No.42 Hofje Mallemolen, the Hague Interior Redevelopment, Dutch Building Renovation, Architecture Images

No.42 Hofje Mallemolen in the Hague, NL

12 May 2020

No.42 Hofje Mallemolen

Architects: Bláha Architecture + Design

Location: The Hague, Netherlands

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

Bláha Architecture + Design gives new lease of life to No.42 Hofje Mallemolen a traditional working-class courtyard house in The Hague.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

Located in the Archipel area, an urban district primarily laid out in the nineteenth century, the project No.42 Hofje Mallemolen transforms a typical courtyard or ‘hofje’ house from the verge of ruin into a new designed-to-rent home.

The project was commissioned by a private client, attracted by its charming and historically significant location in the Hofje Mallemolen – an architectural typology that emerged behind existing streets to provide the lowest paid people in society with decent housing. By 1895 a quarter of all homes were situated in the city’s 700 courtyards. The Hofje Mallemolen is one of the earliest, most characteristic and best-preserved examples of this type of housing in The Hague.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

Named after the seventeenth century mill for grinding and polishing armour and weapons that stood on the site until 1800, the Hofje Mallemolen itself consists of two parallel pedestrian streets of mostly twostorey houses with red tiled roofs and white painted facades built partly back-to-back between 1868 and 1869, designed by J. Jager and S. van Kamp. No.42, along with its neighbours, would have originally been intended to accommodate small-scale artisans, workers and soldiers. Small gardens to the front or rear create continuous green soft edges between the rows.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

At 57m2, No. 42 is one of the smallest houses in the hofje, comprising one storey and an attic in the mansard roof. ‘When it was acquired in 2017,’ explains architect Annemieke Bláha ‘the house had been vacant for some time. It was in extremely poor condition. There was a hole in the ceiling with just a ladder for access. The rear doors were boarded up. Rainwater was coming in, the dormer windows were falling apart and the house lacked proper sanitary facilities.’

Bláha Architecture + Design’s idea was to retain the building’s historical appearance on the exterior in line with conservation area guidance but create an updated, hyper modern interior; contrasting old and delightful with new and sharp. The internal walls had already disappeared.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

From the outside very little has changed. The brickwork has been restored, roof repaired and glazing replaced with heritage-approved glass supplied by Van Ruysdael. Step inside, however, and the building has been stripped back to its structure. The chimneybreast has been removed to create space and the interior renewed.

It has been rewired, walls re-plastered, the floor levelled, insulated, installed with under-floor heating and a new skimmed concrete layer poured on top that offers a smooth rippledeffect finish. The opening to the yard has been enlarged; full-height French doors bring afternoon and evening light into the space.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

The primary move architecturally, though, has been to install an 11m-long, 1m-deep cupboard along the length of the house. Closing off the functional spaces and storage, this ensures the main living area is free and flexible.

Visitors enter the house within this cupboard wall, the oak tread stair to the upper floor bedroom wraps around the fireplace behind another door. The utility space is beyond, and the kitchen continues into the addition at the back where the opening in the wall lined with a grey composite material becomes the worktop. The cupboard is at once the entrance hall, downstairs WC, fireplace, kitchen and stairwell. Other push-to-open doors hide the television, wardrobe and utility. Overall, materials are restrained to white walls, concrete and oak for the cupboard fronts, selected for its warm yet contrasting appearance.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

Upstairs, this approach continues. Although Bláha had originally intended to carry up the cupboard wall, it was not possible due to planning restrictions on changing the position of the dormer window in the rear roof.

Instead, it has been rotated 90˚ into the eave of the front wall, closing off an en suite wet room as well as creating wardrobe space. New skylights have been added to the front roof, while a new bench under the rear dormer in the bedroom creates lounge seating and more storage. The space is light and bright, the ceiling opened to the apex. It continues the white wall and grey floor aesthetic of the downstairs – this time using epoxy resin.

Back downstairs in the small rear yard, the design again contrasts with the sharp contemporary interior in favour of a cottage-style garden. Rough boundary walls give a rustic feel and the beds are planted with wild flowers, linking again with the charming historical feel of the traditional hofje.

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

No.42 Hofje Mallemolen, the Hague – Building Information

Architects: Bláha Architecture + Design

Architect: Bláha Architecture + Design
Location: The Hague, the Netherlands
Client: Private
Gross internal floor area: 57sqm
Cost: Undisclosed

Suppliers
Windows: Velux and SK Bouw
Flooring: SK Bouw
Stairs: Van Haastert Trappenmakerij
Joinery: SK Bouw
Ironmongery: A. Blijleven
Interior finish/manufacturer: 13 Speciaal

No 42 Hofje Mallemolen The Hague Holland

Photography by Maurice Mikkers

No.42 Hofje Mallemolen in the Hague, Holland images / information received 120520

Location: Mallemolen 42, Den Haag, Netherlands

Den Haag Buildings

Contemporary Den Haag Architecture

Den Haag Architecture Designs – chronological list

Den Haag Architecture News

ZIP2516, The Binckhorst
Design: Studio Komma / The Men of Foam
ZIP2516, Binckhorst
image © images Studio Komma / The Men of Foam

ZIP2516, Binckhorstlaan, Den Haag

MVSA Architects wins design bid for NCIA
Design: MVSA Architects
NATO Communications and Information Agency Den Haag
image © MVSA Architects

NATO Communications and Information Agency Den Haag

Lightrailstation Den Haag
Design: Architekturbüro ZJA Zwarts & Jansma Architects / Knippers Helbig Advanced Engineering
Lightrailstation Den Haag
exterior image: Pietro Savorellit

Lightrailstation Den Haag

Voorlinden Museum Building, Wassenaar, province of South Holland
Design: Kraaijvanger Architects with Arup
Museum Voorlinden Building in Wassenaar
exterior image: Pietro Savorellit

Voorlinden Museum Building

Dutch Architecture

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architectural News

Architecture Tours in Amsterdam by e-architect

Dutch Architect – design firm listings

Dutch Architecture

Comments / photos for the No.42 Hofje Mallemolen in the Hague, Holland Architecture page welcome

Website: the Hague