The Farmer’s House

New Farmhouse in the South Downs National Park, Photos, Agricultural, Home, Architecture, Building, Architect

The Farmer’s House

New Farm House in England – Architects: AR Design

4 Sep 2017

The Farmer’s House

Architects: AR Design

Location: South Downs National Park, England, UK

Contemporary Farmhouse in South Downs National Park

The Farmers House

Description The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead. Set on a private estate in the most western part of the South Downs National Park, the house’s rural location is its raison d’etre.

The Farmers House

AR Design Studio were approached by the clients who were looking to add a completely selfcontained yet joined annexe, that would be a space for their children and grandchildren to ‘take over’ when they were staying.

The Farmers House

The existing house had been subject to a number of previous alterations and extensions throughout the years which had led to it feeling mismatched and sitting uncomfortably on the plot.

The Farmers House

The team at AR Design Studio proposed an extension and makeover that would wrap everything together in a unified and elegant form. The old and new are joined by a glazed link that sits between the existing house and the new annexe. The annex, which sits to the east, is surrounded by a large covered alfresco dining and relaxing area.

The Farmers House

The terrace and pool sat centrally in front of the house are tied in with a large sweeping canopy above. This reaches around the existing house, and continues to the west of the plot, providing an additional sheltered seating space. This canopy incorporates openings for the existing trees and partial shading elements, providing protection to the southern facing façade with delicate timber louvres.

The Farmers House

The Farmers House

In terms of updating the existing house, the traditional geometry has been embraced, using materiality to tie the scheme together. The wrapping gesture is continued with an element of Zinc, beginning on the north elevation of the existing house and continuing over the roof to overhang and provide shading to the south elevation, while the remaining facades of the existing house are now clad in timber to match the extension.

The Farmers House

A palette of natural and man-made materials was carefully curated. The zinc has a strong agricultural feel that defines the context and client’s heritage whilst providing a protective gesture. This is contrasted with the linear timber cladding which acts as a contemporary, yet rural material, and the fibre cement provides a cool toned solidity to compliment the warm details of timber.

The Farmers House

Visually, the extension appears as a single mass placed on the landscape, with the snug, kitchen/living and dining space, utility room, and two of 3 bedrooms on the ground floor. Small punctuations have been made into the timber cladding to introduce natural light, yet their scale kept modest to protect the rooms from the on looking driveway.

The Farmers House

The Farmers House

The geometry of the façade is clad with fibre cement and provides the dining area with more privacy. The hidden subterranean mass below avoids a visual bulk which could otherwise swamp the existing house’s proportions, and includes a bedroom, plant room and garage space for 2 cars.

The Farmers House

Internally, the finishes have been kept minimal with cool grey tones, similar to that of the fibre cement cladding. Warm touches are constantly visible through the furnishings and timber cladding.

The Farmers House

East facing bedrooms catch the morning light and have extensive views over the surrounding South Downs, whilst strategically placed skylights have been used throughout the project to introduce natural light into spaces deeper in the plan.

The Farmers House

The scheme now stands as a single architectural form that stretches out across the garden setting. Looking at the wider context, the strong geometry sits amongst a structured landscape, which gradually dissolves into the farm land beyond.

The Farmers House

The Farmers House

Client Testimonial We thoroughly enjoyed working with AR Design, it has been a great experience, the completed project has exceeded our expectations and improved our home immeasurably, the quality of the design and the attention to detail throughout have been exceptional, thank you!

The Farmers House

AR Design Studio Blurb AR Design Studio is a RIBA chartered architects practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant and imaginative contemporary new homes, extensions, renovations and mulitplot developments.

The Farmers House

AR Design Studio’s architectural expertise and flair has been recognised by winning a number of prestigious industry awards including the Royal Institute of British Architects (RIBA) 2012 Regional Award, Civic Trust Award, Daily Telegraph Small House of the Year Award 2014 and have more recently been shortlisted for the RIBA South Award 2017 and The Sunday Times British Homes Award 2017.

The Farmers House

With a comprehensive knowledge of planning, AR Design Studio has built a stunning portfolio of completed residential projects.

The Farmers House

Image Credits: Martin Gardner

The Farmer’s House images / information from AR Design


To see all listed projects on a single map please follow this link.




English Architecture

English Architecture Designs – chronological list

Suffolk Buildings – Selection

Balancing Barn, Thorington
Design: MVRDV
Balancing Barn Suffolk
image from Living Architecture

Balancing Barn Suffolk

Black Barn, off-grid Paragraph 55 country home in Suffolk
Design: Studio Bark
Black Barn
image from architect

Paragraph 55 country home in Suffolk – 22 Jun 2016

The Jerwood DanceHouse, Ipswich
Design: John Lyall Architects
Jerwood Dance House
photo : Richard Bryant

The Jerwood DanceHouse

Snape Maltings Campus Buildings
Design: Haworth Tompkins
Snape Maltings Building
photograph : Philip Vile

Snape Maltings Building

Clay Fields – affordable housing
Design: Riches Hawley Mikhail Architects
Suffolk Housing
photo : Nick Kane

Suffolk housing

Poplar Cottage, Walberswick
Dow Jones Architects
Suffolk property
image from architects

Suffolk property

University Campus Suffolk building, Ipswich
RMJM
Suffolk building
image from architects

Suffolk building : Architecture Competition win




English Houses

County Architecture adjacent to Suffolk

Cambridgeshire Buildings
Essex Buildings
Norfolk buildings

English Architects

Suffolk Apartments

Ipswich Buildings

Comments / photos for the The Farmer’s House page welcome

The Farmer’s House – page

Website: AR Design