Davidson Office Building, Berkshire Commercial Redevelopment, English Architecture Photos

Davidson Office Building Reading

14 Sep 2020

Davidson Office Building in Reading

Design: dn-a architects

Location: Forbury Square, Reading, Berkshire, England, UK

Thames Tower Reading Berkshire

Photos © Andy Stagg

dn-a’s refresh has propelled Davidson forward to become one of the most sought-after office environments in the highly competitive Thames Valley office market.

Thames Tower Reading Berkshire

The design enhances the use of space through the introduction of a warmer palette of natural materials, which uplifts the atmosphere of the entrance, reception and passageway.

Thames Tower Reading Berkshire Thames Tower Reading Berkshire

“Through the vision of dn-a we have transformed Davidson to a new level. The new reception area, additional showers and bicycle store have ensured that the building enhances the wellbeing of our occupiers and has received universal approval.” – Neil Meredith, Head of Asset Management at Schroders

Thames Tower Reading Berkshire Thames Tower Reading Berkshire

Through the introduction of timber slats on the soffit and a diffused lighting system along its length we have established a warmer, more welcoming transition through the building. The light-coloured paving which links the two entrances connect the interior and exterior space, helping to connect the building to the public realm whilst lifting the former gloomy atmosphere.

Thames Tower Reading Berkshire

Access into Davidson is via two entrances from either side of the building, on Forbury Square and Abbey Square. Our metal and timber, double height portal canopies installed within the entrances align with the modern aesthetic of the existing building, built in 2000. They add visual interest to both entry points and provide focus to the passageway beyond, redefining its impact, thus creating a more memorable first impression.

Thames Tower Reading Berkshire Thames Tower Reading Berkshire

The reception area has been updated with natural timber plinths, wooden flooring and stylish furniture to give the space a unity and function. Soft lighting and warm colours create an inviting, welcoming atmosphere that draw tenants and visitors to the relaxed meeting and co-working areas.

The instalment of new cycle storage, showers, lockers and changing facilities at basement level have all been sustainably designed with the health and wellbeing of the occupiers in mind, whilst simultaneously encouraging the reduction of private vehicles.

Thames Tower Reading Berkshire

The entrance at Abbey Square, once seen as ‘the back’ of the building, has been transformed into an integral part of Davidson with a new façade system, staircase and access to the new bike storage via existing openings in the brickwork plinths. Contemporary signage has been worked into the canopies’ metalwork on both of the timber and metal entrance portals, creating a striking, consistent brand identity to the development.

Thames Tower Reading Berkshire

The design challenges we faced in 2017 were that, despite its central location in Reading, Davidson House lacked activity, animation and a clearly branded entrance. The challenge was to introduce a distinctive, defined entrance that re-identifies Davidson as a contemporary, forward thinking office space. Another challenge was to uplift the public passageway, which passes through the building, as it was dark and uninviting. Lastly, the back of the building was scarcely used, appeared uninspiring and unwelcoming, despite being south facing.

Thames Tower Reading Berkshire

We acknowledged that the passageway was an unappealing route as it lacked visibility and protection from the elements. Through the introduction of timber slats on the soffit and a diffused lighting system along its length we have established a warmer, more welcoming transition through the building. The light-coloured paving which links the two entrances connect the interior and exterior space, helping to connect the building to the public realm whilst lifting the former gloomy atmosphere.

Design: dn-a architects

Completion date: 2019

Thames Tower Reading Berkshire

Photography © Andy Stagg

Davidson Reading, Berkshire Offices images / information received 140920

Location: Reading, Berkshire, England, UK

Berkshire Buildings

Berkshire Buildings

Reading Buildings

Berkshire Architecture Designs

Willowbrook Pavilion, Eton College, Cold Ash
Design: Lewandowski Architects
Willowbrook Pavilion Eton College in Berkshire
photograph © Will Scott
Eton College, Cold Ash Building

Heather Cottage
Design: Spratley & Partners
Heather Cottage in Berkshire
photograph © Peter Cook
New Cottage in Berkshire

The Porter Building, Slough
Design: TP Bennett Architects
The Porter Building
photograph : Andy Stagg
The Porter Building in Slough

Langley Academy, Slough
Design: Foster + Partners
Langley Academy Slough

John Madejski Academy, Reading
Design: Wilkinson Eyre Architects
John Madejski Academy

Slough Town Centre

Dee Park Reading Buildings

Reading Station Redevelopment

English Architecture

English Architecture Designs – chronological list

English Architecture

English Office Buildings

English Architects Offices

Comments / photos for the Davidson Reading, Berkshire Offices page welcome

Website: Reading