Hind House, Wargrave Property, Building, England

Hind House, Wargrave Property, England Building, Project, Design, Property, Image

Hind House Wargrave

Residential Development: Architecture Information – design by John Pardey Architects in England, UK

8 Sep 2009

Hind House

Wargrave, England, UK
2009
Design: John Pardey Architects

Hind House sits on the banks of the River Loddon, near Wargrave in Berkshire, UK. The concept was based on three elements; living, guests and bedrooms, creating wings that adopt a pinwheel form raised on columns to combat flooding from the river.

Hind House Hind House Wargrave Wargrave house Wargrave property

A dark zinc-clad wing is pushed forward to receive a staircase that slices up into an open timber-lined hood, with a glazed room to the side containing a guest suite that doubles up as a gym. The stair arrives onto an entrance balcony, and a central hall space – the day room, which is dedicated to outdoor living and leads out onto a large deck. Following the zig-zag of the pinwheel, a staircase then leads down to a garden deck, with boardwalk on the river’s edge. The house is to be steel framed, with timber stud infill; cedar and zincclad, with aluminium framed windows (frameless glazing to gym area); and have single-ply roofing.

The project was procured under a type of construction management where the client employed a construction manager to work closely with client and architect. The client procured (and paid for) all materials and trades directly and the construction manager coordinated all site activities day to day for as set fee. This resulted in greater flexibility and collaboration than would commonly result with a more adversarial traditional procurement route.

Wargrave house Wargrave home Wargrave property

Many difficulties were encountered during the planning stage of the project due largely to Environment Agency concerns as the site is located on the functional flood plain. It was finally granted permission after lengthy liaisons with the EA to establish that the proposed design in fact had a mitigating effect on the flood water flow and storage when compared to the existing dwelling.

Hind House – Building Information

Client: Steve and Dee Hind
Size of project: 270m²
Cost: £750,000
Start date: Sep 2007
Completion date: Feb 2009

Hind House images / information received 080909

John Pardey Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




English Architecture

English Architecture Design – chronological list

English Architects

LEAF Awards Winner 2009

English Houses – Selection

Black Rubber Beach House, Kent
Simon Conder Associates
Black Rubber Beach House
photo © Stephen Ambrose 07866 602627

Salt House
Alison Brooks Architects
English house
photo: Cristobal Palma




Berkshire Buildings – Selection

John Madejski Academy, Reading
Wilkinson Eyre Architects
John Madejski Academy
photograph : James Brittain
John Madejski Academy

Langley Academy, Slough
Foster + Partners
Langley Academy Slough
image : Foster + Partners
Langley Academy Slough

Savill Building, Windsor Great Park
Glen Howells Architects
Windsor Great Park building
photo: The Crown Estate. Warwick Sweeney Photography
Berkshire building

Slough Cultural Centre
3D Reid
Slough Cultural Centre
picture from architect
Slough Town Centre

Comments / photos for the Hind House Wargrave Architecture page welcome

Hind House Wargrave Building

Website: England