Woodpeckers House in the New Forest

Woodpeckers House, New Forest Property, English Countryside Residence, Architecture, Home Images

Woodpeckers, House in the New Forest

New Rural Residential Development in Hampshire, Southern England – by Strom Architects

20 Sep 2016

Contemporary House in the New Forest

Design: Strom Architects

Location: New Forest, Hampshire, southern England

Woodpeckers, New Forest House

Photos: Luke Hayes

Woodpeckers is a private house in the New Forest, designed as a two-storey replacement for a 1930s bungalow. The site sits amongst fields and woodland just outside the National Park, with a heavily-treed and well-established garden. Building works started in August 2014 and the clients moved in at the start of July 2015.

Woodpeckers House in the New Forest

The clients wanted a comfortable contemporary home as a weekend house, which could eventually become their permanent home in the future. With busy lives in London, they needed somewhere to retreat to at weekend. As keen gardeners and enjoying the outdoor lifestyle, they wanted a strong relationship with the garden, as well as the surrounding countryside.

Woodpeckers House in the New Forest

With the clients both involved in the design world, their aspirations for the aesthetic and build qualities were high. They wanted a house that would be simple, elegant, and robust enough to cope with two dogs and regular visitors. A tight budget meant that the architects found efficiencies in the building fabric and structure to offset the cost, as the quality of finishes and size of spaces were not to be compromised.

Woodpeckers House in the New Forest

Strom Architects established that for speed and cost reasons, it was best to adopt a timber frame for the house. To create a strong internal-external relationship, large openings would be required – traditional masonry would have needed large amounts of steel to achieve these, which would have attracted costs, and diluted the simplicity of a singular structural strategy. As it stands, the structure is entirely timber studwork, sitting on a piled concrete slab. The studwork is filled and over-clad with insulation, creating a thermally- and structurally- efficient envelope.

Woodpeckers House in the New Forest

Planning constraints dictated a tight floor area, with an additional allowance for a ‘conservatory’. All overhangs were counted in the areas, so we established that a slab-sided volume would make best use of the restrictions, pushing glazing to the outer edge of the envelope. By integrating a single-storey flat-roofed glazed element, continuing out seamlessly from the main open plan space, the architects were able to eschew the typical aesthetic of a domestic conservatory.

The driveway is to the North-West of the site, separated from the garden by a low wall and fruit trees. The house sits on a low brick plinth which provides a raised entrance area, as well as larger terraces around the house. The ground conditions mean that the gardens can suffer with boggy lawns at times. The plinth allows outdoor areas to be enjoyed regardless of waterlogging.

Woodpeckers House in the New Forest

Above the plinth the house is clad in open-jointed untreated larch strips; wide horizontal bands of 3-ply larch boards are placed at first floor- and roof-level, to articulate the slab-sided façades and to express the timber floor plates within the structure.

Woodpeckers House in the New Forest Woodpeckers House in the New Forest

Inside, the ground floor is split into smaller ancillary spaces to the West of the entrance, with open-plan spaces to the other side. The kitchen is anchored in the centre of the plan, with the dining area adjacent to it. Terraces to the North and South give a relationship between the busy interior and the gardens beyond. A void at first floor provides additional height, giving a feeling of space and connection between floors. The living room and conservatory enjoy views of woodland to the East. An open fireplace – with a white-painted brickwork chimney and cast concrete hearth – gives solidity, and a focal point to this living room.

Woodpeckers House in the New Forest

Brickslips are used as the floor finish, complementing the tactile qualities of the brick and concrete hearth; this floor finish continues out onto the terraces to give a seamless inside-outside feeling.

Woodpeckers House in the New Forest

An open-tread staircase leads to the first floor level. To the West is guest accommodation; the master bedroom is separated from these rooms by the void, and sits on the East side of the house to make the most of the morning sun.

The relationship between the spaces and the sun was important to inform how and when spaces are used, as well as how they perform environmentally. Strom Architects prefer to approach sustainability in a more holistic manner, ensuring that it is considered as part of the design proposals, rather than as an add-on after the design is completed.

Woodpeckers House in the New Forest

Strom Architects carefully considered sunpath, overshading, thermal mass and natural light when creating Woodpeckers. With a slab-sided house there are no overhangs to prevent overheating; however, the mature trees on site prevent excessive solar gain so additional cooling is unnecessary. The large windows and central void capitalise on natural light, lessening the need for artificial light. The brickslip flooring provides thermal mass to this lightweight house, ensuring that temperatures are kept even.

Woodpeckers House in the New Forest Woodpeckers House in the New Forest

Openings on the North and South facades provide cross-ventilation, and with the void above them this also allows ventilation between the floor. A system of passive vents provides background ventilation. Underfloor heating at ground floor level is powered by an air source heat pump, lessening the requirements of gas heating, and is further supplemented by the open fire. Rainwater is dealt with in soakaways or collected for the garden. Foulwater is dealt with on site using a mini-sewage treatment plant, so there is little impact from the site’s occupation on its surroundings.

Site Location Plan ; Site Plan:
Woodpeckers House Site Location Plan Woodpeckers House Site Plan

Designed from the outset as a timber-frame, the dimensions of the house reflect maximum spans for standard engineered timber beams, utilising simple components with very little wastage from cutting. This approach of building more efficiently and simply is an important aspect of sustainability at Woodpeckers. Purely superficial elements, inefficient use of space or overly complex detailing, require more building; this in itself requires more energy, processing and waste. By rationalising the plan and simplifying facades, we built sustainability concerns into the design.

Ground Floor Plan ; First Floor Plan:
Woodpeckers House Ground Floor Plan Woodpeckers House First Floor Plan

Initially envisaged as a house for the weekends, Woodpeckers has become much more to the clients, with them spending more and more time there – from long weekends, to weeks spent working from home and extended stays hosting family during the holidays.

Long Section ; Cross Section:
Woodpeckers House Long Section Woodpeckers House Cross Section

Woodpeckers House images / information from Strom Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Contemporary English Houses by Strom Architects

Hurst House
Design: John Pardey Architects in Collaboration with Ström Architects
Buckinghamshire Home
photo : Andy Matthews

Hurst House in Buckinghamshire

Residence near Aldeburgh
Design: Strom Architects
Suffolk House
render : Peter Guthrie

Contemporary House in Suffolk

English Architecture Designs – chronological list

New Houses

Contemporary English Homes

Paragraph 55 House, Ravenstone, Buckinghamshire, southern England
Architects: AR Design Studio
Paragraph 55 House Ravenstone
image from architect

Paragraph 55 House – 24 Mar 2016

Flint House, Waddesdon
Design: Skene Catling de la Pena
Flint House, Waddesdon
photograph : James Morris

Flint House in Buckinghamshire – 25 Nov 2015: Grand Designs House of the Year

English Houses
English House
photograph © Tim Crocker




English Housing

Fir House in Bransgore, New Forest – 21 Jul 2016
Design: Footprint Architects
Fir House
photograph : Alex Campbell

House in the New Forest
Design: PAD Studio, Architects
New Forest House
photo : Nigel Rigden

New Forest House
Design: John Pardey Architects
Hampshire House
photo © James Morris

Glass House Hampshire
Architects: AR Design Studio
Glass House England
photo : Martin Gardner

Abbots Way House in Hampshire
Architects: AR Design Studio
Hampshire House
photo : Martin Gardner, spacialimages.com

Winchester Pool House
Design: Adam Knibb Architects
Hampshire Pool house
image from architects

Hampshire Mill House
Design: Dan Brill Architects
Hampshire Mill House
photo : Andrew Putler

Contemporary Houses

English Architect

Comments / photos for Woodpeckers House in the New Forest page welcome

Woodpeckers House in the New Forest Building

Website: New Forest