Netherlands Institute of Ecology, Wageningen Building, Dutch Development, Holland Architecture

Netherlands Institute of Ecology, Wageningen

Dutch Research Building – design by Claus En Kaan Architecten

17 Apr 2013

Institute of Ecology Wageningen

Design: Claus En Kaan Architecten

Location: Wageningen, The Netherlands

Netherlands Institute of Ecology, Holland building
photo : Rene de Wit

Dutch Ecological Research Building

The Netherlands Institute for Ecology is situated on the campus of Wageningen University, but falls under the aegis of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. The principal’s ambition was to implement the most sustainable research institute in the world based on the cradle-to-cradle philosophy.

Netherlands Institute of Ecology Wageningen building
photo : Sebastian van Damme

The institute comprises a main building (6753 m2) with laboratories, offices, a restaurant and an auditorium, and a series of separate buildings (4263 m2) for botanical and zoological research. The compact site also contains test beds and ponds. The main building has three sections. The laboratories are situated at the front behind a closed glass façade to enable researchers to make optimal use of the daylight.

The continuous canopies afford protection from unwanted sunlight. At the heart of the building are the areas for facilities that do not require any daylight. At the rear are the offices with windows that can be opened and a view of the grounds. The central zone contains three light wells that allow daylight to penetrate into the depths of the building.

Netherlands Institute of Ecology Netherlands Institute of Ecology Netherlands Institute of Ecology Netherlands Institute of Ecology
photos : Christian Richters

The building incorporates the latest technology in the field of energy generation, sustainable energy use, selection of materials and CO2 emissions. Efforts towards energy efficiency cover two areas: reducing consumption and sustainable production, both of which lead to a reduction in CO2 emissions. The building is made from renewable raw materials and economically produced without any harmful emissions.

The hull is made of durable concrete without any artificial additives and no sealant, solvents or such like were used in the process. We also took into consideration products that carry quality marks such as FSC and PVC-free certified materials. Materials such as wood, glass, steel, flax, ground limestone and granular debris creates a streamlined building with an open and natural appearance.

Netherlands Institute of Ecology images / information from Claus En Kaan Architecten

Claus en Kaan Architecten

Location: Wageningen, The Netherlands

Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Wageningen Buildings

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Dutch Architect – design firm listings

Wageningen is lcoated just west of Arnhem:

Arnhem Buildings

Arnhem Building Designs

De Melkfabriek
Design: Team BPD | Studioninedots, Architects
De Melkfabriek Arnhem Buildings
image : Studioninedots|Studiospacious|ZesXZes

De Melkfabriek Arnhem Buildings

Arnhem Museum
Design: Benthem Crouwel Architects
Arnhem Museum
image from architect

Arnhem Museum Building

Arnhem Central Platforms
Design: UNStudio with Arup
Arnhem Station
photo © Ronald Tilleman

Arnhem Station Building

Netherlands Institute of Sound & Vision

Dutch Architecture

Dutch Architect

Comments / photos for the Netherlands Institute of EcologyHolland Architecture page welcome

Website: Visit Netherlands