The Box and St Luke’s Church, Plymouth Cultural Centre Building, Devon Building Renovation Images

The Box and St Luke’s Church in Plymouth

28 Sep 2020
The Box, Plymouth

The Box is a £46m project to transform Plymouth’s Grade II listed museum, library and adjacent church into a cutting-edge facility, boasting interactive collections housed in an exhibition space three times greater than the site’s original size.

The Box Plymouth Cultural Centre

5 Feb 2020

The Box in Plymouth

Architects: Atkins

Location: Plymouth, Devon, South West England, UK

The Box Museum Plymouth

The Box is the largest multi-disciplinary arts and heritage space opening anywhere in the UK next year and the biggest in the South West of England. Originally three separate buildings, its ground-breaking design has completely transformed, extended and combined Plymouth’s former City Museum and Art Gallery and Central Library buildings and restored St Luke’s Church to create a cutting-edge, interactive cultural centre with 13 new galleries and exhibition spaces, a striking elevated archive, a new glass atrium, learning and research facilities and the first public square to be built in Plymouth since 2004.

The Box Museum Plymouth

The £40million project has created a visitor destination for the region and beyond of nearly 8,000 sqm – more than three times the size of the original museum. With a design approach that seamlessly combines the contemporary and the historic, The Box provides a new infrastructure to revolutionise the way Plymouth’s permanent collections and visiting exhibitions are managed and displayed.

The Box Museum Plymouth

Safeguarding Important Collections for Future Generations
A fundamental part of The Box’s innovative architecture is its elevated ‘archive in the sky’ which will be home to the majority of its collections. Atkins (one of the world’s leading architectural firms having worked with Heathrow Airport, Rolls Royce and TfL) has designed a contemporary extension of 900 sqm which features what is believed to be Europe’s largest bi-directional cantilever, measuring up to 8m deep and 10m above the ground.

This impressive ‘floating box’ above the building’s centre is clad externally in four finishes of panel – white, grey, black and mirrored stainless steel – subtly mixed and graded over the elevations to represent pages telling the many stories the collections hold. With the concept design created by architect Atkins as a modern-day take on a cabinet of curiosities, it’s a daring and dramatic structure.

The Box Museum Plymouth

Over the next few months 24,000 boxes – the equivalent to more than two miles of archives – will be moved to The Box from Clare Place which has served as the home of the Plymouth and West Devon Record Office since 1982. They will be joined by the city’s Local Studies reference collection, the South West Image Bank, the South West Film and Television Archive – the largest regional archive of its kind in the UK – and the natural history, human history and art collections from the Museum and Art Gallery. They’ll all be housed in an environment fit for the 21st century thanks to a building management system designed to stabilise the temperature if the archive at all times.

The Box Museum Plymouth

The massive concrete box containing the archive not only provides the structure necessary to achieve the cantilever, it also provides a fire-resistant protective shell that, with its heavily insulated outer wrap, will also moderate the rate of change of the internal environment. This means that in Plymouth’s fluctuating weather – from winter frost to the heat of summer, and the mist and gales throughout – the climate inside the archive will remain constant, with minimal need for air conditioning. An array of PV panels have also been placed on the new roof to compensate for the energy used to run the site.

James Harrison, Design Director, Atkins, said: “Working closely with Plymouth City Council over the past few years, this project has been a great opportunity to demonstrate our multi-disciplinary expertise to deliver a project that will benefit the local region for decades to come. The sympathetic transformation of the Grade II listed buildings into a cutting-edge interactive centre is a great demonstration of how the old and the new can so beautifully blend together, and we look forward to seeing The Box open its doors in 2020.”

In total, 2,177,516 objects will be moved into The Box as part of the fit-out and installation programme known as the ‘re-load’ that will take place in late 2019 and early 2020. As a pioneer for the conservation of Plymouth’s heritage, The Box is a new ‘safe home’ for significant archival objects including the Plymouth Bomb Book, which evidences the most destructive raids of the Second World War, the Queen Mary Charter, which dates from 1554 and is the oldest surviving original royal charter for Plymouth, and the Elizabethan document dating from 1587 that gave Sir Francis Drake permission to set sail ‘for the honor and safetie of our Realmes and Domynions’.

The Box Museum Plymouth

In this innovative new visitor destination, archives, film, works of art and objects will come together, blending technology and tradition to create an exceptional, immersive and fun environment. Special objects and artefacts include 150,000 natural history specimens, a 3D print of a 35,000-year-old cave lion skeleton (the only one on display in the UK), the oldest ‘coat’ in Europe (a Bronze age bear pelt) and the world’s oldest-known pasty recipe.

Visitors will instantly be drawn in by the glazed façade of The Box, made up of 149 panes of glass, as they see a dramatic suspended ‘flotilla’ of fourteen newly restored monumental ships figureheads on loan from the National Museum of the Royal Navy, appearing to sail through the double height atrium in an iconic installation. This space will be day-lit as light floods in through the glass façade and dramatically lit at night, visible from a new 800m2 outside piazza at all times.

The Box Museum Plymouth

Beyond the figureheads at the upper level is the Active Archive gallery. The gallery runs as a bridge linking the old buildings with the new – part exhibition, part social space, part workspace. The front of the bridge overlooks the main entrance and figurehead installation.

The other side is more contained, overlooking a void and the back walls of the historic museum and library buildings. Visitors can browse the Local Studies collection in comfortable seating and engage with maps from the last 500 years via an interactive digital ‘map table’. In the centre of the space there are a series of display archways, each focusing on a different object from the archive and a different story evidenced by archival material.

The central archways lead to a dedicated research room which features highlights from The Box’s historically significant Cottonian Collection. Amassed during the 18th century, the Designated Collection is protected by an Act of Parliament and consists of 2,000 volumes, 100 Old Master drawings and 3,000 of the finest prints from England and Western Europe. In this space visitors to The Box will be able to request access to any of the collections stored in the ‘archive in the sky’.

Other prominent architectural features in The Box include the historic double height atrium of the original Edwardian museum with its beautiful terrazzo marble floor and from which all galleries and exhibition spaces can be accessed.

The Box Museum Plymouth

Art, history, science, education and so much more can be found inside The Box, all different, all connected, and all under one incredible new roof. A modern, fresh approach has been taken by Plymouth City Council and Atkins to reflect the relevance of these collections today, and to complement the contemporary style of the cantilevered extension.

The Box Museum Plymouth

Building works have been led by construction and regeneration specialist Willmott Dixon, one of the largest contracting companies in the UK. Established in 1852, it has successfully delivered many high quality building projects in a wide range of sectors including the fit-out of a new home in London for the Design Museum and the refurbishment of the Victorian-era Alexandra Palace.

The Box Museum Plymouth

Leading exhibition designers Event Communications have assisted in converting the existing buildings into 3,500m2 of interactive exhibition spaces and large-scale permanent galleries. The Box will also be equipped with a teaching room for the University of Plymouth as well as meeting rooms, a shop and café.

The fit-out of The Box is led by specialist contractors The Hub who have worked with globally-important museums such as the Victoria and Albert Museum for their David Bowie exhibition – the V&A’s most successful exhibition ever.

Robert Woolcock, Director, Willmott Dixon said: “The Box is so much more than a construction project – it’s an opportunity to bring Plymouth’s past into the present and create a legacy for the future. In addition to delivering the fantastic building, we are delighted that the project has provided 1325 weeks of work for apprentices, provided over 28 weeks of work experience, and inspired the next generation of construction professionals through 23 school engagements.

The Box Museum Plymouth

We are very proud to have been involved in this landmark project that supports and preserves Plymouth’s history and culture for new generations as well as providing an iconic attraction for visitors.”

St Luke’s Church:
The Box Museum Plymouth

The Box and St Luke’s Church, Plymouth – Building Information

Architects: Atkins

• The Box will be the biggest cultural centre in the South West of England rivalling Tate St Ives and hosting British Art Show 9 in 2021
• Features a striking elevated ‘archive in the sky’ with perfect storage conditions for the nation’s important archives and collections
• The Box brings Plymouth’s former museum and art gallery and central library buildings together in one new magnificent building
• St Luke’s Church restored to be the South West’s newest contemporary art exhibition space with one of the UK’s last remaining outside pulpits dating to 1913
• The Box’s architectural design celebrates the past while engaging with the 21st century

The Box Museum Plymouth

Photography: The Box Museum Plymouth – Wayne Perry

Atkins

The Box and St Luke’s Church Cultural Centre in Plymouth images / information received 050220 from Atkins

Location: Plymouth, Devon, England, UK

Plymouth Architecture

Plymouth Buildings

The House in Plymouth
Design: Burwell Deakins Architects
The House In Plymouth
photograph © Christopher Heaney
Plymouth University Building

Pavilions Arena Plymouth
Design: BDP
Pavilions Arena Plymouth building design
picture from architects
Pavilions Arena Plymouth

Plymouth Theatre Royal
Design: Ian Ritchie Architects
Plymouth Theatre Royal : Stirling Prize nominee 2003

University of Plymouth – Roland Levinsky building
Design: BDP + Henning Larsen
University of Plymouth Building

Bircham Park masterplan, Derriford, North Plymouth
Design: S333 Architecture + Urbanism
Plymouth Masterplan

Liveable Exeter
Design: LDA Design
Liveable Exeter new Devon homes
image courtesy of architectural office
Liveable Exeter Devon housing

Devon Architecture

Somerset Buildings

Eden Project, Cornwall
Design: Grimshaw Architects

Devon Architects

Comments / photos for the The Box and St Luke’s Church Cultural Centre in Plymouth page welcome

Website : Plymouth