Barneveld Centrum by NL Architects

Barneveld Centrum Building, NL Architects Holland, Gelderland, ProRail Project

Barneveld Centrum

Prettig Wachten: Architecture Development in Gelderland, The Netherlands – design by NL Architects

10 Feb 2016

Barneveld Centrum

Design: NL Architects

Location: province of Gelderland, centre of the Netherlands

Barneveld Centrum

Train station extension, in the framework of ‘Prettig Wachten’
Barneveld 2011 – 2015

Barneveld Centrum

Photographs: Marcel van der Burg

ProRail, responsible for the railway network in the Netherlands, together with the so called spoorbouwmeester Koen van Velsen (‘the national supervisor for railway architecture’) started a campaign to make waiting more comfortable: Prettig Wachten.

Barneveld Centrum

Surveys have indicated that travelers experience waiting on a station as much longer then waiting within a vehicle; waiting time is experienced as 3 times longer than it actually is. In this respect especially small and medium sized stations proof a big challenge. These smaller stations are usually unmanned, desolate, often creating a sense un-safety. What can we do to improve them?

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

The waiting areas of in total twenty stations throughout the country will be upgraded, both functionally and cosmetically: introduction of washrooms, wifi, floor heating, railway TV. Or Art.

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce permanent human presence on these stations, to create some sort of informal supervision. An effort is made to create small multifunctional shops. In Wolvega for instance a flower shop will be opened, the florist will also serve coffee (and clean the restrooms).

Barneveld Centrum in principle is a very nice station. It includes a snack bar and clock tower. But there is room for improvement.

The existing building will be renovated. The restroom will be enlarged (to make it accessible for wheelchairs) and a larger office space will be created for RuiterWerkt, an organization that provides services to travelers.

To make room for the improvements in the existing building the waiting room has been ‘transplanted’: it is placed in a transparent new pavilion next door.

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

Barneveld Centrum

The waiting area is fully glazed. The initial idea was to turn all windowpanes into doors, to create a kind of permeable walls that would allow you to enter and exit at any point. As opposed to most architecture, the building would no longer stand in your way… however during the design process it became clear that this little building had to be closed at night. Locking all 24 doors each night would be too time-consuming; a kind of Sisyphus job we did not want to be responsible for. We had to sacrifice this sublime permutation…

Since the existing station has such appealing generous features the idea was to ‘sample’ it; to stretch it, to make more of it.

However some hardware on the site prevented simply elongating the existing building; switchboxes and a power mast proof too costly to move.

Barneveld Centrum

So, the new building could not be placed in alignment with the existing; it sort off had to be ‘de-railed’. As a consequence the pavilion became freestanding; a pleasant side effect: a larger degree of perceptibility. The waiting room shows itself and offers clear sight over the surroundings.

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan
images : NL Architects

The 23 meter long beams are a placed on 4 small columns that in spite of their slenderness contain electricity and drain pipes for the rainwater collected on the roof. The sitting area bathes in some extra daylight thanks to 3 skylights that minimize the intensity difference between inside and outside.

Diagrammatic plans showing the design process evolving:
Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan

Barneveld Centrum plan
images : NL Architects

Barneveld Centrum – Building Information

Train station revamp, in the framework of ‘Prettig Wachten’
Barneveld 2011 – 2015

‘Prettig Wachten’ initiative and Supervision:
Spoorbouwmeester Koen van Velsen / ProRail

Client: ProRail

NL Architects: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse

Project Architect: Gerbrand van Oostveen

Team: Kirsten Hüsig, Barbara Luns, Gert Jan Machiels, Gen Yamamoto with Aude Robert, Christian Asbo, Jose Ramon Vives and Julia Nakanishi

Photographs: Marcel van der Burg

Existing images:
Barneveld Centrum existing

Barneveld Centrum existing

Barneveld Centrum images / information from NL Architects

NL Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Barneveld Noord Train Station by NL Architects

Barneveld Noord Train Station, Gelderland, The Netherlands
Barneveld Noord Train Station
photo : Bart van Hoek
Barneveld Noord Train Station

Dutch Transport Buildings

Amazing Whale Jaw
Design: NIO architecten
Amazing Whale Jaw Hoofddorp
photo : Radek Brunecky

Touch of Evil
Design: NIO architecten
Touch of Evil
photo : Hans Pattist

Dutch Architecture
EEA Groningen Building
photo : Ronald Tilleman

Railway Stations

Dutch Buildings

Another Barneveld building on e-architect:

Barneveld residence
Design: Studioninedots
Villa Groothof
image from architect
Barneveld House

Railway Station Buildings

Dutch Architect

Railway Station Architecture

Comments / photos for this Barneveld Noord Train Station – province of Gelderland, the Netherlands page welcome

Barneveld Noord Station – page

Website: Barneveld