School tHofke Building Eindhoven Holland

Starting in 2006, in total this project took 6.5 years for our firm to prepare, including an interim suspension by the local authorities and ultimately with the construction work taking 1.5 years. The project is characterized by a number of important preconditions for which intensive and lengthy consultations were required, in order to reach agreement and consensus with all the interested parties in the neighborhood.

School tHofke Building Eindhoven

When we won the project at the end of 2005 after being in competition with other architectural firms, it was on the basis of our proposal in which the existing school would be maintained, renovated and partly extended with a new build.

School tHofke Building Eindhoven Holland School tHofke Building Eindhoven Holland

As architects we made a strong case for our proposal, but during the design process over the years, it turned out that it would not be feasible due to a number of significant practical concerns: the strict preconditions for a protected green area located to the north of the site, the number of parking spaces (41) which had to be included and had to be above ground. In 2009 we restarted at our own initiative

In the current project we looked for a connection to the old school, because people living around the school also intrinsically valued the previous school.

School tHofke Building Eindhoven

The white colour of the brick façades in this project is a direct reference to the same color of the previous school. The bricks were laid vertically in order to approach the tree bark (texture) effect of the monumental trees which also influenced the design process.

The texture and color of the facade refer to and connect to the context. The bricks are produced in the vicinity of the site in order to reduce the effects on the environment, so that no bricks are imported from another region or country.

School tHofke Building Eindhoven

The spatial core/open space of the building in the middle of the school is derived from the existing school and also forms the link where the school’s different users meet. This is literally the connection between the left and right side of users and the core of the building contains the flexible spaces for general use.

We also ensured in the planning that several monumental trees are an integral part of the site plan we designed. Lines of the facade elements of the previous school are recalled in the lines of the playground paving.

School tHofke Building Eindhoven Holland School tHofke Building Eindhoven Holland

The spatial characteristics of the existing school are recalled in the new design. At the entrance to the hall, a core/open space is created with a wide staircase leading to the first floor. An indentation at the centre of the building emphasises this main entrance. The transition from outside to inside is made via the school’s main staircase with all kinds of perspectives and cross-sections.

We took the influential protected green area to the north and the monumental trees as a basis for designing the windows through the oblique timber jamb. This gives the viewer a focussed view of the green and the timber is experienced in the oblique jamb.

The rhythm of the trees, and the reed mats protecting the current trees provide the inspiration and design for the new facades. The quantity of timber on the facades becomes more intense and fanciful the closer we get to the protected green area to the north. The timber facades are made using sustainably produced timber with a 50-year guarantee. The texture and direction of the timber and bricks establish a link with the bark of the trees in the important protected green area.

School tHofke Building Eindhoven

The different age groups are referred to in the height of the window openings which become increasingly higher with each floor, as the age group gets older. It shows the children’s development over the years, because as they get older, the windows in the building get higher. The width of the windows is different in each classroom in order to emphasize the individuality of each classroom and each child. Differentiation from the inside gives each room a different experience and view to the outside.

School tHofke Building Eindhoven

Individuality and education also combine perfectly with space. There are lines of sight everywhere throughout the building in order to connect different age groups such as the junior school, middle school and upper school in an orderly way. Orientation and an overview of the building make it easier for the children to find their way through the building which means we don’t need to develop signage for this purpose. We decided to combine individual learning spaces outside the classrooms with a view with the classrooms, and connect them to the wide corridors.

Digital learning spaces deepen the curriculum and digital teaching also takes place in the classrooms. Natural daylight is taken into account here. We decided not to use the corridors to hang up coats, as is the custom in the Netherlands, but rather to set aside special cupboards and spaces to hang up bags and coats, so that an atmosphere of calm and perspective reigns in the corridors, where children are taught in the digital learning spaces and so that they function well according to the client’s needs.

The unique aspect when the school was opened and used was that local residents, users, parents and the school board felt that the new building inspired trust and made the children feel at home. This makes it clear to us that architecture, interior and outdoor design are indeed part of an educational approach and can reinforce how a building is experienced if it seeks far-reaching ties with the context.

School tHofke Building Eindhoven School tHofke Building Eindhoven Holland

School ‘t Hofke Building, Eindhoven – Building Information

Architects: UArchitects / Misak Terzibasiyan

Location : Eindhoven (the Netherlands)

School tHofke Building Eindhoven

Photography: Daan Dijkmeijer

uarchitects

School ‘t Hofke Building in Eindhoven, Holland images / information received 030420

Location: Eindhoven, Holland

Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Eindhoven Buildings

Dutch Architect – design firm listings

Dutch Architecture

Eindhoven Architecture

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven
Design: LAVA, with INBO and JHK
Philips Lighting Headquarters Eindhoven
photograph : Jonathan Andrew

Philips Lighting Headquarters in Eindhoven

Dutch Mountains in Eindhoven Brainport
Design: Studio Marco Vermeulen, BLOC (Dutch Windwheel, CO2 smart grid) and Urban XChange
Dutch Mountains in Eindhoven Brainport
image from architect

Dutch Mountains in Eindhoven Brainport

House IV
Design: De Bever Architecten
House IV Eindhoven
photo : Norbert van Onna

Eindhoven House

Fontys Sports College Building
Design: Mecanoo
Fontys Sports College Eindhoven

V Tower
Design: Wiel Arets Architects
V Tower Eindhoven

E Tower
Wiel Arets Architects
E Tower Eindhoven

Dutch Architect

Comments / photos for the School ‘t Hofke Building in Eindhoven, Holland Architecture page welcome