AZL Pension Fund Headquarters, Dutch Building, Wiel Arets Design, Holland Architecture

AZL Pension Fund Headquarters

AZL Pension Fund Headquarters Building, The Netherlands – design by Wiel Arets Architects

11 May 2010

AZL Pension Fund HQ

Location: Heerlen, the Netherlands

Dates built: 1991-95

Design: Wiel Arets Architects

AZL Pension Fund HQ Heerlen AZL Pension Fund Headquarters Heerlen
pictures : Jan Bitter

The AZL Pension fund headquarters is an extension to an existing office building dating from the 1940s in the central area of Heerlen. This a project that investigates new conditions for working spaces, paying particular attention to visual relationships and to communal areas, in a design that manages to combine a sophisticated spatial articulation with a stark and restrained material definiteion that relies mostly on concrete, black steel, and black Birchwood.

AZL Pension Fund HQ building Holland AZL Pension Fund Headquarters Netherlands
pictures : Jan Bitter

The site of the new building connects two different streets and it therefore has two different means of access. The program includes office space for 230 people, 23 private offices and a variety of open-plan and team office spaces, conference rooms, a restaurant, a car park and other areas related to the firm’s work.

The conceptual theme that governed the project’s development was the idea of “grafting” or “plugging”, the latter being a key component of the firm’s activities, which become the direct conceptual route into the project’s complex brief and site conditions.

AZL Pension Fund HQ Heerlen AZL Pension Fund HQ Heerlen AZL Pension Fund HQ Heerlen AZL Pension Fund HQ Heerlen
pictures : Jan Bitter

In effect, the new building components are literally plugged into the existing situation. The perpendicular extensions are attached to the rear side of the buildings and are inserted (plugged) into the existing units. Conversely, the traffic pattern is a reversal of the concept. The traffic is “unplugged” (from the street) and moves underground to be further hidden.

AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters
pictures : Jan Bitter

The major parts of the new facilities are housed in the elongated volume, made up of thin slab volumes clad in concrete and stainless steel. These slide upon each other and float above a large lineal space carved into the ground. The floating effect provides a perception of weightlessness, of defying gravity, and at the same time is an effective energy-saving double membrane.

The hewn ground extends into the space left between the existing buildings, plugging the present condition into the newly created one. The carved volumes operate as a geometry-adjusting device, accommodating the entire complex to the subtle misalignment of the streets that define the AZL site.

AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters AZL Pension Fund Headquarters
pictures : Jan Bitter

AZL Pension Fund Headquarters images / information from Wiel Arets Architects

Wiel Arets (WAA) – Dutch architecture studio

Location: Heerlen, Visit Netherlands

Architecture in The Netherlands

Contemporary Dutch Architecture

Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architecture News

Amsterdam Architecture Walking Tours by e-architect

Dutch Architect – design firm listings

Wiel Arets Buildings

Buildings by Wiel Arets Architects – Selection

Van der Valk Hotel, Amsterdam
Design: Wiel Arets Architects (WAA)
Van Der Valk Hotel - Dutch Architecture News
image from architecture studio
Van der Valk Hotel Building

Hotel Zenden, The Netherlands
Hotel Zenden

Maastricht Academy of Art & Architecture, The Netherlands
Maastricht Academy of Art & Architecture

Dutch Buildings

Maastricht Architecture Studio:
Wiel Arets (Amsterdam + studios in Maastricht & Zurich)

Comments / photos for this AZL Pension Fund HQ Architecture page welcome

Website: Architecture