Alvar Aalto Museum in Jyvaskyla

Alvar Aalto Museum, Finnish Concept Design, Contemporary Building Images

Alvar Aalto Museum in Jyvaskyla

Concept Architecture, Finland – design by Melbourne Design Studios (MDS)

23 Nov 2016

Alvar Aalto Museum

Design: Melbourne Design Studios

Location: Jyvaskyla, Finland

Alvar Aalto Museum

Alvar Aalto Museum

This unbuilt project creates a ‘connector’ between the existing Alvar Aalto Museo and the Central Museum of Finland in Ruusupuisto, inspired by Alvar Aalto’s architecture, paintings and design philosophy.

Alvar Aalto Museum

Design Approach
A sculptural outer skin and green roof respond to Aalto’s originally intended continuous flow of landscape and water between the buildings. The new extension remains somewhat concealed, wait-ing quietly behind the landscape screen to be explored from inside – inviting visitors over and through – with a light visual and physical footprint.Contextual response

Alvar Aalto Museum

– Spiralling internal and external ramps generate an inclusive, legible, continuous, organic, daylit visitor journey.

– The Green Roof is a people’s park.

– A waterway emulates Aalto’s original design demonstrating a ‘living’ model for urban water col-lection, cleansing, storage and reuse.

– Water used in ponds and water/ice wall recirculates through wetlands for treatment.

Alvar Aalto Museum

Architectural form
– Organic layering of internal and external forms reflects mountainous pine covered ridges.

– Sustainable timber structural canopy combines layered CLT panels (Cross-Laminated Timber) sculpting a timber landscape inside and out.

– A folded plate perforated wind screen parametrically designed for light, view, wind and solar ac-cess extends Alto’s ponds to vertical plane forming a natural seasonally-responsive backdrop

– The folded screen becomes a Waterwall in Summer / Ice Wall in Winter, creating a visual and auditory anchor – summer waterfall, winter icicles – with a changing patina seasonally and over time.

Alvar Aalto Museum Alvar Aalto Museum

“Humanising Architecture”
– Daylight filters through the perforated screen and reflects from south facing skylights washing visitors with shifting light play throughout the day.

– Natural materials – timber, recycled copper screen, earth roof – welcome visitors with human-scale textures ever-changing with seasons.

– Activated, flexible circulation space through the shop using ‘crochet’ curtain.

– Layered skin – wind-shielded, highly insulated, airtight – stabilises internal temperature.

– Controlled heat-recovery ventilation and Passivhaus technology with geothermal heat pump for heating and cooling (backed-up by district heating) integrated in CLT interior.

Alvar Aalto Museum

Alvar Aalto Museum in Jyvaskyla images / information from MX_SI

This design resulted from an open international competition in search of an architect by The Alvar Aalto Foundation and the City of Jyväskylä.


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Finnish Architecture – Selection

House Moby Dick, Espoo
Arkkitehdit NRT
House Moby Dick
photo from architect

House Moby Dick

Kamppi chapel of silence, Helsinki
Design: K2S Architects
Kamppi chapel Helsinki
picture by architect

Kamppi Chapel

Kuokkala Church, Jyväskylä
Design: Lassila Hirvilammi Architects
Kuokkala Church Building
photograph : Jussi Tianen / Mikko Auerniitty

Kuokkala Church




Hanko Ice Cream Kiosk, Helsinki
Wood program 2007: Satoshi Ohtaki + working group
Hanko Ice Cream Kiosk
picture by architect

Hanko Ice Cream Kiosk

Finland Architects

Comments / photos for the Alvar Aalto Museum in Jyvaskyla Building page welcome

Alvar Aalto Museum in Jyvaskyla Building, Finland

Website: Melbourne Design Studios (MDS)