Storstrøm Prison on Falster

Storstrøm Prison, Falster Building, Architecture Project, News, Danish Design, Images

Storstrøm Prison on Falster, Denmark

Danish State Building Development – design by C. F. Møller Architects

11 Dec 2017

Storstrøm Prison

Design: C. F. Møller Architects

Location: Blichersvej, Gundslev, Falster, Denmark

Storstrøm Prison

Storstrom Prison

Photos: Torben Eskerod

A modern, humane, high-security prison that uses architecture to promote prisoners’ social rehabilitation

Storstrom Prison

The aim of the closed Storstrøm Prison is to create the world’s most humane high-security prison, which contributes to the inmates’ social rehabilitation through architecture that supports the inmates’ mental and physical well-being and also ensures a secure and pleasant workplace for the prison staff.

Storstrom Prison

The overall architectural intent is to create a facility that echoes the structure and scale of a small provincial community. The result is architecture which stimulates the urge and ability to rejoin society after serving a prison sentence. The architecture also creates a pleasant and secure environment for the prison staff, and is a natural element of the surrounding built-up area on Lolland Falster.

Storstrom Prison

The prison accommodates 250 inmates in four standard prison wings and one maximum-security wing. There is also a visitors’ unit, activity building, workshop building, gate building and staff building. The ten buildings in total cover overall floorspace of approximately 35,000 m².

Storstrom Prison

Storstrom Prison

The prison buildings are located to form a small urban community, with streets, squares and centrally located community buildings. From the various urban rooms and cells there are views of the surrounding green landscape space up towards the encircling perimeter wall. The perimeter wall is formed with a series of recesses, to give a varied and less imposing expression and to reduce the institutionalised atmosphere for the inmates.

Storstrom Prison

The inmates are free to practice their religion in the church or one of several devotional rooms.

Storstrom Prison

Façades that age beautifully
The buildings are designed with recessed facades and angular roof ridges, to minimise the institutionalised appearance. The facade materials alternate between light-coloured bricks and a composite material of concrete and galvanised steel. These are materials which age beautifully, requiring little maintenance.

Storstrom Prison

The five wings, as well as the visitors’ department and gateway building, are brick buildings. The activity building has concrete panelled and glass facing, and the workshop building has steel panel facing, combined with concrete.

Storstrom Prison

Pleasant interior environment
Inside the buildings, the colours used on walls and floors help to eliminate the institutionalised atmosphere. This is especially apparent in the communal areas, with opportunities for the inmates to relax and interact socially. The cells are in neutral colours, so that the inmates can decorate their cells as they wish.

Storstrom Prison

Innovative cell design with plenty of daylight
The cells are combined in residential units consisting of four to seven cells, with access to a living room area and a communal kitchen. Prisoners can cook for themselves and are essentially free to determine whether they wish to cook with others or on their own.

Storstrom Prison

Daylight is known to be important for well-being and each cell has a flow of daylight from two sides, with views of the surrounding countryside and the sky, giving inmates a glimpse of freedom beyond the prison walls, from a small window, as well as a large window spanning the full cell height. The windows are angled so that the inmates cannot look into one another’s cells, to prevent unwanted communication and also strengthen the sense of having a private life.

Storstrom Prison

The 12.8- sqm cells, including toilet/shower units, are innovatively designed with curved walls, in contrast to cell’s overall angular expression, so that prison staff can view most of the cell from the door. Each cell has a bed, desk, chair, wardrobe, refrigerator, television and lighting. The furniture is designed specifically for the cells, so that the number of sharp corners is reduced in order to minimise the risk of self-harming and to ensure optimum use of the space, with views of the countryside outside the cell.

Storstrom Prison

Active socialising
Physical activity is an important aspect of modern prison life, as exercise is known to have a positive effect on inmates’ mental and social well-being. Clustering the buildings around the centre has left space for a seven-a-side soccer pitch and a running track in the landscaped area within the perimeter wall.

Storstrom Prison

The activity building has a large indoor sports hall with badminton, basketball, soccer and handball courts. There are two small gym halls in the maximum security wing. Each cell department has its own fitness room.

Storstrom Prison Storstrom Prison

Artworks and decoration
Both works of art and building-integrated decoration can be found in the prison. A large mural by John Koerner spans the full length of the prison’s large gym hall, while a bronze sculpture by Claus Carstensen is displayed in the urban space.
In several places, a circular pattern is used for varied embossment of the concrete element walls created by Aggebo & Henriksen Design, to break the otherwise monotonous surface. The four colours – yellow, orange, green and blue -that contribute to the positive atmosphere and variation in the buildings, and which are also used in the cell departments, have been defined in collaboration with Aggebo & Henriksen Design.

Storstrom Prison Storstrom Prison

Security through architecture
The architecture provides vantage points for prison staff, from which they can oversee a complete floor of a cell department, with a wide field of vision in several directions from central guardroom spaces. These spaces are also an obvious meeting place for inmates and staff.

Storstrom Prison

To safeguard staff safety, there are secure rooms and escape routes in the individual departments, so that staff can quickly assemble here and maintain the upper hand in the event of unrest among the inmates.

Storstrom Prison

A prison within the prison
The secure wing is used for negatively dominant and restricted status inmates. This unit is surrounded by a wall, and inmates and prison staff are physically separated. In other units, staff man an open desk.

Storstrom Prison

Flexible prison
The architectural design has been used to create a flexible prison that can adapt to different categories of inmates and specific emergencies. This is achieved by making it possible to divide individual departments into larger and smaller sections. This helps to enhance security and provide good conditions for the social rehabilitation of prisoners in a secure environment.

Storstrom Prison

Storstrøm Prison – Building Information

Client: The Danish Prison and Probation Service
Size: 32,000 sqm
Address: Blichersvej, Gundslev, Falster
Construction Period: 2010-2017
Architect: C.F. Møller Architects
Landscape: Marianne Levinsen Landskab Aps ENGINEER: Rambøll
Consultants: CRECEA, aggebo&henriksen
Prizes: 1st prize in architectual competition, 2010

Storstrom Prison

Photographer: Torben Eskerod

Storstrøm Prison on Falster images / information from C. F. Møller Architects

C. F. Møller


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Denmark

Danish Architecture Designs – chronological list

Danish Architect

Scandinavian Prison Buildings

Greenland Correctional Facility Building, Nuuk
Design: schmidt hammer lassen architects with Friis & Moltke
Greenland Correctional Facility Building
image from architects

Holmsheidi Prison Building, Reykjavik, Iceland
Design: Arkis Architects
Holmsheidi Prison Building
photo © Hreinn Magnusson

Halden Prison Oslo, Norway
Architects: Erik Møller Arkitekter / HLM Arkitektur AS
Halden Prison Norway
photograph : Trond Isaksen

Another Danish building by C. F. Møller:

Advice House, Lysholt Park, Vejle
2009
Advice House
photo : Julian Weyer
Advice House




Denmark Architecture – Selection:

Aarhus Concert Hall
Arkitektfirmaet C. F. Møller
Aarhus Concert Hall
picture from architect

Hedorf Kollegium
KHR arkitekter
Hedorf Kollegium Frederiksberg
photo : Laura Stamer

Utzon Center, Aalborg, Jylland
Kim Utzon Architects
Utzon Center
photo : Torben Eskerod Denmark

Horsens Masterplan
Schmidt Hammer Lassen Architects
Horsens Masterplan
picture from architect

Comments / photos for the Danish State Prison Falster Architecture page welcome

Danish State Prison Falster Building

Website: Denmark