The Green House in Lejre

The Green House, Lejre Home, Zealand Building, Danish Architecture Images

The Green House in Lejre

Sustainable House on Sjælland, Denmark – design by Sigurd Larsen, architect

14 Jul 2017

The Green House

Location: Lejre, Denmark

Architect: Sigurd Larsen

The Green House

The Green House in Lejre

Affordable sustainability in Denmark

The Green House in Lejre The Green House in Lejre

A series of single family houses is designed for Frikøbing near Copenhagen in Denmark. The development plan for the area has high demands on sustainability for construction materials, insulation, energy and air circulation.

The Green House in Lejre

The Green House is the first of our typologies to be developed in the area and consists of a simple plan arrangement that allow for low construction costs while offering generous living spaces.

The Green House in Lejre

The Green House, though slightly smaller in floor space, offers a large 32sqm winter garden on the south facing façade of the construction. All bedrooms and a bathroom are located on the northern, more intimate side of the building while the living/dining area opens up onto the greenhouse where a south-facing, mono-pitched roof ensures that a lot of light filters into the communal areas.

The Green House in Lejre The Green House in Lejre

The children’s room is prepared for being separated by a wall later. A mezzanine over the kitchen makes the most of the high ceilings to create a cozy cinema room, ideal for cold winter nights.

Heat from the sun, retained in the winter garden during the day, acts as a buffer between inside and outside as it slowly releases heat back into the house when it gets dark. The house is naturally ventilated with the help of a three-layered window that regulates temperature and air flow entering the building.

The inside is entirely clad with birch plywood while the external finish is made of vertical, untreated, larch panels which will turn to a lighter silver tone over time, allowing the house to adapt to its surroundings.

The Green House in Lejre The Green House in Lejre

The Green House in Lejre – Building Information

Architect: Sigurd Larsen
Size: 82 sqm + 32 sqm Winter Garden
Location: Lejre, Denmark
Completion: 2017
Materials: Untreated larch wood, concrete floor, birch wood panels and 3 layered ventilation windows.
Stylist: Mette Helena Rasmussen

The Green House in Lejre

Photographer: Tia Borgsmidt

The Green House in Lejre images / information received 100717


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Denmark

Danish Architecture Designs – chronological list

Denmark Architecture

Copenhagen Architecture Tours

Natural Science Center
Design: NORD Architects
Natural Science Center
photo : NORD Architects/Adam Mørk

Utzon Center, Aalborg, Jylland
Design: Kim Utzon Architects
Utzon Center
photo : Torben Eskerod Denmark

Danish Architect




Aarhus Concert Hall
Design: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Aarhus Concert Hall
picture from the architect

Copenhagen Architect

Comments / photos for the The Green House in Lejre Architecture page welcome

The Green House in Lejre Building

Website: Denmark