FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin, Alsace Building

FORUM of Saint-Louis in Alsace, France, Architect, Building, Haut-Rhin Architecture, Pictures

FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin

Place Gissy Building in Alsace, France – design by Manuelle Gautrand Architecture, Architects

7 Apr 2016

FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin

FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin, Alsace, France

Design: Manuelle Gautrand Architecture

13 VOLUMES CLEVERLY ASSEMBLED IN ONE BIG PUZZLE AT THE MIDDLE OF THE SITE

Located in Saint-Louis (Alsace, France) in the “Three Borders” region and in the inner suburb of Basel, the “Forum” dedicated to replace the old “Palais des fêtes” of the town, is a cultural facility designed to host associative, sporting and cultural events.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

The land, vast enough, is located close to the city center of Saint-Louis in an area mixing
different scales and uses: it remains a residential area mainly made up of low height
houses mingled with some characterless large-sized collective buildings, but it also
includes offi ces and workshops for small companies, as well as a kindergarten and a
primary school.

The project has been designed to fit between these different built scales, in the
smoothest possible way, by trying to minimize the breaks.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

The program also involves strong contrasts between reception/offices/lockers spaces
which required small-sized volumes, and the Festival Hall and the Great Hall, the two main
spaces of the project which are requiring substantially greater volumes.

Thus, between the relatively heterogeneous nature of the site and the one as well
heterogeneous of the program elements, it was essential to work on a play with
progressive volumes that could interconnect with each other while displaying the two key
programs.

The project is then made of several distinct volumes, linked up to one another in a way the
smaller volumes are placed at the edge of the individual houses, and the more imposing
ones placed at the center. At the end there are 13 volumes connected to each other
gathered at the center of the site, like the pieces of one single puzzle in this work of
compactness and articulation with the environment.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

They all fit in a unique writing because they are all covered with the same principles of
forms, materials and openings. The roof of each volume is then systematically made
of two slopes, inspired by the design of the roofs you can observe in the surroundings,
alternating the orientation of the folded faces sometimes North-South, sometimes
South-West, in order to capture a light each time different. The expanded metal (© Métal
Déployé), used as a cladding on all the facades, also contributes to this unity, and gives
the project its originality.

The project thus plays constantly with a double scale: One of fractioning that links the
Forum with its urban context, and one of homogeneity that gives the building a strong and
iconic design.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

A MODULAR ARCHITECTURE FOR A MULTI-LIFE PLACE

The building is fortunate to be located on a widespread site, which enables a flat installation and a
maximization of functionality and flexibility: all the functions communicate in a fluent way, without
vertical breaks.

Several sub-spaces are created within the project: the Festival Hall situated on the North, the
Great multifunctional Hall situated on the South, the public entrance halls on the West, the
schoolchildren entrance hall on the East, and the storage rooms on the Northeast.

The main issue of the project was to ensure that those spaces had the possibility to communicate
in a more or less direct way according to the program of the moment.

Designed like a puzzle, each space fi ts into the continuity of the next one, allowing a fluid
circulation and rapid flow between the functions, where no corridor or galleries are needed.
The flexibility was a fundamental issue of the project, each space is expressing by analyzing the
fl exibility allocated to it.

The 1870 sqm wide and 13 meters high Great Hall, hosts various functions: first it is dedicated to
sport practice, namely basketball, handball, mini-handball, badminton, judo, and gymnastics, as
much for the schoolchildren than for sportive competitions, sometimes on a national level for some
of those disciplines (especially badminton). The Great Hall can also host concerts and shows, with
a gauge of maximum 2400 standing people, or about 1000 seating on a mobile bleacher provided for
the purpose. Lastly, it can also host exhibitions or/and fairs.

It can be intersected in different ways thanks to a play of retractable sliding partitions, allowing
for instance the organization of an exhibition while a sport practice is taking place for the
schoolchildren.

The Festival Hall covers an area of 872 sqm, and is also dedicated to host shows, associative
events, weddings, or even fairs and exhibitions. Right next to it is a kitchen which allows the
organization of banquets of 600 persons maximum. That gauge can rise to 900 persons in case of a
big event or a ball.

The Festival Hall can be opened directly on the Great Hall thanks to their connection, which is
required when fairs and big events like the Book Fair are taking place and that the use of the whole
building is necessary.

The modularity is also included for the accompanying functions: the long lobby on the east is
leading to the two big areas, at the same time or not if the activities require a separation for a total
operational independence.

All the material is shared in storage rooms situated in northeast (450 sqm): during big events,
those storages will be specifically adapted with a direct access from the Acacias street, and will
be directly connected to the Festival Hall in the west, and to the Great Multifunctional hall in the
south.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

THE INDOOR DESIGN: A JOYFUL PALETTE WITH RESISTANT MATERIALS

We looked for extending the outdoor ambiances into the indoor spaces: As they are walking along
the building, the visitors discover the coppered-metal facades, and at the moment they enter the
welcoming hall, they find the long bar covered with the same large expanded metal panels.

The length of this bar, more than 14 meters, gives it a central role, welcoming and festive: it takes
up the space, in a certain way forces the detour, even incites to stop and share a friendly time over
a drink.

Above the bar itself, a long chandelier follows its contours and kind of shelters the visitors under a
warm light.

The hall seems at once flooded by this bar, but also by the reflects the chandelier is spreading into
the space: its envelope made of expanded metal creates a filter that cuts the chandelier inner light
and reflects it to the hall walls, grounds, and ceilings.

We wanted our visitors to be impressed, as soon as they entered the building, immersed in a unique
and colorful atmosphere.

To highlight this bar and its chandelier in the middle of the lobby, the different walls are soberly
tinted of a soft grey, the ideal medium to this work with reflects we sought for.

All through their promenade into the building, the visitors will fi nd this colored palette again,
regularly mixing beautiful bright oranges to greys made to enhance them.

From time to time, those oranges and greys will be combined to blacks, especially in the two big
rooms where a subdued light is needed during the day, whereas the darkest possible medium will
be needed at night, to accompany shows and concerts.

The signage always follows this register, with a graphic work both inspired by this color palette and
by the natural pattern of the expanded metal, made of little angular folds we developed in a range
of multiple little dynamic lines accompanying the texts, as so many little arrows and braces.

The project’s indoor materials are simple but rustic and strong: large fibracoustic panels on the
walls for the sound absorption, orange sports fl ooring in the Great Hall, beautiful bamboo parquet
fl oor in the Festival Hall, some nice Tom Dixon’s coppered lights, and the last but not least Vitra
furniture (whose headquarters are located at less than 20 kilometers of Saint-Louis) with a
beautiful set of Eames stackable chairs, which allow to host all the banquets and associative
events.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Luc Boegly

A SINGULAR ENVELOPE FOR A GREAT ENERGETIC EFFICENCY

As mentioned above, our wish was to create a unifi ed project, playing on both the multiplicity of
the connected volumes, and on a global homogenous design. Thus, all the claddings (facades and
roofs) are treated with the same fi nishing material; an expanded metal (© Métal Déployé) mounted
on big frames, with a very specifi c color inspired from natural copper.

The inspiration has come from the context, which combines big orangey interlocking tile roofs with
some industrial brick chimneys reminding the industrial past of the site.

We used a specifi c varnish which we designed and tested with Akzo Nobel: this is a translucent
varnish which enables to keep the vision of the expanded metal panels shiny aluminum in the
background, in which the manufacturer inserted some pigments containing copper powder. The
application was delicate due to the volatility of those pigments and their tricky assembly. The
whole required several prototypes, and the result is a glistening envelope which, by turns and
according to the light it gets, may vary to an almost white color to a nearly orange bright tint, or
also to a roses, salmons and pale oranges palette.

The expanded metal is perforated enough to reinforce this variety of perceptions: it gives the
feeling of alternatively a strong opacity, or a transparency according to the angle on which you look
at it.

This sophistication of the material along with its implementation on such a big surface, make the
building a surprising and calling landmark in the city.

The project is actually made of two envelopes with complementary functions:

A fi rst structural envelope, developed at the nearest of the functions, is forming the core and
shell while guaranteeing thermal and acoustic insulations. This fi rst structural envelope is made
alternatively of reinforced concrete walls, or of a light metallic set. Over this envelope, a second
skin is wrapped, made of large expanded metal panels, mounted on a very simple steel frame and
relatively repetitive. Their mounting over the core and shell volume creates a wide plenum.

This plenum, protected by the big uniting envelope that really embraces all the faces of the
building, answers two technical issues: First, by masking the numerous and large-sized technical
equipment that have been installed or/and spread on the roofs. Then, it makes a kind of thermal
protection during summer, plunging all the roofs forming the core and shell and the technical
equipment, into a protective relative darkness, while providing a kind of natural ventilation
intensifi ed by the expanded metal perforations.

All of this fi nally enables to minimize the use of air conditioning.

The low energy consumption of the building has been achieved thanks the combination of these
two complementary functions envelopes, among other things.

The global performance of the building has guided the whole conception and design. The main goal
was to reach the BBC label, that is a regulatory consumption level lower for a half of the reference
consumption, which is a feat for a cultural facility dedicated to host shows inherently very energy
intensive. The achievement of the BBC label has been obtained with dynamic thermal simulation.

Furthermore, the powerful outside insulation and the low quantity of glass surfaces allow to limit
the energy loss. Indeed, the project owns facades primarily closed: no curtain walls but numerous
bay windows and glass doors that connect the indoor and outdoor.

The building also has dual-fl ow ventilation and three heat pumps air/air. The whole equipment is
connected to the district heating. The new air treatment of the other rooms is made with CTA – in
partial recycling.

To achieve effi cient consumption labels the attention was paid in the fi rst instance on the built: the
wall transmission coeffi cients lower than 0.20 W/sqmK for the opaque walls, and between 1.5 and
1.7 W/sqm for the glass walls.

A commitment on the air-tightness, with a permeability of 1m3/hsqm under 4 Pa, that results from
details of precise execution, through linking workshops with the contractors, and at the end a
measure of air-tightness with a specialized organism.

FORUM of Saint-Louis

FORUM of Saint-Louis
photos © Guillaume Guerin

FORUM of Saint-Louis in Haut-Rhin – Building Information

PROJECT:
« LE FORUM » Sports, associative and events facility
Place Gissy, Saint-Louis (68) – France

PROGRAM:
Great sports/shows multifunctional hall,
festival/events hall, reception area, locker
rooms, storage area.

ARCHITECT:
MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE
Manuelle Gautrand, principal Architect,
Cécile Ortolo, project manager.

CLIENT:
CITY OF SAINT-LOUIS
PROJECT MANAGEMENT:
S.E.R.S.

PROJECT TEAM:

Structure engineers: AIC
Fluids engineers: ALTO
Quantity Surveyor: CHOLLEY
Acoustic: JP LAMOUREUX
Fire Safety: CSD-FACES
Roads and networks engineers: OTCI

OTHER CONTRIBUTORS:
Management and coordination: C2Bi (Strasbourg)
Technical controller: Qualiconsult (Strasbourg)
H&S Coordination: Veritas (Didenheim)

MAIN COMPANIES:
PONTIGGIA: Roads and networks,
URBAN-DUMEZ: Structural work, concrete,
CABROL: Steel frame, cladding,
MAIN SUPPLIERS:
METAL DEPLOYE: Expanded metal cladding,
AKZO NOBEL: copper pigment,
VITRA: chairs,
KNAUF: fibracoustic,
MOSO: bamboo parquet floor,

FORUM of Saint-Louis
photograph © Guillaume Guerin

KEY NUMBERS:
Total floor space: 5.713 sqm
Great Hall: 1 870 sqm
– Concerts/Shows confi guration: 1 700 seats
– Sports confi guration: 1 000 bleacher seats,
sports field: 44 x 26 m.
– Festival Hall: 870 sqm, 700 seats
– Reception hall: 300 sqm
– Storage rooms: 450 sqm
Great Hall ceiling height: 13 m
Festival Hall ceiling height: 10 m
Steel frame:
– Maximum range: 40 m for the Great Hall
– 30 m for the Festival Hall
– Weight of the frame: around 350 tons
Work cost: 9,7 M€ vat excl.

DATES:
– Competition: 2010
– Studies: 2011 – 2013
– Construction work:
Commencement of work: October 2013
Delivery of the building: December 2015
– Opening to public: February 2016

FORUM of Saint-Louis in Alsace images / information Manuelle Gautrand Architecture

FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin design : Manuelle Gautrand Architecture


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Alsace Architecture

Hotel Loisium Alsace
Design: Steven Holl Architects
Hotel Loisium Alsace Hotel Loisium Alsace France Hotel Loisium Design Hotel Loisium Alsace Building
image from architect

Hotel Building in Alsace

French Architecture Designs – chronological list

French Architecture

Building close by:

Vitra Fire Station, Weil am Rhein by Zaha Hadid Architects

Vitra Haus showrooms, Germany
Design: Herzog & de Meuron
Vitra Haus
photo Leon Chew © Vitra

Vitra Haus Showrooms by Herzog & de Meuron in Weil am Rhein




Saint-Louis (German: Sankt Ludwig) is a commune in the Haut-Rhin department in Alsace in north-eastern France. The inhabitants are called Ludoviciens.
Saint-Louis is located at the German and Swiss borders, just north of Basel. The EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg is situated on its territory. The commune of Saint-Louis also contains the former villages of Bourgfelden and Neuweg (also known as Saint-Louis-la-Chaussée, or Näiwaag in Sundgau Alsatian).
source: wikipedia
Website: Saint-Louis, Haut-Rhin, Alsace

Zenith Saint-Etienne Building
Foster + Partners
Zenith Saint-Etienne
photo : Nigel Young

Zenith Music Hall Strasbourg
Massimiliano Fuksas Architecture
Zenith Music Hall Strasbourg
photo : Moreno Maggi

Pierre Vives Project
Zaha Hadid
Montpellier building
picture from ZHA

Hotel Loisium Alsace France design : Steven Holl Architects

French Architects

French Buildings

Comments / photos for the FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin, Alsace in France page welcome

FORUM of Saint-Louis, Haut-Rhin, Alsace

Website: Saint-Louis Alsace

No tags for this post.