Jaguar Land Rover Design Studio Gaydon, Warwickshire Commercial Building, English Architecture Images

Jaguar Land Rover in Warwickshire

Car Manufacturing Building in Gaydon, West Midlands, England, UK – design by Bennetts Associates

18 Dec 2019

Jaguar Land Rover Design Studio in Gaydon

Design: Bennetts Associates

Location: Gaydon, Warwickshire, UK

Jaguar Land Rover Design Studio

Jaguar Land Rover’s state-of-the-art advanced product creation centre designed by Bennetts Associates is now open. The project brings together design, engineering and production purchasing under one roof for the first time, in a new facility that is designed to encourage collaboration throughout the entire vehicle development process.

Jaguar Land Rover Design Studio

Located discretely in the rolling Warwickshire countryside, Gaydon has been home to automotive R&D for many decades since its origins as a WW2 airbase. The project brief was to consolidate operations for greater efficiency, help transform working practices, expand facilities, embed sustainability and wellbeing, and relocate Jaguar Design from its birthplace in Coventry to sit alongside its sister brand’s studio.

More than 50,000 sqm of built space accommodates the Jaguar Design Studio, offices, a site-wide restaurant, a 400-seat multipurpose hall, visitor building and other amenities. A new internal street connects these to existing buildings to foster community and a weave of connectivity maximises potential for serendipitous interaction to help drive creativity, innovation and synergies.

The new facilities are gathered under one of Europe’s largest timber roofs. As well as giving warmth, timber expresses sustainability and oversailing rooflights infuse the interior with natural light. A supporting steel ‘super-grid’ accommodates the wide range of spaces within an overall structural order and correlates with the triangular geometry of the original airbase runways, thus tying the future of the site in to its past. The materials of the ground plane link the landscape to the building’s naturally ventilated communal spaces, which flow out from beneath the soaring canopy.

The new built identity speaks subtly of Jaguar Land Rover’s values and products through quality of design, engineering and performance. Positioning of this sustainable new facility at the heart of Jaguar Land Rover’s ‘Destination Zero’ mission also reflects the organisation’s leading role in transformative change of the automotive world.

The landscape design brings the beauty of the rural setting deep into the site to reinforce a distinctive sense of place. A new lake dramatically transforms the arrival experience, as well as forming part of a sustainable drainage system. Within the site, space formerly occupied by car parking is now a lush green park serving the site-wide community with natural amenity away from the desk as part of the Jaguar Land Rover’s wellbeing agenda. An extended former runway alignment ties lake, entry, park and the site’s origins together.

Designed with Buro Happold (Engineering) and Grant Associates (Landscape), the project was delivered through novated Design & Build with Laing O’Rourke. Employing extensive Design for Manufacture and Assembly (DFMA) not only had benefits for quality, efficiency and safety, but also mirrored the nature of Jaguar Land Rover’s business.

Jaguar Land Rover Design Studio

Julian Lipscombe, Director of Bennetts Associates said:- “It has been a great privilege to work with an organisation of Jaguar Land Rover’s pedigree. We have endeavoured to create a scheme that reflects them in a way that is distinctive, elegant and enduring – rather like their iconic designs. Community, interaction, sustainability and wellbeing are core to a design approach that will enhance user experience and perform to a high standard – again reflecting their brand. The project represents another significant evolution in our approach to workplace, placemaking and construction, with adoption of DfMA as an exciting first step for us into what we see as the future of the industry.”

Jaguar Land Rover Design Studio

UEA Institute of Productivity – Building Information

Project area: More than 50,000 sqm
Number of storeys: 4, 3 and 2 upper levels plus basement
Facilities – Include a new Jaguar Design Studio, offices, a site-wide restaurant, a 400 seat multipurpose hall, visitor building and other amenities

Client & PM: Jaguar Land Rover
Architect: Bennetts Associates
Engineer: Buro Happold
Landscape Architect: Grant Associates
Interior Designer: Bennetts Associates Main Contractor Laing O’Rourke Cat B Fit Out Contractor Styles and Wood QS: Thomas and Adamson

Planning decision: July 2016
Start on site: November 2016
Completion: September 2019
Opening: September 2019

Photography © Hufton+Crow

Bennetts Associates

Jaguar Land Rover Design Studio in Gaydon, Warwickshire images / information received on 181219

Location: Warwickshire, United Kingdom

Warwickshire Buildings

Warwickshire Architecture

Warwickshire Architecture

Sherborne House, Coventry, West Midlands
Design: Fraser Brown MacKenna Architects
Coventry Building | www.e-architect.co.uk
photo : Tim Crocker

Sherborne House, Coventry Building

The Oculus, University of Warwick campus
Architects: Berman Guedes Stretton
The Oculus University of Warwick
photograph : Quentin Lake

The Oculus, University of Warwick

Astley Castle, Nuneaton
Design: Witherford Watson Mann
Astley Castle Building
photograph © J Miller

Astley Castle

University of Warwick Campus
Design: bmj architects
University of Warwick Campus

BFI Master Film Store
Design: Edward Cullinan Architects
BFI Master Film Store

Warwick Students Union
Design: MJP
Warwick Students Union

British Horse Society Headquarters Building, near Coventry
Design: Archial
British Horse Society Warwickshire

Warwickshire Architecture Competition Shortlist
Warwickshire Architecture Competition

Bennetts Associates Architects

Comments / photos for the Jaguar Land Rover Design Studio in Gaydon, Warwickshire Building page welcome