Clubhouse and Gallery in GaoYao

Clubhouse and Gallery, GaoYao Building, Architecture, Images

Clubhouse and Gallery in GaoYao

New Cultural Building in China – design by Schmidt Hammer Lassen Architects

7 Mar 2016

Clubhouse and Gallery in GaoYao

Design: Schmidt Hammer Lassen Architects

Location: GaoYao, China

Schmidt Hammer Lassen Architects has broken ground on a clubhouse and gallery in southern China

Clubhouse and Gallery

Schmidt Hammer Lassen Architects has broken ground on a clubhouse and gallery in the mountainous district of GaoYao, 100 kilometres West of Guangzhou. The project, that sits in the centre of a lake, will act as a pavilion for a new development of exclusive villas at the base of the nearby mountain. The design focuses on space, light, view and programme. The sculptural project was designed in collaboration with a Feng Shu Master to respect angles of approach and its location on the site.

Clubhouse and Gallery

The concept for the design derives from the project’s position at the heart of the site and is intended to enhance the views of the surrounding mountains, sky and water. Three distinct spaces come together under one unifying roof each with open panoramas across the water to the lush green landscape in all directions. Its sculptural presence and qualities are marked by a calligraphically simple gesture.

Clubhouse and Gallery

The project sits on the edge of a weir with visitors approaching the clubhouse via a narrow pedestrian bridge. The different spaces step together with the change in level making the building an integrated part of the lake, where terraces extend out from the interior as panoramic rooms.

Clubhouse and Gallery

The organisation of the clubhouse is clear and simple. The building is divided into the main different functions – a grand art lobby, a sales suite and a lounge. The spaces connect in a linear progression leading through the pavillion with all spaces having different relations and views to the surroundings. The roof surface becomes a 5th façade giving the pavillion a different appearance on all sides.

Clubhouse and Gallery

Internally the space is completely column free with all structure concealed within the external walls and glazed panoramic windows.

The organizational clarity of the building is enhanced by a limited palette of materials. A light oak floor connects the whole interior while the exterior is clad in vertical panels of grey granite reflecting the sun and the movement of the water.

The teaching of Fengshui organises the orientation of the building in the optimal angles for entrances at 120, 240 and 345 degrees, which is supporting the twists of views and dynamics of the plan.

The project is expected to complete in early 2017.

Clubhouse and Gallery in GaoYao – Building Information

Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Collaborating architect: Thomas Chow Architects
Structural Engineer: Dress & Sommer, Stuttgart
Client: Confidential
Area: 3,160 sqm
Status: Construction start 2016
Visuals: Luxigon
Model: Schmidt Hammer Lassen Architects

Clubhouse and Gallery

Clubhouse and Gallery in GaoYao images / information from Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Guangzhou

Guangzhou Architecture

Guangzhou Architecture Designs – chronological list

Guangzhou Architecture News

Guangzhou Building

Chinese Architecture

Chinese Architects

Guangzhou Buildings

Pazhou District Masterplan
Goettsch Partners
Pazhou District Guangzhou
picture from architects

Pazhou District Masterplan

Guangzhou Opera House
Zaha Hadid Architects
Guangzhou Opera House
photo : Virgile Simon Bertrand

Guangzhou building

Guangzhou TV Station
Information Based Architecture
Guangzhou TV Station
image : Information Based Architecture

Guangzhou TV Station

Guangzhou TV tower
Information Based Architecture
Canton Tower
photo: Information Based Architecture

Guangzhou TV tower

Grand Hyatt Guangzhou
Goettsch Partners
Guangzhou Hyatt
image from architect

Grand Hyatt Guangzhou




GaoYao Clubhouse & Gallery design : Schmidt Hammer Lassen Architects

Chinese Buildings

Chinese Buildings – Selection

CITIC Headquarters Tower, Hangzhou
Foster + Partners
CITIC Headquarters China
image © Foster + Partners

CITIC Headquarters Building China

China World Trade Tower, Beijing
Skidmore Owings & Merrill (SOM)
China World Trade Tower
photo : SOM, architects

China World Trade Tower

Chinese Architecture Offices

Chinese Buildings

Guangzhou Velodrome
Guangzhou Velodrome
image : Information Based Architecture

Comments / photos for the Clubhouse and Gallery in GaoYao Building page welcome

Clubhouse and Gallery in GaoYao Building

Website : Schmidt Hammer Lassen Architects

Website : Guangzhou