Skybox House, Sjælland Property, Denmark Building, Danish Home, Design, Image

Skybox House Denmark : Sjælland Residence

Residence, north Sjælland, Denmark, Europe

17 Jul 2009

Sjælland House

Skybox House, Sjælland
2009
Design: Primus architects, atelier + production

Photographs : Tina Krogager

Sjælland House Sjælland Home Sjælland Property Skybox House

The project is situated by the coast of the north of Zealand, Denmark.

With 2 bedrooms it offers a total of 75 m2 of living space. The plot is a partitioning of a larger plot belonging to an old thatched house and is partly enclosed by trees. The two buildings, inhabited by two generations, share the garden, and in the layout of the site plan attention has been given to providing both separate and common spaces.

The main focus has been to add spatiality and experience of light to the relatively small program. The plan sets the bedrooms apart from the large living space and introduces an open hallway. Diagonal views stretch out through the whole building. In working with the section ceiling height is minimized and “sky-boxes” are added to provide space and air.

Sjælland Residence North Sjælland House North Sjælland Property North Sjælland Residence

The large glazed openings incorporate the sky as a 5th façade. Large sliding doors lets the in- and outside melt together.

The balloon frame construction sits on the exposed concrete base. 30 x 30 mm oak lists wrap the building. The lists are treated with iron sulfate which darkens and enhances the structure of the wood . Floor boards are oak as well. Insulation is mineral wool, roof 300 mm, walls 150 mm.

Heating is provided by a heat pump integrated in the wall, reducing heating costs and CO2 emission. The “sky-boxes” ventilate the space trough natural chimney effect. A cast iron stove is for additional heating.

North Sjælland Residence North Sjælland Home North Sjælland Residence North Sjælland Residence

Skybox House images / information from Primus architects, atelier + production

Skybox House : Building Information

Address: Kodriverengen 4A, DK-3390 Nødebohuse, Denmark
Client: Jakob Lundsteen og Susanne Mahler
Year of completion: 2009
Building costs: 225.000 E
Area: plot size 1200 m2, building 75 m2
Architect: Primus architects, atelier + production
Per Appel (architect maa, partner), David Bülow-Jacobsen (architect maa, partner), Caspar Wissing (student of architecture)
All construction: Primus architects, atelier + production

Photographs: Tina Krogager

Skybox House Sjælland images / information from Primus architects

Primus architects

Location: Denmark

Architecture in Denmark

Danish Architecture Designs – chronological list

Danish Architect

Denmark Architecture – Selection:

Natural Science Center
NORD Architects

Utzon Center, Aalborg, Jylland
Kim Utzon Architects

Aarhus Concert Hall
Arkitektfirmaet C. F. Møller

Comments / photos for the Skybox House Denmark Architecture page welcome

Website: Denmark