Donderen Barnhouse in Holland

Residence in Donderen, Dutch Property Project, Building, Holland Home, Architect

Donderen Barnhouse in Holland

Private House in The Netherlands: New Dutch Residence – design by aatvos architects

page updated 12 Nov 2016 with new photos ; 19 Sep 2014

Donderen Barnhouse in Holland

Design: aatvos, architects

Location: province of Drenthe, municipality of Tynaarlo, the Netherlands

A Barn House in the Countryside nearby Donderen

Donderen Barnhouse

Background
The task of conceiving a private home in the countryside south of Donderen in the North of the Netherlands raises the question as to how far the existing typology is suitable, without resorting to historicizing architecture.

Donderen Barnhouse

This local typology is strongly determined by the simple Drenthe barn: straightforward, at a right angle to the road axis, centered in the countryside, without a privacy layer, functional, a single construction layer with roof. Farms fitting this description have already existed for centuries.

Donderen Barnhouse

Due to the withdrawal of farmers from the countryside and the arrival of urban dwellers with a desire for space, many old farms are being used as and reconverted into residential farms, without altering this typology.

Donderen Barnhouse

However, at the moment that the need for replacement development arises for this new function, the question comes up whether or not a private home can be conceived within this traditional description by incorporating modern-day demands with comfort, privacy, and a subtle transition from exterior to interior.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

Design
The design responds to this by, on the one hand, embracing the classical typology and, on the other hand, developing the new living demands. Due to local regulations, the house is designed within the footprint and spatial template of the original barn that once stood at the site. As this area is know for its straight forward architecture with low-cost materialization, the barn house is developed to fit within its context.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

A steel construction is covered with concrete floor plates to create a huge space. In this space an inner house is placed as a house within a house. All necessary functions are located within this inner house, so the surrounding living areas are extra spaces – like the original barn used to have. The house is covered with corrugated sheets, a low cost materials normally used to cover a haystack. In order to control visual privacy, the main windows are covered with wooden shutters that filter sunlight and regulate viewing.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

Landscape
The barn house is placed on a large wooden platform to attach the house to its garden, creating a very easy connection and establishing an interaction between the house and its garden life, with lots of different terraces and a swimming pool.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

aatvos Barnhouse Donderen in brief
The Netherlands, 2000. Schuurhuis Donderen. One of the first barn houses ever: a beautiful contrast in the countryside.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

Situation
Private family is looking to rebuild a farmhouse on a country site in the north of Holland.

Donderen Barnhouse

Target
Create a contemporary house that reflects modern life and the history and characteristics of the site.

Donderen Barnhouse

Action
Reinterpretation of a classic barn. Think of a barn as a simple building made with cheap and local materials. Make it spacious: store all necessities in an inner house.

Donderen Barnhouse

Result
The classic farmers barn revisited: a perfect example what you can do with cheap yet expressive materials.

Donderen Barnhouse

Did you know?
This barn-house was among the first ever. Together with the early work of Onix and Faro Architects, it marks the beginning of a renewal of local architecture back in 2000. It has continued to inspire people ever since.

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse in Holland – Building Information

Begin of construction: 2000
Completion: 2001

Construction:
steel, concrete, western red cedar, corrugated sheet, glass

Donderen Barnhouse

Materials:
Facade: western red cedar
Roof: corrugated sheet
Interior walls surface: cement plaster
Floor: epoxy

Donderen Barnhouse

Dimensions: Plot size 9.000 m2 ; Living space 275 m2, 1200 m3
Number of inhabitants: 4 adults, many guests

Donderen Barnhouse

Donderen Barnhouse in Holland images / information from aatvos


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Dutch Houses – Selection

Villa 1
Powerhouse Company
Villa 1
photograph : Bas Princen

Villa 1

Villa Berkel, Veenendaal
Architectenbureau Paul de Ruiter
Villa Berkel
image : Pieter Kers

Villa Berkel

Villa Dali, Vroondaal, near Den Haag
123DV architecture & consult
Villa Dali
photograph : Christiaan de Bruijne

Villa Dali




Villa Röling

Villa L

Dutch Housing

Dutch Architecture

Dutch Architects

Buildings in the Netherlands

Amsterdam Buildings

Almere Architecture

aatvos

Comments / photos for the Donderen Barnhouse in Holland page welcome

Donderen Barnhouse in Holland Netherlands

Website : Donderen Holland