BubbleHUB Co-Working Space in St Albans

BubbleHUB Co-Working Space, Hertfordshire Building Redevelopment, English Interior Architecture, Images

BubbleHUB Co-Working Space in St Albans

Office Building Redevelopment in Herts, southeast England, UK – design by align

18 Sep 2019

BubbleHUB

Interior architecture and design: align

Location: St Albans, Hertfordshire, England

BubbleHub Co Working Space St Albans

Workspace designers and strategists align have completed a striking, two-storey, co-working space for new operator BubbleHUB, located within a characterful former pump house building in the centre of St Albans.

BubbleHub Co Working Space St Albans

bubbleHUB co-founders Benn Latham and Harry Dougall briefed align to help create a ‘unique and aspirational’ space, which was to be unlike anything else currently available in the St Albans area. ‘The scheme we created for this wonderful and historic industrial building is colourful and nature-inspired’, commented align Director and Co-founder Gurvinder Khurana, ‘and the resulting environment, which also responds strongly to the building envelope, is like a mix between a private members’ club and a workspace in feel. The overall atmosphere is relaxed, with a definite home-from-home feel.’

BubbleHub Co Working Space St Albans BubbleHub Co Working Space St Albans

As a location, St Albans boasts an increasing number of design-aware hospitality offers with a new, more youthful sensibility, connected to and influenced by London’s metropolitan sophistication, which made it an ideal launch for the new offer. A sizeable demographic of potential users live in the city, and currently either run small independent businesses, work in isolation or commute to / work in London. The possibility of working locally, with the additional social and collaborative appeal of a co-working space, should appeal to those with a sustainable ethos, and especially creatives, entrepreneurs, start-ups and purpose-led small businesses.

BubbleHub Co Working Space St Albans BubbleHub Co Working Space St Albans

Arrival at bubbleHUB St Albans is via a small set of stairs from street level up to the building’s ground floor main entrance, where guests and users are met by a panelled and painted wall, featuring the new bubbleHUB branding created by SEA Design, as well as a bank of personal lockers to the right and an immediate full view to the left across the ground floor ‘hub’ community space. This floor is predominantly to be used for meetings, touchdown, relaxation and social use and features a deliberately-eclectic mix of furniture styles and a non-uniform, non-allocated layout, as well as integrated planting for improved air quality and natural presence. Furniture here ranges from a soft and comfy chocolate-brown Chesterfield to 2-4 person table and chair arrangements, plus one larger 8-person workbench and bespoke banquette seating to the rear left, in a deep peacock blue, more akin to a restaurant in style and helping create the overall relaxed feel. Brands and individual pieces of furniture, supplied by Broadbase, include the WSOF Quadro touchdown table, square Transit café tables from Workstories, a Lux circular table from Elite and Bob cork stools from Modus.

BubbleHub Co Working Space St Albans

A major feature of the ground floor space is the bar area, located front-left, which helps communicate an instant sense of welcome. The bar features a metal-clad island unit with indented bubbleHUB branding, bespoke-manufactured for the project by Quirky Interiors. A decorative lighting feature above, made up of a cluster of nine pendant bulbs, at double-drop height, supplied by Calibo, reaches all the way up to the first floor ceiling above the staircase void and is punched through both storeys. The metal island unit also functions as a social seating area, whilst a glass-fronted fridge and store cupboards for food and crockery enable the area to double as a servery for special events. Bar stools are the Loop stool from Boss Design. A second tea-point area is located to the rear of the ground floor area, adjacent to the meeting rooms, whilst a small corridor leading off from the entrance houses high-spec toilets, which are residential in feel and feature glossy black tiling, grey timber herringbone flooring and a bespoke metal wall panel, also by Quirky Interiors, as well as a phone booth for making private calls.

BubbleHub Co Working Space St Albans

The ground floor design treatment also celebrates the space’s existing historic structure. The ceiling beams have been painted out in white, for example, with eye-catching cross-beams in black. The rear of the ceiling features three new inset, walk-on glazed panels, increasing natural light ingress from the upper floor. Cool, concrete-effect porcelain tiling is used for the majority of the flooring, with pale herringbone timber at the entrance and for the right-side walkway. In a further reference to the building’s historic pump house origins, a glass square in front of the Chesterfield sofa reveals the Victorian cobbled foundations below, with the area made a further focus by the addition of an eye-catching yellow metal and glass Trace table from Naughtone.

From the mid-point up, the dark-painted walls on the ground floor have been pulled back to their original brickwork and sandblasted. To the left, behind the Chesterfield, an additional 1.3m high feature wall is covered in dramatic ‘Bamboo Pink’ wallcovering from Tektura, which cedes into the banquette seating at the same height, half-way along. Windows and glazed walls separating off the meeting rooms to the back right of the space are black-framed and crittal-style. The external windows and door are by Monk Metal, whilst the internal meeting room partition is by id Fusion. More informal meetings can also be held at the large central table or at the smaller, freestanding tables. A presentation screen also enables the space to be used for events, with a bookable meeting room that holds 6-8 people. The meeting table is the Pars table from Orangebox, whilst the meeting chairs are a design classic – the Eames DAW from Vitra. A characterful credenza in the room is an upcycled mid-century G Plan Teak Drinks Cabinet.

BubbleHub Co Working Space St Albans

The new, bespoke staircase leading up to the first floor leads off from the bar area and is made in timber as far as the landing. Then, at the stair turn, it transitions into a metal-framed stair. The first storey space, set beneath an original sloped roof, has been designed as a quieter space with fixed and allocated desking and contains 17 workstations in a traditional desking format, plus additional individual workstations to the right. Flooring is in timber and the rear windows are black-framed and crittal-style to match the window and dividing wall treatments on the ground floor. Both side walls and most of the front and back walls are in sandblasted brick, once more celebrating the original building structure.

BubbleHub Co Working Space St Albans BubbleHub Co Working Space St Albans

Client comment on the design story:
‘We were referred to align through Quirky Interiors, who at one stage inhabited the Old Pumphouse and who we wanted to be involved too. What’s great about align is that their practice (based in Clerkenwell) was well-versed in the kind of high-end aspirational and character workspace environments that we wanted to create. It was even better that both Principals of align live in St Albans!

BubbleHub Co Working Space St Albans

Our brief was rather open but the key was to create a beautiful, unique, eclectic space that was both sensitive to the building and allowed for movement and natural light, facilitating working in a relaxed collaborative environment. We had our own ideas but were challenged consistently by align, creating a dynamic creative (and fun) tension! align were both very good at proposing and contextualising ideas as well as listening and incorporating certain non-negotiables of ours!

BubbleHub Co Working Space St Albans

We love the finished building. It is beautiful – every area has distinctive, interesting features arising from both the building fabric and the design. We are overjoyed that for many of our earlier members who took a ‘leap of faith’, it has surpassed expectations! They are able to focus and work, relax, collaborate and reflect in a great space with state-of-the-art technology.

We were always conscious that a building isn’t finished until someone is using it. The environment we set out to create was a unique space in order to attract unique people. At over a third full in under a month, it appears to be working!’
(Benn Latham, CoFounder, bubbleHUB)

BubbleHub Co Working Space St Albans

BubbleHUB Co-Working Space, St Albans – Building Information

Client: bubbleHUB
Interior architecture and design: align
Branding design: SEA Design
Main contractor: Angove Construction
Furniture supplier: Broadbase Furniture Solutions
Lighting supplier: Calibo

About align:
align, co-founded by Directors Nigel Tresise and Gurvinder Khurana, is a London-based interior architecture and design practice, specialising in workplace design, but also active across a variety of sectors, including hospitality and residential interiors. The company won the Gold Award at The London Design Awards 2018 for its workplace scheme for Spark44 at The White Collar Factory on Old Street Roundabout, within a building developed by Derwent London. The company also won Gold at the same awards in 2015 for its scheme for BrandOpus, which additionally took the Annual Space Office Award at the Modern Decoration International Media Awards in China. In 2017, align completed ‘Omeara’, a live music venue, events and bar space for client Ben Lovett of Mumford & Sons, winning the coveted ‘Hospitality Venue of the Year’ award at Mixology 2017. www.aligngb.com

BubbleHub Co Working Space St Albans

Photographer credit: Franklin + Franklin

BubbleHUB Co-Working Space in St Albans images / information received 180919

Location: St Albans, Hertfordshire, England, UK




Hertfordshire Buildings

Hertfordshire Buildings

Bronze House, Sawbridgeworth
Design: Burrell Architects
Bronze House
picture : Kilian O’Sullivan

Bronze House

Welwyn Garden City Housing
Design: EPR Architects
Welwyn Garden City
picture from architect

Housing in Hertfordshire

Biomass Power Station
Design: Hinton Cook Architects
Biomass Power Station England
picture from architect

Biomass Power Station

Student Forum
Design: RMJM
University of Hertfordshire Student Forum
photo : Chris Gascoigne

Hertfordshire House




Hertfordshire Housing

Hertfordshire School

Sustainable Building Hertfordshire

Hertfordshire Research Laboratory Buildings

English Architects

Comments / photos for the BubbleHUB Co-Working Space in St Albans page welcome

Website: St Albans